Kussenhoes Maken

Eenvoudig
Kussenhoes met rits zelfgenaaid

Beschrijving

Wil je de woonkamer omtoveren in een nieuwe look? Met onze gratis naaihandleiding voor een kussenhoes maak je in korte tijd nieuwe kussenhoesjes voor om jouw kussens. In ons enorme assortiment aan decostoffen in effen kleuren en decostoffen met diverse motiefen vind je vast en zeker een passende decoratiestof. Heb je een stof gevonden? Hieronder lees je hoe je in slechts enkele stappen een mooie kussenhoes maakt uit de gekozen stof.

Patroondelen voor een kussenhoes
1/7

Patroondelen knippen

Meet de breedte en hoogte van jouw kussens en noteer de maten. Je kunt de benodigde hoeveelheid stof berekenen met de volgende formule:

  • Hoogte = Hoogte van het kussen + 3 cm
  • Breedte = Breedte van het kussen + 3 cm
  • Snijd of knip 2x stofstukken met de berekende afmetingen.
Ritssluiting bijknippen
2/7

Ritssluiting bijknippen

Kijk aan welke kant je de rits hebben wilt en knip de rits af op de juiste lengte (= 8cm korter dan de lengte van de gekozen stofkant).

Naad stikken, afwerken en strijken
3/7

Naad stikken, afwerken en strijken

Werk de kanten van de beide patroondelen af met de overlockmachine of met een overlocksteek of zigzagsteek. Vervolgens maak je aan de zijde waar de rits moet komen links en rechts een markering op 4 cm afstand van de rand. Tussen deze markeringen komt de rits. Leg de kussendelen op elkaar met de goede kant van de stof naar binnen en speld de delen vast aan de kant waar jouw rits komt. Stik met 1 cm naadtoeslag links en rechts een naad van 4 cm (tot aan de gemaakte markeringen). Vouw de stofdelen open zodat beide met de achterkant van de stof naar boven liggen en strijk een vouw tussen de gemaakte naden liggende stofranden, zoals op de foto te zien is.

Rits aannaaien kussenhoes
4/7

Rits aannaaien

Speld de rits vast aan de gecreëerde naad. Leg de rits hierbij zo neer dat de juiste kant van de rits naar onder ligt en de tandjes precies op een lijn liggen met de opening. Plaats het ritsvoetje op de naaimachine en stik de rits langs een stofrand vast. Herhaal dit vervolgens voor de rand van het andere stofdeel. Op de foto is goed te zien hoe de rits aan de stof wordt genaaid.

Kussenhoes sluiten
5/7

Kussenhoes sluiten

Leg nu de stofdelen met de goede kanten op elkaar en stik ze met 1,5 cm naadtoeslag aan elkaar vast. Open de rits enkele centimeters voordat je de delen aan elkaar stikt, zodat je de hoes na het stikken eenvoudig kunt omkeren.

Hoeken knippen kussenhoes
6/7

Hoeken knippen

Om de vorm van de hoekjes mooi uit te laten komen, knip je de hoeken schuin af in de naadtoeslag tot vlak aan de naad, zoals op de foto wordt afgebeeld.

Kussenhoes omkeren
7/7

Omkeren

Keer de kussenhoes om door de ritsopening en klaar ben je! Nu heb je een nieuwe, wasbare kussenhoes die je kunt vervangen wanneer je maar wilt. Ga je gelijk verder met de volgende kussenhoes?

Veel plezier!