Kinderdekbedovertrek naaien

Eenvoudig
Beddengoed uit katoenen stof voor kinderen

Beschrijving

Wil je voor jouw kind(eren) uniek beddengoed naaien? Met onze naaitutorial voor het zelf naaien van kinderbeddengoed, maak jij bedlinnen compleet naar eigen wens! De gegevens in deze naai-instructies hebben betrekking op kinderbedlinnen met de afmetingen 100 x 140 cm voor het dekbedovertrek en 60 x 40 cm voor het kussensloop. Je kunt het natuurlijk eventueel aanpassen naar een andere afmeting. Het beddengoed wordt met een rits en omslag ter afdekking van de rits genaaid, wat vooral fijn is omdat de rits zo bedekt is en de slaap niet hindert. Je kunt er ook voor kiezen de rits op een eenvoudige manier aan te naaien, zonder de omslag, maar houd er rekening mee dat je dan de stofgroottes moet aanpassen. Als je wilt dat jouw kussen minder dan 60 cm breed is, hoef je alleen de rits in te korten. De kussen- en dekbedovertrekken worden op dezelfde manier genaaid. Er zijn slechts kleine verschillen, dit heeft te maken met de lengte van de rits. Dit wordt ook uitgelegd in de onderstaande tutorial.

UItknippen
1/10

Patroondelen knippen of snijden

Voordat je gaat knippen: was je stof voor het verwerken, zodat je hoezen niet ineens te klein worden na de eerste wasbeurt.


We gaan uit van een naadtoeslag van 1,5 cm aan de zijkanten en de bovenrand van het beddengoed. Voor de voorkant van het beddengoed heb je een naadtoeslag van 3 cm nodig bij de omslag voor de rits en voor de achterkant een naadtoeslag van 2 cm. Maak veel ruimte vrij op jouw werktafel om te snijden/knippen. Neem een grote kleermakersliniaal of ander meetinstrument en bespaar jezelf werk door de stoffen te knippen op de stofvouw.

Knip of snijd de volgende stukken steeds 2x voor de voor- en achterkant:

  • Dekbedovertrek: 103x144,5 cm
  • Kussenovertrek: 63 x 44,5 cm
  • Kleine kussenovertrek: 43 x44,5 cm
Rits vastspelden
2/10

Rits vastspelden

Werk de onderste van de hoezen af met een overlockmachine of de zigzagsteek op uw naaimachine. Let hierbij op het patroonverloop. Neem de achterkant van de hoes (d.w.z. de iets kortere kant) en plaats de rits met de goede kanten op elkaar gelijk tegen de afgewerkte rand. Als jouw rits niet de lengte heeft van jouw afgewerkte hoes, moet je aan elke kant evenveel ruimte aan de rand vrijlaten zodat de rits in het midden zit. Met een afgewerkte dekenbreedte van 100 cm en een 80 cm lange rits begint de rits op 11,5 cm afstand van de rand.

Ritszijde naaien
3/10

Ritszijde naaien

Naai de rits met een ritsvoet vast en strijk de rand rond de ritsband. Deze strijkrand markeert de onderrand van de hoes.

Omslag strijken
4/10

Omslag strijken

Strijk de randen van de voorkant (d.w.z. het iets langere deel) op 3 cm om.

Voor- & achterkant op elkaar
5/10

Voor- & achterkant op elkaar

Leg de voorkant op de achterkant met de verkeerde kanten van de stof op elkaar. De gestreken randen van de boven- en onderkant moeten precies op elkaar aansluiten. Bevestig het nog niet genaaide kant van de ritsband met spelden. Eventueel de randen opnieuw strijken.

Is de ritssluiting korter dan het beddengoed?
6/10

Is de ritssluiting korter dan het beddengoed?

Sluit dan de linker- en rechterkant van de ritssluiting - keer je werk binnenstebuiten en speld de boven- en onderkant samen in de vouw links en rechts van de ritssluiting. Naai precies in de strijkrand zodat de naad in het verlengde van de omslag loopt.

Rits innaaien
7/10

Rits innaaien

Speld de spelden waarmee de rits aan de bovenkant vastzit om naar de achterkant. Naai vervolgens de rits vast met de ritsvoet van jouw naaimachine.

Zijnaden en rand bovenkant
8/10

Zijnaden en rand bovenkant

Speld nu de zijnaden en de bovenranden met de goede kanten op elkaar. Bij de variant waarbij de rits aan de zijkant sluit, moet je de hoes heel precies plaatsen voordat je gaat naaien.

Vastnaaien
9/10

Vastnaaien

Naai met een naadtoeslag van 1,5 cm en werk de naadtoeslagen samen af.

Hoeken naaien
10/10

Hoeken naaien

Als laatste stap vanaf de goede kant een parallelle naad op de hoes naaien zodat de ritssluiting niet in de hoek kann wegglippen.