Kussenhoes naaien

Eenvoudig
Zelfgemaakte kussenhoes met hotelsluiting

Beschrijving

Wil jij met een kleine verandering jouw woonkamer een opfrisser geven? Probeer het eens met nieuwe kussenhoesjes! Met ons gratis naaipatroon voor een kussenhoes naai je in mum van tijd nieuwe kussenhoezen! In deze handleiding laten we je zien hoe je hoezen maakt met zogeheten hotelsluiting. Dit houdt in dat je d.m.v. het dubbelvouwen van de stof een mooie sluiting creëert zonder het gebruik van een rits of knopen. Heb je alle benodigdheden bij de hand? Dan kun je gelijk aan de slag!

Dit heb je nodig:

Patroondeel kussenhoes uitknippen
1/5

Patroondeel uitknippen

Meet de breedte en hoogte van jouw kussen en noteer de afmetingen. Voor het patroon moet je nu de volgende afmetingen berekenen:

  • Hoogte = hoogte van het kussen x 2,5 + 3 cm
  • Breedte = breedte van het kussen + 3 cm

Knip één stuk stof in de gemeten afmetingen. Om een precies rechthoekig uitgesneden stuk te krijgen, gebruikt je een geodriehoek of een kleermakerslineaal als hulpje.

Zijkanten omslaan en stikken
2/5

Zijkanten omslaan en stikken

Vouw nu de korte zijden twee keer 1,5 cm naar binnen om, speld vast en stik vervolgens langs de randen. Dit zorgt voor een mooie, strakke randafwerking. Probeer deze rand zo recht mogelijk te maken. Kant vervolgens de lange zijden af met een overlockmachine of een smalle zigzagsteek om rafelen te voorkomen.

Kussen in vorm brengen
3/5

Kussen in vorm brengen

Vouw nu de kussenhoes op een manier zodat de lange zijde overlapt. De breedte van de hoes moet overeenkomen met jouw kussenmaat, d.w.z. 35 cm of 60 cm. Stik nu de boven- en onderkant met een naadtoeslag van 1,5 cm. Tip: Je kussen kan natuurlijk ook andere afmetingen hebben, maar houd daar rekening mee bij het knippen en vouwen.

Hoeken kussenhoes bijknippen
4/5

Hoeken bijknippen

Om de hoeken mooi van vorm te krijgen, kan je de naadtoeslag in de hoeken het beste schuin afsnijden.

Kussenhoes omkeren
5/5

Kussenhoes omkeren

Nu hoef je alleen nog maar de hoes om te keren door de opening en heb je binnen no-time een nieuwe kussenhoes! Maak jij nog een bijpassende kussenhoes?

Veel plezier!