Boekenkaft naaien

Eenvoudig
Boekenkaft uit katoenen stof met motief

Beschrijving

Een boekenkaft naai je eenvoudig zelf in slechts enkele stappen. Dat is natuurlijk veel leuker, origineler en ook nog eens een stuk duurzamer dan papieren kaften. Stoffen boekenkaften zijn een stuk stabieler, gaan langer mee en je kunt ze nog eens wassen ook! Voor een boek met een stevige, harde kaft kun je ook een elastische stof gebruiken, zodat je een rekbare boekenkaft creëert. Het voordeel hiervan is dat de stof mooi aansluit en dat je de kaft ook voor andere boeken kunt gebruiken die misschien net iets kleiner of groter zijn.

Instructies

  1. Meet de breedte en de hoogte van het boek en noteer de maten. Voor de juiste grootte van je patroon kun je de volgende maten aanhouden: Hoogte = hoogte van het boek + 3 cm, lengte = breedte van het boek x 3,5.
  2. Knip of snijd twee rechthoeken met de door jou berekende afmetingen.
  3. Leg de twee delen met de buitenkanten op elkaar en stik de delen aan elkaar langs de rand. Laat wel ongeveer 3 cm open.
  4. Gebruik nu de opening om de samengenaaide rechthoek om te keren. Sluit de opening met een paar blinde steken.
  5. Leg je boek dichtgeklapt tussen de stof, precies zo dat de uiteinden van de stof aan de rechterkant gelijk uitkomen. Markeer met 4 spelden de plekken waar je de stof moet omvouwen zodat het boek er precies in past. (Een speld aan de bovenkant en aan de onderkant van de voorzijde. Hetzelfde voor de achterzijde.)
  6. Vouw de hoes aan bijde kanten om met behulp van je markeringen en pin het opnieuw vast zodat de vouwen goed op hun plaatst blijven.
  7. Stik de bovenkanten en onderkanten vlak naast de rand, op ongeveer 2-3 mm .

Top categorieën voor boekenkaften