Zitzak maken

Eenvoudig
Zelfgenaaide zitzak met bosdieren motief

Beschrijving

Zitzakken zijn ideaal om te zitten, lezen, spelen of gewoon te ontspannen. 'Het is vast niet zo eenvoudig om zelf een zitzak te maken', denk je nu waarschijnlijk. Maar we kunnen je geruststellen: met deze geweldige naai-instructies voor een zitzak, die we in samenwerking met beste Andrea van de blog ´fraeuleinan´ hebben gemaakt, naai je in een mum van tijd je eigen unieke zitkussen. Tip: Je kunt ook een zitzak maken met outdoorstoffen en een perfecte zitplek maken voor in jouw tuin of op jouw balkon!

Daarnaast heb je piepschuimballetjes nodig om je zitzak mee te vullen. Je hebt ongeveer 70 liter nodig met een grootte van 1-3 mm.

Uitknippen & paspelband bevestigen
1/13

Uitknippen & paspelband bevestigen

Knip het volgende uit:

  • Rits (als je rits per meter hebt): 25 cm
  • Paspelband: 4 m
  • 2x uit katoenen voeringstof: 110 cm x 85 cm
  • 1x uit decostof met motief: 110 cm x 85 cm
  • 1x uit effen decostof: 110 cm x 85 cm

Begin met de decostof met motief en speld het paspelband met de open rand naar de buitenkant toe vast op de stof. Begin op ongeveer 3cm vanaf het begin van de stof. Gebruik een ritsvoetje voor het stikken van het paspelband.

Hoeken knippen
2/13

Hoeken knippen

Maak in de hoeken een paar knipjes in de stof en band tot vlak aan de net genaaide naad. Pas op dat je niet per ongeluk in de naad knipt.

Draad inkorten
3/13

Draad inkorten

Wanneer je het einde hebt bereikt, open je het begin van de paspelband een beetje en knip je het tussenliggende touw ongeveer 2 cm af. Sla de stof een keer dubbel naar binnen.

Paspelband afwerken
4/13

Paspelband afwerken

Plaats nu het uiteinde in het open begin van de paspelband en speld beide vast aan de stof. Naai nu de uiteinden vast aan de stof.

Buitenkanten naaien
5/13

Buitenkanten naaien

Speld nu de beide stoffen voor de buitenkant met de goede kanten op elkaar aan de onderzijde aan elkaar vast.

Rits vastspelden
6/13

Rits vastspelden

Gebruik de ritssluiting om de benodigde afstand aan de onderkant te markeren. Wij hebben hiervoor spelden gebruikt. Naai met een grote steeklengte van speld tot speld zonder de naad op het begin en einde extra te verstevigen! Naai eerst alleen de onderkant tot ongeveer 10 cm van de twee lange zijden aan elkaar

Rits naaien
7/13

Rits naaien

Nu is het tijd om de rits aan de stof te naaien. Om dit te doen, plaats je de rits aan de goede kant van de gestreken naadtoeslag en speld het op zijn plaats. Gebruik de ritsvoet om de rits op zijn plaats te naaien.

Zitzak omkeren
8/13

Zitzak omkeren

Keer de stof naar de goede kant en verwijder de naad die je eerder hebt genaaid met extra grote steeklengte. Hierachter vind je nu de rist. De rits is zo mooi verdekt genaaid en valt dan ook bijna niet op.

Buitenkant zitzak naaien
9/13

Buitenkant zitzak naaien

Open de zak en draai de stof weer om met de verkeerde kant naar buiten. Speld de stoffen aan elkaar vast met goede kanten van de stof op elkaar. Naai nu de twee lagen stof volledig aan elkaar. Draai tenslotte de afgewerkte buitenkant van de zitzak om zodat je de mooie kant weer aan de buitenkant hebt.

Voering zitzak naaien
10/13

Voering zitzak naaien

Nu hoef je alleen nog de voering te naaien. Leg hiervoor de twee stofdelen voor de voering met de goede kanten van de stof op elkaar en naai deze aan elkaar vast. Laat aan de onderrand een keeropening open van 25-30 cm. Vervolgens de naden afwerken met een overlocksteek of een zigzagsteek.

Zitzak voering omkeren
11/13

Zitzak voering omkeren

Draai de binnenste stof met de goede kant naar buiten en stop deze in de buitenste stoffen zak. De verkeerde kant van de buitenstof ligt nu op de goede kant van voeringstof. De openingen heb je allebei aan de onderkant.

Zitzak vullen
12/13

Zitzak vullen

Vul tenslotte de genaaide binnenzak met de vulling. Om dit makkelijker te maken kun je de twee stoflagen even aan elkaar vast klemmen of spelden.

Zitzak afronden
13/13

Zitzak afronden

Nu wordt het nog even lastig; de keeropening moet worden gesloten. Hiervoor hebben we onze naaimachine op de grond neergezet en heel langzaam genaaid om de keeropening dicht te naaien. Speld voordat je gaat naaien de lagen op elkaar. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de keeropening met de hand dicht te naaien als je dit liever hebt.

Klaar is jouw unieke zitzak!