Patchwork Kussenhoes naaien

Eenvoudig
Zelfgemaakt Patchworkkussen

Beschrijving

Misschien vind je een kussenhoes uit één stof maar saai of heb je nog meerdere stofresten liggen waarvan je graag iets moois en creatiefs wilt maken. Hier het perfecte patroon voor jou: een patchwork kussenhoes! Met deze handige stap voor stap handleiding stoom jij in korte tijd een uniek kussen klaar, geheel passend bij jouw wensen en interieur! Verzamel alle benodigdheden en je kunt gelijk aan de slag!

Stoffen uitsnijden voor een patchworkkussen
1/8

Stoffen knippen of snijden

Bedenk allereerst hoe jouw patchworkkussen er uit moet komen te zien. Ons patchworkpatroon bestaat uit veel driehoeken. Je kunt deze op verschillende manieren combineren.

Leg de eerste stof op de snijmat (als je een rolmes gebruikt) en vouw deze drie keer zodat je acht lagen op elkaar hebt liggen. Vervolgens plaats je het kartonnen vierkant op de bovenste laag en knip of snijd je één keer langs de vier randen van het vierkant. Dit herhaal je voor alle kleuren die je wilt gebruiken voor het voorste gedeelte van de kussenhoes.

Knip voor de achterkant van het kussen twee rechthoeken van 38 x 50 cm uit de stof naar keuze.

Patchwork voorbereiden
2/8

Patchwork voorbereiden

Nu leg je twee kleuren op elkaar en vouw je ze een keer diagonaal. Vervolgens plaats je jouw kartonnen stuk in een rechte hoek op de resulterende driehoek, waar je de hoogte van de driehoek meet. Hier snijd je een rechte lijn met de rolmes. Nu heb je twee paar stoffen driehoeken die precies op elkaar passen.

Driehoeken tot vierkanten naaien
3/8

Driehoeken tot vierkanten naaien

Stik nu steeds twee driehoeken aan de lange kant aan elkaar op voetjesbreedte en vergeet niet om het begin en het einde van de naad extra te verstevigen door heen en weer te naaien. Dit wordt ook wel vergrendelen genoemd.

Patchworkdelen plaatsen
4/8

Patchworkdelen plaatsen

Nu kun je nadenken over hoe je de patchwork-onderdelen wilt rangschikken. We kozen in ons voorbeeld voor een geometrisch patroon, maar je kunt natuurlijk ook iets heel anders maken. Blijf schuiven totdat je je helemaal tevreden bent met het ontstane patroon!

Patchwork samennnaaien
5/8

Patchwork samennnaaien

Naai eerst de korte naden van een rij. Herhaal dit voor alle rijen en daarna naai je alle rijen in de juiste volgorde aan elkaar.

Achterkant patchworkkussen naaien
6/8

Achterkant naaien

We sluiten het kussen met een hotelsluiting. Vouw hiervoor een van de lange zijden van de twee achterpanden tweemaal ongeveer 1 cm om en stik langs de rand vast.

Voor- en achterkant patchworkkussen samenvoegen
7/8

Voor- en achterkant samenvoegen

Leg nu de twee stukken van de achterkant zo op elkaar zodat de zomen elkaar overlappen en de grootte van de achterkant gelijk is aan de grootte van de voorkant. Vervolgens naai je alle vier de randen van de voorkant en achterkant aan elkaar. Werk de randen af met een overlock- of zigzagsteek om uitrafelen van de stof te voorkomen.

Twee zelfgemaakte patchworkkussens
8/8

Kussen strijken

Nu nog een keer het kussen strijken, het kussen in de hoes steken en je nieuwe kussen in patchwork-techniek is klaar.

Veel plezier van het kussen!