Patroon Jurk

Eenvoudig
icon
Sommerkleid aus Jersey Stoff

Beschrijving

Wil je graag een originele jurk naaien? Dit prachtige jurkje is ideaal voor zomerse dagen of speciale gelegenheden. Ook de beginnende naaister kan deze jurk prima naaien met ons gratis patroon voor een jurk en de stap-voor-stap naaihandleiding. Het jurkje heeft licht gerimpelde mouwtjes en een mooi vallende cirkelrok. Voor ons voorbeeld hebben we een fleurige bloemenstof gebruikt, maar je kunt natuurlijk een tricot stof naar wens kiezen, met motief of in een effen kleur. Laat jouw creativiteit de vrije loop bij het kiezen van een stof! Download het gratis patroon en ga van start met onze naaihandleiding voor een tricot jurk.

Dit heb je nodig:

*Gr. 34–36: 150 cm, Gr. 38–40: 160 cm, Gr. 42–46: 185 cm

Coupenaden naaien
1/8

Coupenaden naaien

Naai eerst de coupenaden. Dit zijn de kleine plooien die gemaakt worden aan de zijkanten van de borst door een stukje dubbel te vouwen en vervolgens met een rechte steek te stikken waardoor een driehoekje ontstaat, zoals je hiernaast ziet. Leg de voorzijde en achterzijde met de goede kanten op elkaar. Speld de schouderranden aan elkaar vast en stik deze met een overlocksteek of stretchsteek.

Mouwen rimpelen
2/8

Mouwen rimpelen

Rimpel de mouwtjes op de plek van de markeringen op het patroon. Hiervoor gebruik je een rechte steek met grote steekafstand zodat je de stof vervolgens kunt verschuiven door aan het draad te trekken en het rimpeleffect te creëren.

Mouwen aannaaien
3/8

Mouwen aannaaien

Leg de mouwen op de patroondelen van het bovenstuk met de goeie kanten op elkaar. De knipjes (markeringen) op de mouwen en de voorzijde moeten hierbij op elkaar komen. Speld of klem de mouwtjes op de juiste plek vast en stik met een stretchsteek.

Zijnaden stikken
4/8

Zijnaden stikken

Leg de voorzijde en achterzijde op elkaar met de goede kanten van stof naar elkaar toe. Speld de zijkanten en onderkant van de mouwtjes aan elkaar vast en stik vast met een stretchsteek.

Halsboord
5/8

Halsboord

Stik de korte zijden van het halsboord aan elkaar met de goede kanten naar elkaar toe. Vouw vervolgens het boord dubbel met de goede kant aan de buitenkant, zoals op de foto hiernaast te zien is. Leg het boord met open kant naar boven om (dus aan de buitenkant van) de halsopening en speld aan elkaar vast. Let er hierbij goed op dat je het boord in gelijke delen verspreidt over de halsopening, zodat de stretch goed is verdeeld over de hele hals en niet scheef trekt. Stik vervolgens rondom langs de rand met een stretchsteek. Nu klap je het boord om naar boven en kun je eventueel vanaf de buitenkant nog langs de rand stikken zodat het boord goed blijft zitten.

Zijnaden rok
6/8

Zijnaden rok

Leg de voorkant en achterkant van de rok op elkaar met de goede kanten van de stof naar binnen en stik de zijkanten vast met een stretchsteek of overlocksteek.

Boven- en onderkant samenvoegen
7/8

Boven- en onderkant samenvoegen

Keer de rok om zodat de goede zijde aan buitenkant komt en leg het met de taillekant naar je toe voor je neer. Vervolgens leg je bovenstuk om de rok heen met de taillekant naar ondern, waardoor de taillezijdes op elkaar liggen met de juiste kant van de stof naar elkaar toe. Speld of klem de kanten aan elkaar vast en verdeel de stof hierbij gelijkmatig, zodat je goed uitkomt met de elasticiteit van de stof. Stik de delen aan elkaar vast met een stretchsteek.

Zomen
8/8

Zomen

Voor de zoomrand aan de onderkant van de rok en onderkant van de mouwtjes vouw je de stof 1 cm naar binnen en vervolgens strijk je de vouwen. Speld of klem de randen vast. De mouwtjes stik je vast met een elastische steek. Voor het afwerken van de onderkant van de rok kun je een rechte steek gebruiken.

Boek "Alles Jersey - Kleider nähen"

Boek "Alles Jersey - Kleider nähen"

Nog veel meer handleidingen voor tricot jurken vind je in het boek "Alles Jersey - Kleider nähen" van Carolin Hofmann.

In samenwerking met EDITION MICHAEL FISCHER GMBH, IGLING, © EMF (ISBN: 978-3960932444)