Inktvis Knuffel maken

Eenvoudig
icon
Inktvis Knuffel uit Nicky Velours

Beschrijving

Ken jij Kevin al? Kevin is onze inktvis knuffel! Kevin kan dienen als decoratie-accessoire voor in de kinderkamer, maar is ook goed geschikt om de kleine gezelschap te houden. In deze naaihandleiding met gratis naaipatroon zie je hoe je Kevin zelf kunt maken. Hier laten we je een éénkleurige inktvis zien in de kleur paars, maar er zijn natuurlijk vele mogelijkheden om een inktvisknuffel geheel naar eigen wens te maken. Kies één kleur of meerdere kleuren en wat dacht je van tentakels in alle kleuren van de regenboog? Ook kan je natuurlijk een andere stofvariant kiezen. In het voorbeeld is gekozen voor een heerlijk zachte nicky velours stof. Deze stof wordt veel gebruikt voor het naaien van knuffels en vind je bij ons in vele kleuren. Je kunt echter ook kiezen voor een pluche stof, cretonne katoen of een fleece stof.

Dit heb je nodig:

Knippen inktvis knuffel
1/13

Knippen

Let op: De naadtoeslag van 1 cm is reeds inbegrepen bij alle patroondelen (met uitzondering van de ogen, pupillen en mond).

  • Lijf: 4x
  • Onderkant: 1x
  • Tentakels: 16x
  • Oren: 4x
  • Ogen: 2x
  • Pupillen: 2x
  • Mond: 1x
Tentakels & lijf
2/13

Tentakels & lijf

Tentakels: Elke tentakel betaat uit twee delen. Naai de beide delen met de goede stofkanten op elkaar en 1cm naadtoeslag samen en laat de korte zijde van de tentakels open. Herhaal dit voor alle 8 tentakels.

Lijf: Neem de twee lijfstukken en leg deze met de goede kant van de stof op elkaar. Naai de stukken met 1 cm naaitoeslag aan elkaar aan één kant, zoals ook op de foto te zien is. Herhaal dit met de overige twee lijfstukken. Je hebt nu de voorkant en de achterkant van het lijf.

Oren
3/13

Oren

Naai twee oorstukken met de goede kanten op elkaar vast en herhaal dit voor de andere twee stukken. Houd bij beide stukken de korte zijde open.

Oren omkeren
4/13

Oren omkeren

Knip met een stofschaar kleine inhammen in de naadtoeslag van de oortjes. Zo worden de oortjes mooi rond wanneer deze omgedraaid en gevuld zijn. Draai nu de oren om. Hiervoor kun je de achterkant van een pen of potlood gebruiken als hulpje. Neem een beetje vulmateriaal en druk dit met de achterkant van de pen of het potlood in de oortjes. De oren hebben niet veel volume nodig, dus je kunt zuinig zijn met het vulmateriaal.

Oren vastspelden
5/13

Oren vastspelden

Sla een van de lijfstukken open en leg deze voor je neer zodat je goed kunt zien waar de oren moeten komen, zoals ook op de foto te zien is. Zodra je de juiste plek voor de oren hebt gevonden, draai je de oren met de open kant naar boven, zodat de open kanten op dezelfde lijn liggen als de rand van het lijf. Speld de oren vast aan het lijf en stik deze vast.

Gezicht inktvis
6/13

Gezicht

Leg de ogen, pupillen en mond op de juiste plaats, zoals op de foto te zien is. Natuurlijk kun je het zelf een beetje aanpassen naar een gewenste gezichtsuitdrukking. Je zult verstelt staan van de vele verschillende gezichten die je kunt creëren met slechts kleine veranderingen in de posities.

Gezicht opstikken
7/13

Gezicht opstikken

Zodra je tevreden bent met het gezicht, speld je de delen vast om deze op de juiste plaats te houden. Vervolgens naai je de gezichtsstukken met een zigzagsteek vast aan het lijfstuk.

Het lijf
8/13

Het lijf

Tijd om de voorkant en de achterkant van het lijf met elkaar te verbinden. Leg de voor- en achterkant met de goede zijden op elkaar en let erop dat de naden aan de bovenkant gelijk uitkomen zodat de naad in één lijn loopt. Steek de delen vast met naalden om deze om de delen op de juiste plaats te behouden en naai de stukken aan elkaar vast met een rechte steek.

Tentakels
9/13

Tentakels

Neem vervolgens de 8 tentakels. Draai alle tentakels om en vul deze met vulwatten. Naai de open stukken van de tentakels dicht met een rechte steek. Dit maakt het in de volgende stap eenvoudiger om de benen aan de onderkant van het lijf vast te naaien.

Tentakels vastspelden
10/13

Tentakels vastspelden

Leg de onderkant van het lijf met de goede kant van de stof naar boven en pin de tentakels met de korte zijde vast aan de rand van de ronde lijfdeel. Vervolgens naai je elke tentakel vast door een klein stukje te naaien in het midden van het uiteinde van de tentakel, zoals te zien is op de foto.

Patroondelen samenvoegen
11/13

Alles samenvoegen

Leg de onderkant met de juiste zijde naar boven (de kant van de tentakels) en leg het lijf met de juiste zijde van de stof naar onder op de onderkant. Let er op dat de rand van de onderkant iets korter uitvalt als de rand van het lijft. De onderkant moet dan ook heel licht uitgerekt worden tijdens het naaien voor het beste resultaat. Pin de delen aan elkaar vast en zorg ervoor dat de stof goed wordt verdeeld over het geheel. Naai de delen aan elkaar met 1 cm naadtoeslag en vergeet niet een stuk open te houden zodat je nog een openening hebt om de inktvis om te keren.

Inktvis omkeren
12/13

Inktvis omkeren

Keer de inktvis om zodat de juiste zijde tevoorschijn komt. Dit gaat het makkelijkste wanneer je het ene tentakel na het andere tentakel voorzichtig door de opening naar buiten trekt. Vul vervolgens het lijf van de inktvis met vulwatten.

Keeropening sluiten
13/13

Keeropening sluiten

Sluit de keeropening van de inktvis met een paar handsteken en klaar is de het liefste knuffeldier ooit!