Picknickkleed naaien

Medium
Picknickkleed naaien

Beschrijving

Jouw zomerproject: een picknickdeken naaien! Met een praktische schouderriem neem je hem eenvoudig overal mee naartoe. Kies je favoriete stof uit ons grote aanbod aan robuuste outdoorstoffen. Voor de onderzijde kun je het beste een gecoate stof gebruiken, zodat vocht niet direct binnendringt en vuil eenvoudig kan worden afgeveegd. Speciale bescherming tegen de koude grond krijg je met een isolerende thermostof. Onze picknickdeken is 1,40 x 1,70 m en kan worden opgevouwen om ruimte te besparen.

Patroondelen knippen
1/20

Patroondelen knippen

Voor je picknickdeken moet je de volgende stukken stof knippen:

Voor de klep:

  • 2x 30x30cm van hoofdstof
  • 1x 30x30cm volumevlies

Voor het kleed:

  • 1x 1.40x1.70m uit de decostof of outdoorstof
  • 1x 1.40x1.70m uit de gecoate stof
  • 1x 1.40x1.70m uit de tussenvoering
Klephoeken rond maken
2/20

Klephoeken rond maken

Om de klep twee ronde hoeken te geven, gebruiken we een grote kop of een kleine kom voor het tekenen van de vorm. Neem de patroondelen voor de flap en leg de hoofdstof met de verkeerde kanten op elkaar en de tussenvulling in het midden. Speld de lagen aan elkaar vast zodat deze goed blijven liggen. Plaats nu de kom zo dat deze twee buitenranden raakt en teken met een pen de ronding van de kom naar de hoek op jouw stof. Herhaal op een aangrenzende hoek.

Hoeken knippen
3/20

Hoeken knippen

Knip beide hoeken mooi rond af langs de getekende lijn.

Klittenband op klep naaien
4/20

Klittenband op klep naaien

Er wordt nu een stukje klittenband vastgenaaid zodat de klep daarna gesloten kan worden. Neem een ​​stuk van de buitenstof voor de flap en maak een markering op 6 cm parallel aan de buitenrand met de afgeronde hoeken.

Klittenband op klep naaien
5/20

Klittenband op klep naaien

Speld het klittenband vast op de stof en naai het rondom vlak langs de rand van het klittenband vast.

Handvat aanbrengen
6/20

Handvat aanbrengen

Op het andere klepstuk uit decostof (zonder klittenband) wordt nu het handvast bevestigd. Knip een stuk van 31 cm lang uit de tassenband.

Handvast bevestigen
7/20

Handvast bevestigen

Maak een markering op de rechter en linker buitenrand op 9 cm van de onderrand (de zijde met de rechte hoeken).

Handvat bevestigen
8/20

Handvat bevestigen

Speld de band vast in het midden van de markeringen. Je tassenband staat iets bol omdat deze iets breder is dan de stof. Pas in de stap 11 wordt het handvat met de schouderband aan elkaar genaaid.

Schouderband aanbrengen
9/20

Schouderband aanbrengen

Maak een markering op de vastgespelde handgreepband op 1 cm van de buitenrand aan weerszijden van de klep.

Schouderband aanbrengen
10/20

Schouderband aanbrengen

De band voor het schouderhengsel wordt nu achter de band voor het handvat geplaatst op de 1 cm markering. De schouderband mag niet onder het handvat vandaan komen. Speld de band aan beide kanten vast.

Schouderband aanbrengen
11/20

Schouderband aanbrengen

Om de banden vast te zetten, naai je met een rechte steek een vierkant met een kruis aan de binnenkant ter hoogte van de onderliggende schouderbanden.

Klepstukken aan elkaar naaien
12/20

Klepstukken aan elkaar naaien

Alle patroondelen voor de klep worden nu aan elkaar genaaid. Leg de buitenste delen met de verkeerde kanten op elkaar en de tussenvulling ertussen en speld alles vast. Bevestig de drie lagen met een rechte steek binnen de naadtoeslag.

Klep met biaisband afwerken
13/20

Klep met biaisband afwerken

Werk de drie lagen van de klep rondom af met biaisband. Op de foto zie je ter illustratie een kleiner model van de klep. Als je nog steeds niet zeker weet hoe biaisband wordt genaaid en hoe je de ronde en vierkante hoeken het beste kunt omzomen, bekijk dan de video (in het Duits). Daar wordt het proces in detail en stap voor stap laten zien.

Kleed naaien
14/20

Kleed naaien

Het dekenstuk wordt net als de klep aan aan elkaar genaaid. Leg eerst de twee stukken buitenstof met de verkeerde kanten op elkaar met de tussenvulling ertussen en naai de lagen aan elkaar binnen de naadtoeslag. Alle drie de lagen worden ook met biaisband afgewerkt net als de klep.

Klep aanbrengen
15/20

Klep aanbrengen

Nu wordt de klep bevestigd aan de deken. Vouw hiervoor de deken over de korte zijde naar het midden en markeer deze met een speld. Markeer vervolgens een lijn op de buitenstof 5 cm evenwijdig aan de buitenrand en gecentreerd op de speld.

Klep aanbrengen
16/20

Klep aanbrengen

Markeer ook het midden van de onderkant van de klep (met de vierkante hoeken) met een speld. Lijn vervolgens de klep uit met de onderkant op de 5 cm-markering zodat de middelpunten op gelijke hoogte liggen met de spelden. De afgeronde hoeken van de klep liggen nu ver over de rand van het kleed. Bevestig de klep door een rechthoek te naaien op de plek waar de klep en de deken elkaar overlappen.

Positie lussenband vastleggen
17/20

Positie lussenband vastleggen

Om de positie van het lusdeel van het klittenband te bepalen, vouwen we de delen samen zoals deze uiteindelijk samengevouwen moet worden. Doe dit hoe je het zelf het fijnst vindt. Wij vouwen de zijden een derde naar het midden en vouwen dan de deken van onderaf twee keer dubbel.

Positie lussenband bepalen
18/20

Positie lussenband bepalen

Wanneer de flap aan het einde is omgevouwen, kun je de positie van de klittenbandstrook markeren, die zich tegenover de reeds vastgenaaide klittenbandstrook moet bevinden.

Klittenlusband aanbrengen
19/20

Klittenlusband aanbrengen

Speld de klittenbandstrip vast op de zojuist gemaakte markering

Klittenlusband bevestigen
20/20

Klittenlusband bevestigen

Naai de klittenbandstrook rondom strak vast.

Je zelfgenaaide picknickkleed is klaar en klaar voor avonturen in de frisse lucht!

Stap voor stap met de video (in het Duits)