Babyschoentjes Patroon

Eenvoudig
icon
Babyschoenen uit vilt

Beschrijving

Heb jij nog wel een paar stofrestanten liggen? Misschien kun je er deze schattige babyschoentjes van naaien! Met onze stap voor stap uitleg en gratis patroon kun je in korte tijd zelf babyschoenen naaien uit stoffen naar wens. Neem bijvoorbeeld vilt en combineer het met een vrolijk gekleurde biaisband of ga aan de slag met een katoenen stof. Veel plezier bij het naaien!

Patroondelen uitknippen

Voor de schoentjes uit vilt: 2x bovenkant (waarvan 1x in tegenovergestelde richting), 2x zool. Let op: Knip alle delen uit zonder naadtoeslag. Neem de markeringen over. Werk bij de tweede schoen in tegengestelde richting.

Voor de stoffen babyschoentjes: Uit katoen: 2x voorvoet, 2x hak. Uit tricot: 2x voorvoet, 2x hak, 2x zool.

Let op: Knip alle delen plus 1 cm naadtoeslag uit (behalve de bovenkant van de hieldelen). Neem de markeringen over. Werk bij de tweede schoen in tegengestelde richting.

Instructies

Zo maak je de schoentjes uit vilt:

  1. Om de bovenranden af te werken, naai je de biaisband aan de achterkant van het vilt aan de bovenzijde van de schoen, waarbij je aan het begin en aan het einde 1 cm band overhoudt. Naai vervolgens de biaisband aan de goede zijde vast, vlak langs de kant. Vouw daarbij de uitstekende banduiteinden naar binnen zodat een strakke randafwerking ontstaat.
  2. Leg vervolgens de korte randen van de schoentjes volgens de markering op elkaar zodat ze ongeveer 3 à 4 cm overlappen. Bevestig met twee tot drie handsteken.
  3. Speld vervolgens de bovenkant rondom op de zool zodat de open randen naar buiten wijzen en naai deze rondom met de hand met de lussteek (zie extra info onder de instructies).

Zo maak je de stoffen schoentjes:

  1. Plaats een hielgedeelte van katoen en een hielgedeelte van jersey met de verkeerde kanten van de stof op elkaar en werk de bovenranden af met biaisband.
  2. Plaats een voorvoetgedeelte van katoen en een voorvoetgedeelte van jersey met de goede kanten op elkaar en naai langs de bovenrand aan elkaar vast. Keer om, strijk en vervolgens doorstikken vlak langs de rand.
  3. De open randen van de hieldelen, voorvoetdelen en zolen omzomen.
  4. Leg de voorvoetdelen op de zolen met de goede kanten van de stof op elkaar en speld op een paar punten vast. Plaats nu ook de hakdelen op de zolen met de goede kanten naar elkaar toe, zodat de voorvoet en hakdelen ca. 5 cm overlappen. De hieldelen liggen hierbij aan de buitenkant. Naai vervolgens door alle stoflagen, rondom langs de zool. Keer je schoenen om.

De lussteek, ook wel de Langette- of Feston-steek genoemd, wordt vaak gebruikt om randen af te werken. Deze steek wordt van onder naar boven en van links naar rechts gebreid. Rijg een knoop de draad. Steek de naald een paar millimeter vanaf de onderkant door de stof zonder de naald eruit te trekken. De draad wordt nu onder de naald doorgevoerd en vervolgens wordt de naald er doorheen getrokken. De draad heeft een lus gevormd die strakker aan de rand van de stof zit als de naald er doorheen wordt getrokken. Steek voor de volgende steek de naald door vanaf de onderkant van de stof, een paar millimeter verwijderd van de vorige steek. Leid de draad opnieuw onder de naald door en trek de naald erdoor.

Stap voor stap met de video (in het Duits)