Gordijnen maken

Vorhänge selber machen

Wees uniek en maak jouw gordijnen zelf!

Gordijnen zelf maken lijkt misschien moeilijk, maar wanneer je zorgvuldig stap voor stap te werk gaat, hoeft het niet moeilijk te zijn en is het juist leuk om te doen. Waarschijnlijk is het vooral de grootte van het project wat de meesten ervan weerhoudt om zelf aan de slag te gaan met het maken van een gordijn. Laat je vooral niet afschrikken door de grootte en verleg je grenzen!

Waarom jouw gordijnen zelf maken?

  • Keuze uit ruim 600 unieke gordijnstoffen
  • Niemand heeft dezelfde gordijnen in huis hangen
  • Je kunt de gordijnen helemaal naar eigen wens maken
  • Van zelfgemaakte gordijnen heb je extra plezier! (Dat euforische gevoel van voldoening als het gordijn eenmaal hangt!)

Stappenplan voor het maken van een gordijn

  1. Wat voor gordijn wil je?
  2. Wat heb je nodig?
  3. Gordijnen laten maken
  4. Gordijnen zelf maken

Wat voor gordijn wil je?

Soort gordijn

Bepaal eerst wat voor gordijn je graag voor jouw raam of ramen wilt hebben. Naast de ´standaard´ gordijnen aan een gordijnrails, kun je bijvoorbeeld ook nog kiezen uit een rolgordijn, vouwgordijn of vliegengordijn. Ook deze gordijnsoorten kan je eenvoudig zelf maken. Ga je voor de klassieke gordijnen of overgordijnen voor aan een gordijnrails? Kijk dan vervolgens wat voor plooi je in de gordijnen wilt hebben.

Plooien

Wil je een gordijn met plooien? Dan heb je meerdere mogelijkheden. Als je niet goed weet wat je het mooiste vindt, kun je bijvoorbeeld even rondneuzen op Pinterest naar voorbeelden van gordijnen. Zie je een gordijn met stofval zoals het graag wilt hebben? Hieronder zie je illustraties van de meest voorkomende plooisoorten, zodat je weet welke plooisoort je moet hebben voor jouw gordijn naar wens!

Plooi soorten

Meest voorkomende plooien

Wat is jouw favoriet?

Ontdek alle varianten met stofberekening

Stofkeuze

Misschien heb je al een beetje rondgekeken en weet je ongeveer wat voor stof je wilt hebben. We geven je hieronder een paar populaire stofsoorten voor gordijnen. Ben je op zoek naar (half)transparante stoffen? Dan is voile goed geschikt. Voor blikdichte, lichtdoorlatende gordijnen kun je kiezen voor linnen, cretonne of half panama. Andere populaire stofsoorten voor gordijnen zijn velours en gobeline. Deze stoffen laten echter weinig licht door en zijn licht verduisterend. Je kunt natuurlijk ook juist kiezen voor een verduisterende stof. Deze vind je allemaal in onze categorie verduisterende stoffen.

Populaire stofsoorten voor gordijnen

Twijfel je? Bestel eerst stofmonsters

Je kunt stoffen digitaal vergelijken en naast elkaar houden op onze stoffentafel. Wanneer je toch graag de stoffen even in de hand wilt nemen om te kijken of de stofdikte naar wens is of om te checken of de kleur wel bij jouw interieur past, bestel dan eerst stofstaaltjes van stoffen naar wens.Meer info over het bestellen van stofmonsters.

Wat heb je nodig?

Hoeveelheid stof

Allereerst is het van belang om te weten hoeveel stof je nodig hebt voor jouw gordijn(en). Voor alle gordijnsoorten en plooisoorten heb je een berekening. We hebben de berekeningen voor je op een pagina verzameld, maar voordat je naar de berekening gaat voor het berekenen van de juiste hoeveelheid stof, heb je een paar gegevens nodig.

Afmetingen van jouw raam

Om geen te korte gordijnen klaar te stomen, is het van belang dat je de maten correct opmeet.

  • Meet voor de benodigde breedte stof de breedte van de gordijnrails en niet alleen de breedte van het raam.
  • Voor de hoogte meet je vanaf de gordijnrails (of plek waar deze moet komen) tot waar de onderkant van het gordijn moet komen. Dit kan zijn net boven de vloer of net boven of onder de vensterbank. Ook hier meet je dus niet alleen de hoogte van het raam!
  • Vergeet niet aan de linker- en rechtkant de hoogte te meten. Vooral in oudere woningen kan het wel eens verschillen.

Stofgegevens

Alle stoffen hebben een vaste breedte. Alleen de lengte kun je zelf kiezen bij het bestellen van de stof. De breedte van de stof is belangrijk om te weten bij het berekenen van de juiste hoeveelheid stof, omdat het kan zijn dat je meerdere banen aan elkaar moet naaien om tot de juiste breedte voor jouw gordijn te komen. De breedte van de stof vind je op de pagina van de stof het kopje `gegevens`.

Heb je een stof met motief? Dan vind je onder de productgegevens tevens het rapport van de stof. Het rapport van de stof geeft aan na hoeveel centimeter het patroon zich in de hoogte en in de breedte herhaalt. Wanneer je meerdere gordijnen naait of een gordijn met meerdere banen aan elkaar maakt, vind je het misschien belangrijk dat het motief steeds weer op dezelfde hoogte begint of perfect aansluit bij het aan elkaar naaien. In dat geval raden we je aan om per baan in ieder geval een rapporthoogte extra aan lengte te berekenen, zodat je genoeg stof hebt.

Gordijnfournituren

Wanneer je de juiste stof gevonden hebt en weet hoeveel je hiervan nodig hebt, kun je verder met de fournituren. Wat voor gordijnband heb je nodig? En welke haken passen hierbij?

Gordijnband

In ons assortiment vind je diverse gordijnbanden. Je hebt rimpelbanden die je eerst recht aan de stof naait en vervolgens, door aan de touwtjes aan de zijkant te trekken, rimpelt naar wens. Een golfband kun je gebruiken voor het maken van een gordijn met wave plooi. Gebruik een universele gordijnband wanneer je met behulp van gordijnhaken de plooien wilt vormen na het naaien van het gordijn.

Andere gordijnfournituren

Naast banden, heb je nog andere fournituren voor gordijnen. Zo heb je bijvoorbeeld diverse gordijnhaken, klemmetjes, gordijnringen, loodveters en zoomband. Voor een no-sew gordijn kom je al een heel eind met klemmetjes en een zoomband. Heb je een gordijn uit een hele lichte stof en wil je voorkomen dat deze bij elke zuchtje wind opwaait? Dan kun je onderin de zoom een loodveter toevoegen om de onderrand te verzwaren. Ook heb je loodstaafjes die je kunt aannaaien om jouw gordijn of vitrage te verzwaren.

Let er bij het kopen van gordijnhaken op dat je de juiste te pakken hebt. Kijk dan ook goed in de beschrijving of de haakjes geschikt zijn voor het type gordijn dat je wilt maken.