Stoffen Slinger maken

Eenvoudig
icon
Slinger naaien Header

Beschrijving

Een stoffen slinger is een geweldige blikvanger en veelzijdig. Als je eenmaal weet hoe je een slinger kunt maken, kun je voor elke gelegenheid een nieuwe, passende stoffen slinger naaien. Als je je vlaggenketting uit outdoorstoffen naait, is deze ook ideaal als decoratie voor in de tuin, op het terras en het balkon.

Stoffen Slinger Stap 1
1/10

Sjabloon klaarmaken

Druk eerst het patroon af en kies de vorm van jouw favoriete vlag. Wij kozen voor de driehoekige variant.

Stoffen Slinger Stap 2
2/10

Vlaggen uitknippen

Knip nu het gewenste aantal vlaggetjes uit.

Belangrijk: Ons patroon bevat geen naadtoeslag. Voeg deze toe voor of tijdens het knippen.

We hebben 14 vlaggetjes uitgeknipt voor onze 4 meter lange slinger. Aangezien we hier met twee verschillende kleuren hebben gewerkt, hebben we van beide stoffen 7 vlaggetjes. Je kunt natuurlijk zelf bepalen hoeveel vlaggetjes je wilt. Als je stof hebt zonder duidelijk patroon, kun je de stof op je snijmat leggen en meerdere wimpelstukken tegelijk uitsnijden.

Stoffen Slinger Stap 3
3/10

Vlaggen naaien

Leg nu twee vlaggetjes met de goede (mooie) kanten op elkaar en naai ze aan elkaar. Laat alleen de bovenrand open. Gebruik een naadtoeslag ter breedte van het naaivoetje.

Slinger Punten bijknippen
4/10

Punten bijknippen

Na het dichtnaaien van de zijkanten, knip je de onderste punt van het vlakketje bij tot vlak aan de naad. Zo komt de punt er na het omkeren van het vlaggetje mooier uit.

Stoffen Slinger Stap 5
5/10

Vlaggetjes omkeren

Keer nu al jouw vlaggetjes om. Gebruik een voorwerp, bijvoorbeeld de achterkant van een potlood, om de punten voorzichtig naar buiten te duwen.

Vlaggetjes strijken
6/10

Vlaggetjes strijken


Strijk nu alle vlaggetjes mooi plat. Als je een outdoorstof gebruikt, kun je er het beste bakpapier tussen leggen en beginnen met een lage temperatuur om er zeker van te zijn dat je de stof (en de coating) niet beschadigt.

Stoffen Slinger Stap 7
7/10

Bovenranden recht knippen

Als de bovenrand van jouw vlaggetjes toch nog niet helemaal recht zijn, kun je deze nu nog mooi recht knippen of snijden. Dit maakt het afwerken met biaisband in de volgende stap een stuk eenvoudiger.

Stoffen Slinger Stap 8
8/10

Slinger vormen

De vlaggetjes worden nu aan elkaar verbonden met biaisband. Begin op 30cm van de rand en plaats daar je eerste vlaggetje tussen de biaisband. Vouw vervolgens de biaisband dubbel zodat de wimpel is ingesloten en speld het geheel op zijn plaats. We hebben een strookje van 8 cm uit papier geknipt en op deze afstand de volgende wimpel bevestigd. Ga zo door totdat al je wimpels aan de biaisband zijn vastgemaakt.

Tip: Strijk vooraf je biaisband dubbel om deze stap nog eenvoudiger af te ronden.

Stoffen Slinger Stap 9
9/10

Slinger naaien

Naai tot slot het biaisband met een rechte steek aan de vlaggetjes. Je naait over de hele lengte van de biaisband en neemt zo de vlaggetjes mee en de ruimtes tussen de vlaggetjes.

Stoffen Slinger Stap 10
10/10

Slinger ophangen

Nu alleen nog even jouw zelfgemaakte stoffen slinger ophangen op jouw lievelingsplek ;) .

Bekijk hier de handleiding in een video (DE):