Trappelzak maken

Eenvoudig
icon
Trappelzak met konijntjes

Beschrijving

De trappelzak is een leuk en eenvoudig te naaien alternatief voor de slaapzak. Voor de trappelzak uit het voorbeeld is een katoenen stof gebruikt voor de buitenzijde en een zachte tricot stof voor de voering. De bovenkant van de zak is afgewerkt met een contrasterende boordstof. Qua stof- en kleurcombinaties kun je alle kanten op met deze zak. Wees vooral creatief en maak er een uniek stuk van!

Patroondelen uitknippen

Knip de delen uit popeline (buitenstof) en voeg 1 cm naadtoeslag toe. Bij de delen uit tricot hoeft geen naadtoeslag worden toegevoegd.

Uit popeline: 2x trappelzak op de stofvouw

Uit tricot: 2x trappelzak op de stofvouw

Uit boordstof: 1x boord 42 cm breed, 22 cm lang

Instructies

  1. Leg de twee delen van de popeline trappelzak met de goede kanten op elkaar, sluit alle naden behalve de bovenrand en strijk de lagen mooi plat op elkaar.
  2. Naai de twee voeringstukken uit tricot op dezelfde manier aan elkaar, maar laat een opening van enkele centimers open om de zak later om te kunnen keren.
  3. Vouw het stuk boordstof dubbel met de goede kanten naar op elkaar zodat de korte uiteinden op elkaar komen te liggen. Naai aan elkaar om een ring te vormen en strijk de naadtoeslagen uit elkaar. Vouw de boord in het midden om met de goede kant van de stof aan de buitenzijde, zodat beide open randen op elkaar komen te liggen.
  4. Schuif de dubbellaagse boord om de buitenste romperzak zodat alle open randen op elkaar liggen en speld rondom vast. De zoom van de boord treft hierbij een zijnaad van de trappelzak. De zak uit popeline met vastgespelde boord in de binnenstebuiten gekeerde zak uit tricot steken. Rondom stikken met een elastische steek of kleine zigzagsteek. Rek daarbij de boord iets uit. Als je het eenvoudig vind, kun je voor het naaien de lagen nog met meerdere spelden vastspelden, zodat de boord goed verdeeld is over de hele bovenrand.
  5. Keer de trappelzak om en sluit de opening met de naaimachine of met de hand.
  6. Naai voor het keren de buiten- en binnenzak op een aantal plekken bij de naadtoeslagen aan de zijkanten aan elkaar. Zo voorkom je dat de voeringzak uit de buitenzak glijdt.