Vouwgordijn naaien

Eenvoudig
Vouwgordijn naaien

Beschrijving

Heb je een speciale afmeting nodig of vind je in de winkel maar niet het motief waar je naar op zoek bent? Maak dan je eigen vouwgordijn! Bij ons heb je keus uit enorm veel stoffen en met deze stap voor stap handleiding maak je eenvoudig zelf een gordijn. Voor het naaien van dit vouwgordijn heb je echt niet veel naaiervaring nodig, alleen een beetje creativiteit en jouw naaimachine. Je kunt het vouwgordijn maken van een blikdichte stof of juist een half transparante stof zodat er nog voldoende licht naar binnen komt. Je vindt vast en zeker een perfecte stof in ons assortiment.

Dit heb je nodig:

Verduisterende stof of gordijnstof
Verduisterende stof of gordijnstof (Raamhoogte + 18 cm) x (Raambreedte + 8 cm) Verduisterende stoffen
Vouwgordijnkoord
Vouwgordijnkoord (Lengte = 3x Raamhoogte + 1x Raambreedte) Banden
Vouwgordijnband
Vouwgordijnband (Lengte = Raamhoogte x2) Banden
2 ringen of oogjes
2 ringen of oogjes (diameter passend bij koord) Gordijnaccessoires
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden

Daarnaast heb je twee ringschroeven en twee houten latten nodig in een passende grootte. Deze vind je vast en zeker bij een bouwmarkt in de buurt.

Stof knippen of snijden
1/9

Stof knippen of snijden

Wanneer de stof nog niet de juiste maat heeft: Meet de maten van het raam en knip de volgende formaten uit de stof: Raamhoogte + 18 cm x Raambreedte + 8 cm.

Stofzijkanten afwerken
2/9

Stofzijkanten afwerken

Werk de lange kanten van de stof netjes af door de zijkanten 2x dubbel te slaan richting de achterkant van de stof en vervolgens de kanten te strijken en te stikken met een rechte steek (of een siersteek naar wens).

Gordijnband vastnaaien
3/9

Gordijnband vastnaaien

Naai het gordijnband vast op de achterkant van de stof op ongeveer 2-4 cm van de rand van beide lange zijkanten (afhankelijk van de grootte van jouw gordijn).

Tip: Is jouw vouwgordijn erg breed? Dan is het raadzaam ook een derde baan gordijnband in het midden van het gordijn toe te voegen. Let er wel op dat je door het toevoegen van deze derde baan ook meer koord nodig hebt.

Tunnel creëren
4/9

Tunnel creëren

Aan één van de korte zijdes maak je een tunnel door de rand naar de achterkant om te slaan, zodat een tunnel ontstaat voor je houten lat. De breedte van jouw tunnel is dus afhankelijk van de breedte van jouw lat. Zorg dat de tunnel breed genoeg is, maar wel dat de stof goed aansluit en niet los om de lat heen valt, zodat de stof niet constant verschuift als je gordijn hangt.

Ringen aanbrengen
5/9

Ringen aanbrengen

Links en rechts op de door jou gecreëerde tunnel voeg je een ring toe. Deze kun je met de hand opnaaien. Hiervoor kun je voor extra stevigheid gebruik maken van dubbel draad.

Koord doorhalen
6/9

Koord doorhalen

Haal het koord door de ringen en aansluitend door de open einden links aan rechts van het vouwgordijn. De uiteinden van het koord komen op ongeveer 10 cm afstand van de onderrand.

Houten lat plaatsen
7/9

Houten lat plaatsen

Schuif de houten lat in de gemaakte tunnel aan de bovenkant van het vouwgordijn

Koorden aan onderkant vastmaken
8/9

Koorden aan onderkant vastmaken

Maak aan de onderkant een tunnel, net als aan de bovenkant. Bij het maken van een tunnel aan de onderkant worden de uiteinden van de koorden links en rechts meegenomen in de naad en zo aan de onderkant vastgemaakt (zie foto). Schuif vervolgens de houten lat door de tunnel. Je zou nu al het effect van het vouwgordijn moeten zijn bij het trekken aan het koord.

Oogbouten aanbrengen
9/9

Oogbouten aanbrengen

De oogbouten links en rechts aanbrengen aan de bovenkant van de lat, in het verlengde van de aangebrachte ringen. Maak met de schaar of tornmesje voorzichtig gaatjes in de stof op de juiste plek om vervolgens de oogbouten te kunnen bevestigen. Nu kan het vouwgordijn opgehangen worden aan de oogbouten.

Tip: Wanneer het vouwgordijn aan een gordijnstang opgehangen moet worden, zorg er dan voor dat de bovenste stoffen tunnel erg strak aansluit aan de stang om het verschuiven van de stof bij het trekken aan het koord te voorkomen.

Top categorieën voor vouwgordijnen