Wasdoek maken

Eenvoudig
Wasdoek zelf maken

Beschrijving

Gebruik jij altijd vershoudfolie of aluminiumfolie voor het afdekken van voedsel in de koelkast? Het is helemaal niet nodig om hiervoor folie te nemen dat je na één keer gebruiken alweer weggooit. Probeer toch eens een zelfgemaakt waxdoek en verbruik minder plastic. Hiervoor neem je een gewone, katoenen stof en coat deze met bijenwas - en dat doe je gewoon thuis! Het gemaakte wasdoek leg je op een open schaal om etenswaren af te dekken. Door het goed aan te drukken, komt er geen lucht meer bij het eten. Ideaal toch?

meer materiaal
1/5

Meer materiaal

  • Bijenwaspastilles
  • Neutrale, plantaardige olie
  • Bakkwast
  • Bakpapier
Stof snijden of knippen
2/5

Stof snijden of knippen

Knip de stof op een formaat naar wens, zodat het ruim over de opening van jouw schotel of schaal valt. Wij hebben gelijk drie wasdoeken voor verschillende schaalgroottes klaargemaakt: 15x15 cm (klein), 25x25 cm (middel) en 30x30 cm (groot). Let erop dat de stof al een keer is gewassen voordat je begint aan deze handleiding. Wanneer de stof niet is gewassen, kan het zijn dat de was niet goed in de stof trekt.

Was opbrengen
3/5

Was opbrengen

Leg de stof op een met bakpapier beklede ovenplaat en druppel wat olie op het papier (zo blijft het doek soepel). Strooi de bijenwaspastilles gelijkmatig over de stof. Nu kun de stof bij 100 graden boven- en onderverwarming in de oven schuiven. Laat de stof ongeveer 10 minuten in de oven liggen tot het was is gesmolten.

Drogen
4/5

Drogen

Verdeel de bijenwas met een bakkwast over de stof en draai de stof om. Vervolgens laat je de stof nog enkele minuten in de oven tot de was goed in de stof is gedrongen. Haal de stof uit de oven en pak voorzichtig met twee hoeken van het bakpapier vast. Haal het bakpapier (en daarmee de stof) voorzichtig omhoog zodat de was aan de lucht kan drogen. Was droogt al binnen enkele seconden. Jouw wasdoek is klaar zodra de was is opgedroogd. Bye bye vershoudfolie!

Bettys Tip

Bettys Tip

Wanneer de was ongelijk is verdeeld over de stof, kun je de stof tussen twee lagen bakpapier leggen en vervolgens strijken (niet te heet). Om het wasdoek te reinigen, neem je het af met een vochtige doek.

Tips voor het verwijderen van vlekken