Patroon heuptasje

Eenvoudig
icon
Heuptasje met panterprint

Beschrijving

In deze tutorial laten we je zien hoe je een heuptasje naaien kunt. Zo'n tas is super praktisch en ziet er ook stijlvol uit! Robuuste stoffen zijn het beste voor de heuptas, we hebben hier voor kunstleer gekozen. Download simpelweg ons gratis naaipatroon en je kunt van start met jouw naaiproject!

Tip: Voor het spelden van kunstleer kun je het beste stofklemmetjes gebruiken zodat er geen gaatjes van spelden in de stof achterblijven. We hebben hier in de tutorial wel spelden gebruikt omdat dit kunstleer niet zo gevoelig was.

Patroon uitprinten en de afzonderlijke patroondelen uitknippen. Breng deze vervolgens over op jouw stoffen. Je hebt elk patroondeel 1x stof voor de buitenkant en 1x uit voeringstof nodig. Als je jouw buitenstof wilt verstevigen, knip je ook elk patroondeel 1x uit Vlieseline uit.

Heuptasje naaien - Stof verstevigen
1/15

Stof verstevigen

Om ervoor te zorgen dat jouw heuptasje mooi in model blijft, verstevig de buitenstof met Vlieseline.

Let op : Als je kunstleer gebruikt, test dan van tevoren op een klein stukje stof of het materiaal bestand is tegen de hitte van het strijken. Als dit niet het geval is, verstevig dan de voeringstof.

Heuptasje naaien - Markeringen knippen
2/15

Markeringen knippen

Markeer het midden van elk patroondeel met een klein knipje. Dit is een kleine knip binnen de naadtoeslag. Dit maakt het eenvoudiger om de afzonderlijke patroondelen later mooi op elkaar te leggen.

Heuptasje naaien - Rits voorkant aanbrengen
3/15

Rits voorkant aanbrengen

Leg de rits op de onderste ronding van patroondeel B (uit de stof voor de buitenkant) met de goede kanten op elkaar . Speld de rits vast en zet hem vast met een rechte steek. Als je al gevorderd naai(st)er bent, kun je de binnenvoering direct vastnaaien (zie volgende stap). Je kunt hiervoor een ritsvoet gebruiken, of een normaal naaivoetje en gebruiken en rechte steek gebruiken waarbij de naald links insteekt.

Voorkant voering aanbrengen heuptasje
4/15

Voorkant voering aanbrengen

Leg nu patroondeel B uit de voeringstof met de rits op de buitenstof met de goede kanten op elkaar . Stik alle lagen weer vast met een rechte steek.

Rits buiktasje bovenkant bevestigen
5/15

Rits aan bovenkant bevestigen (1)

Neem nu patroondeel A van de stof voor de buitenkant en leg het met de onderste rondingen met de goede kanten op elkaar aan de andere kant van de rits. Als het helpt, kun je de rits van tevoren openen. Zorg ervoor dat de randen van patroondelen A en B op gelijke hoogte liggen....

Rits aan bovenkant bevestigen
5/15

Rits aan bovenkant bevestigen (2)

Maak ook deze kant van de rits vast met een rechte steek. Eventueel kun je hier ook de binnenstof direct vastnaaien (zie volgende stap).

Voering bovenkant aanbrengen
6/15

Voering bovenkant aanbrengen

Neem patroondeel A van de voeringstof en leg het op de patroondeel A uit de buitenstof met de goede kanten op elkaar . De rits zit ertussen. Stik alle lagen vast met een rechte steek.

Rits doorstikken heuptasje
7/15

Rits doorstikken

De rits aan de voorkant van de tas dicht tegen de rand doorstikken. Als je voor kunstleer hebt gekozen, kun je het beste een teflonvoet gebruiken. Doe dit aan beide kanten van de rits.

Achterkant bevestigen heuptasje
8/15

Achterkant bevestigen

Neem nu patroondeel D van de buitenstof en plaats het met de rechterbovenkant op patroondeel A. De knipjes die je aan het begin hebt gemaakt, kunnen je helpen bij het bepalen van het midden. Werk deze rand af met een rechte steek.

Voering achterkant heuptasje aannaaien
9/15

Voering achterkant aannaaien

We doen hetzelfde met patroondeel D uit de voeringstof. Leg patroondeel D op patroondeel A uit de voeringstof met de goede kanten op elkaar . Zorg ervoor dat je hier een keeropening vrij houdt. Sluit ook hier de rand met een rechte steek (behalve natuurlijk de keeropening).

Tassenbodem heuptasje aanbrengen
10/15

Tassenbodem aanbrengen

Neem patroondeel C uit de buitenstof en leg deze op patroondeel B uit buitenstof met de goede kanten op elkaar . De rondingen worden met elkaar verbonden. Werk deze rand af met een rechte steek.

Doe hetzelfde voor het bodemdeel uit de voeringstof.

Heuptasje sluiten
11/15

Tas sluiten

Speld de nog open randen van de voering van je heuptasje aan elkaar en sluit deze met een rechte steek.

Voordat je hetzelfde doet met de buitentas, zorg ervoor dat je de ritssluiting opent, anders kan je het heuptasje straks niet omkeren. Speld vervolgens de open randen van de buitenstof aan elkaar en zet ze vast met een rechte steek.

Tassenband aanbrengen heuptasje
12/15

Tassenband aanbrengen

Verdeel de tassenband in stukken van 70 cm en 30 cm en steek elk deel door de openingen aan de zijkanten van de heuptas. Een klein stukje van de band moet er nog nog te zien zijn.

Zijkanten heuptasje sluiten
13/15

Zijkanten sluiten

Leg alle lagen stof mooi plat op elkaar en sluit beide kanten met een rechte steek. De tassenband is hierdoor ook vastgenaaid.

Heuptasje omkeren
14/15

Heuptasje omkeren

Keer je heuptasje om door de opening. Sluit de rits een keer en kijk of alles past zoals het hoort. Vervolgens sluit je de keeropening met de hand of met de naaimachine.

Gesp aanbrengen heuptasje
15/15

Gesp aanbrengen

Last but not least wordt de gesp aan de band bevestigd en de trekker (het koordje) aan de ritssluiting. Als je wilt kun je het koord nog aan de korte zijde vastzetten met een naad zodat het bandje niet meer naar beneden hangt.

Je zelfgenaaide heuptas is klaar!

Bekijk hieronder de video tutorial voor het heuptasje (in het Duits):