Tafelkleed patroon

Eenvoudig
Dummy Header

Beschrijving

Kan jouw keukentafel, tuintafel of campingtafel wel een nieuw jasje gebruiken? Een tafelkleed naaien is heel eenvoudig en wij laten je stap voor stap zien hoe je te werk gaat. Het tafelkleed uit de tutorial is gemaakt van een katoenen stof met coating. De coating van deze katoenen stof maakt de stof niet alleen waterafstotend, maar zorgt er ook voor dat je vlekken en vuil eenvoudig kunt verwijderen met een vochtige doek. Voor een tafelkleed is dat wel zo fijn! Aan ons tafelkleed hebben we een aantal vakjes toegevoegd aan de zijkant waar je bijvoorbeeld een flessenopener, aansteker, waxinelichtjes of rietjes in kwijt kunt. Kijk hieronder wat je nodig hebt om het tafelkleed zelf te maken en ga gelijk aan de slag. Veel plezier met het naaien van jouw eigen, unieke tafelkleed!

Stof strijken
1/10

Stof strijken

Heb je een stof zonder coating? Dan kun je de stof gewoon strijken. Heb je een stof met coating? Gebruik dan alleen een strijkijzer als de vouwen zó diep zijn dat ze een mooi eindresultaat in de weg staan. Je kunt de coating namelijk beschadigen door de stof te strijken. Strijk daarom vanaf de achterkant, met een theedoek tussen de stof en het strijkijzer en strijk vooral niet te warm!

Tafel en stof opmeten
2/10

Tafel en stof opmeten

Meet eerst de breedte en lengte van het tafelblad.

  • Lengte tafelkleed = lengte tafelblad + 42 cm
  • Breedte tafelkleed = breedte tafelblad + 42 cm

Voor het vak heb je een stuk stof nodig van 19 cm x 42 cm. De breedte (lange zijde) kun je naar wens inkorten of verlengen.

Met behulp van een brede patchworkliniaal en een potlood kun je het beste mooi recht het patroondeel tekenen. Je kunt bij sommige stoffen (net als bij deze stof) de zelfkant goed gebruiken als uitgangspunt voor een rechte lijn en hoek.

Patroondelen uitknippen
3/10

Patroondelen uitknippen

Knip of snijd het patroondeel voor het tafelkleed en het patroondeel voor het vak uit jouw stof.

Vakdeel voorbereiden
4/10

Vakdeel voorbereiden

Sla de korte zijdes van het deel voor het vak een centimeter om naar de achterkant van de stof. Strijk de vouwen. Indien de stof niet gestreken mag worden, druk je vouwen zo hard mogelijk met de vingers aan, zodat de vouw goed blijft zitten.

Vakdeel naaien
5/10

Vakdeel naaien

Je kunt ervoor kiezen om de zijkanten gelijk vast te stikken. Vooral wanneer je jouw stof niet kunt strijken en de vouwen niet erg goed blijft zitten, is dit net even handiger werken. Blijven de vouwen wel goed zitten? Begin dan nog niet met naaien. In beide gevallen strijk of vouw je de bovenrand vervolgens een centimeter om naar achteren en stik je langs de bovenrand.

Vakdeel aan tafeldeel bevestigen
6/10

Vakdeel aan tafeldeel bevestigen

Speld nu het vakdeel vast op het tafeldeel. Hierbij liggen de delen beide met de goede kant van de stof naar boven. De nog niet omgevouwen zijde van het vak ligt op de buitenrand van het tafeldeel.

Naai nu de twee korte zijdes van het vak vast aan het tafeldeel met een rechte steek of een zigzagsteek (net wat je mooier vindt)..

Onderkant vak
7/10

Onderkant vak

Om de onderkant van het vak goed op zijn plek te houden en het afwerken van de rand straks net even eenvoudiger te maken, kun je de onderrand het beste op een paar plekken met enkele steken nog even vastnaaien.

Meerdere vakken creëren
8/10

Meerdere vakken creëren

Maak met een potlood en liniaal heel licht een lijntje op de plek waar je een scheiding wilt hebben om zo meerdere vakken te creëren. Ons voorbeeld heeft 3 vakken. Hiervoor teken je twee lijntjes, parallel aan de zijnaden van het vakdeel, op afstanden naar wens. Vervolgens deze lijnen doorstikken.

Randen tafelkleed stikken
9/10

Randen tafelkleed stikken

Kan je jouw stof strijken? Strijk dan eerst alle randen een centimeter om naar achteren.

Bij stoffen die niet gestreken kunnen worden, vouw je stof steeds om tijdens het naaien. Voordat je begint met naaien, vouw je alleen bij een zijkant in de hoek de stof 1 cm om naar achteren.

Begin nu bij een zijkant, vlakbij de hoek, met naaien met een zigzagsteek. Hierbij ligt de rand van de vouw precies onder het midden van het naaivoetje en zigzag je dus links en rechts van de vouwrand. Wanneer je de zijkanten nog niet hebt gestreken, kun je een handige handmaat gebruiken om tussendoor te meten en vouwen, zodat je mooi recht naait.

Hoeken naaien
10/10

Hoeken naaien

Ik heb ervoor gekozen de hoeken simpelweg over elkaar te vouwen en vast te naaien. Bij een dunne stof zoals deze wil dat prima. Je kunt er echter voor kiezen om een Engelse hoek te naaien, vooral wanneer je een stevige, dikkere stof hebt gekozen, kan het resultaat mooier uitpakken met Engelse hoeken.

Buiten naaien met outdoor tafelkleed

Klaar is jouw tafelkleed! Ga je ook buiten aan de slag met jouw volgende naaiproject? Dan kun je de vakjes van dit tafelkleed ook gebruiken om jouw stofschaar, spelden en andere naaiaccessoires in op te bergen.