Yogakussen naaien

Eenvoudig
icon
Yogakussen uit canvas met kanten band

Beschrijving

Ontspan terwijl je yogakussens naait! We laten je in deze tutorial zien, hoe je eenvoudig je eigen meditatiekussen kunt naaien. Door de stevige canvas stof heb je geen versteviging nodig en kun je direct aan de slag zonder te strijken. Als beginner moet je vooral niet opzien tegen het naaien van de rondingen. We zullen je laten zien dat het helemaal niet moeilijk is. Ben je helemaal zennnn? Dan kun je gelijk van start gaan!

Stoffen uitknippen
1/9

Stoffen uitknippen

Print het patroon uit, plak het op de markeringen aan elkaar en knip de afzonderlijke stukken uit. Voor het patroon heb je het volgende nodig:

  • Paarse stof: 2x patroondeel „Boven&Onder“ en 2x patroondeel „Lus“
  • Gele stof: 1x patroondeel „Midden“

Als je de lus van je yogakussen wilt versieren, kun je ook nog een kanten lint uitknippen of ander lint naar wens. Deze moet ietsje langer zijn dan de "lus" het patroon.

Yogakussen lus naaien
2/9

Yogakussen lus naaien

Leg een deel van het patroondeel "lus" met de goede kant naar boven voor je neer en leg het kanten lint er bovenop. Naai het lint aan de korte zijden vast binnen de naaitoeslag. Leg dan het andere patroondeel van de lus boven op de net genaaide deel van de lus. Hierbij liggen de goede kanten naar elkaar toe. Naai de lange kanten aan elkaar vast. Keer de lus voor het yogakussen om en strijk het glad.

Yogakussen zijkant naaien
3/9

Yogakussen zijkant naaien

Neem nu het patroondeel “midden” en leg de korte zijden op elkaar. De goede kant van de stof ligt hierbij aan de binnenkant. Stik de korte zijkanten met een rechte naad zodat je een jij een cirkel krijgt. Strijk de naadtoeslag uit elkaar en keer het middenstuk om zodat de goede kant van de stof aan de buitenkant ligt. Dit wordt de zijkant van jouw kussen.

Lus aan zijkant vastmaken
4/9

Lus aan zijkant vastmaken

De lus van jouw yogakussen wordt nu aan het middenstuk vastgemaakt. Leg de lus op de naad van het middendeel zodat deze niet meer zichtbaar is is. Bevestig nu de lus aan de boven- en onderkant binnen de naadtoeslag.

Bovenkant aan zijkant yogakussen naaien
5/9

Bovenkant aan zijkant yogakussen naaien

Pak één van de ronde patroondelen en speld deze op een plek vast van het middengedeelte. Hierbij liggen de goede kanten van de stof op elkaar. Speld of klem rondom vast zodat de hele bovenste cirkel van het yogakussen gelijkmatig aan het middendeel is bevestigd. Stik nu de twee stukken rondom samen.

Yogakussen onderkant vastnaaien
6/9

Yogakussen onderkant vastnaaien

Herhaal nu de vorige stap voor de onderkant van het kussen. Neem daarvoor het andere ronde patroondeel en speld de randen rondom vast op de andere kant van het middengedeelte, met de goede kanten op elkaar. Naai de twee stukken rondom aan elkaar en laat meerdere centimeters open zodat je een opening hebt om het kussen om te keren.

Naadtoeslag bijknippen
7/9

Naadtoeslag bijknippen

Knip vervolgens de naadtoeslag terug met een kartelschaar of gebruik een normale schaar en maak verticale knipjes in de naadtoeslag met kleine tussenpozen. Pas op dat je niet in de naad knipt!

Kussen vullen
8/9

Kussen vullen

Keer jouw yogakussen om met behulp van de opengelaten keeropening. Nu kun je beginnen met het vullen van jouw kussen, tot deze een stevigheid naar wens heeft bereikt. Sluit vervolgens de keeropening (met de hand of met de naaimachine).

Zelfgenaaid yogakussen
9/9

Klaar om te ontspannen!

Klaar is jouw zelfgenaaide yogakussen! Jouw volgende ontspanningsmoment is yoga, mediteren of gewoon lekker op het kussen zitten.