Onderhoudstips

Onderhoudstips

Niet alle stoffen zijn gelijk en per materiaal kan de juiste manier van behandelen erg verschillen. Lees onze handige tips voor verschillende stofsoorten en ervaar hoe je jouw stoffen zo lang mogelijk mooi houdt. Het hoeft echt niet ingewikkeld te zijn, maar sommige dingen moet je net even weten.

acetat
Tip

Tips voor het onderhouden van acetaat stoffen

Stoffen met een hoog aandeel acetaat verliezen door een wasbehandeling glans en vorm. Als alternatief biedt chemische reiniging een mogelijkheid om de stof te behandelen zonder de vezels te beschadigen. Bij het strijken dient de temperatuur niet boven de 120° uit te stijgen om beschadigingen te voorkomen die niet meer te herstellen zijn. Let altijd goed op de behandelvoorschriften bij het kopen van de stof.

katoen
Tip

Tips voor het onderhouden van katoen

Je kunt een katoenen stof hebben die te wassen is op 90°, maar er zijn ook genoeg katoenen stoffen die je beter bij maximaal 30° kunt wassen. Dit heeft vooral te maken met de kleur van de stof. Nieuw, gekleurd katoen kan in het begin nog wat kleur aflaten, ook wel bloeden genoemd, waardoor de stof bij warme temperaturen snel aan kleur verliest. Nieuwe katoenen stoffen kunnen het beste even apart gewassen worden op lage temperatuur. Wil jij je katoenen stof heet wassen, maar ben je er niet zeker van of de stof mooi blijft? Neem een stukje stof van ongeveer 10x10 cm als proeflapje en test hiermee of de stof mooi blijft bij het wassen op hete temperaturen.

De meeste katoenen stoffen kunnen prima gedroogd worden in de droger. Ook kun je veel katoenen stoffen probleemloos strijken op de warmste stand. Let bij het kopen van een katoenen stof altijd op de behandelingsvoorschriften om er zeker van te zijn dat dit ook geldt voor jouw stof.

Cupro
Tip

Tips voor het onderhouden van cupro

Wees voorzichtig bij het onderhoud van cupro. Het hoogwaardige materiaal kan niet op hete temperaturen gewassen worden. Gebruik een fijnwasprogramma op 30° en gebruik een mid wasmiddel om de stof zo lang mogelijk mooi te houden. Droog de stof niet in de droger en strijk niet op hoge temperatuur.

nepbont
Tip

Tips voor het onderhouden van nepbont

Houd nepbont stoffen langer mooi door deze met de hand te wassen of te kiezen voor het handwasprogramma op de wasmachine en gebruik een mild wasmiddel. Nepbont stoffen kunnen niet gestreken worden en ook zeker niet in de droger worden gedroogd. Omdat de stoffen over het algemeen vrij zwaar zijn, kun je deze het beste liggend laten drogen om uitrekken van de stof te voorkomen.

kunstleer
Tip

Tips voor het onderhouden van kunstleer

Enkele kunstlederen stoffen, voornamelijk de stoffen die geschikt zijn voor kleding, kunnen gewassen worden op 30°. Veel stoffen uit kunstleer die geschikt zijn voor accessoires en decoratie kun je niet wassen. Vlekken zijn in vele gevallen te verwijderen met een vochtige doek, net als bij echt leer.

Let bij het kopen van een imitatieleder dan ook altijd goed op de behandelvoorschriften om te weten of de stof gewassen en gestreken kan worden.

leder
Tip

Tips voor het onderhouden van leder

Leer kan men in de regel het beste niet zelf reinigen. Breng in plaats daarvan het artikel van leder naar een reiniger met ervaring op het gebied van leeronderhoud. Er bestaan echter enkele basisregels die het onderhoud van leer vereenvoudigen:

 1. Om leer te beschermen tegen vochtvlekken, kan je leer impregneren met een speciale impregneerspray. Ga hiervoor naar een textielvakhandel.
 2. Vlekken veroorzaakt door vet kun je verwijderen met een stoffen doek. Maak de doek licht vochig met warm water en wrijf met draaiende bewegingen over de vlek om het vet te verwijderen. Gebruik geen schoonmaakmiddelen om beschadigingen of verkleuringen tegen te gaan!
 3. Droge vlekken kunnen in de regel ook eenvoudig met een vochtig doekje gereinigd worden. Is de vlek moeilijk te verwijderen? Laat het vochtige doekje dan een paar minuten op de vlek liggen en probeer het vervolgens nog eens. Ga vooral niet krabben om een gedroogde vlek eruit te krijgen, om beschadigingen te voorkomen.
 4. Laat vlekken niet opdrogen en verwijder vochtige vlekken altijd zo snel mogelijk met een vochtopnemende doek.
linnen
Tip

Tips voor het onderhouden van linnen

Linnen kan in de regel prima gewassen worden in de wasmachine, zelfs op hete temperaturen. Hier geldt echter, net als bij katoen, dat de kleur kan gaan bloeden. Was de stoffen dus eerst apart op matige temperatuur. Heb je een linnen stof in een felle kleur of een bont motief? Was de stof dan altijd op lagere temperatuur om de kleur langer mooi te houden. Strijk linnen aan de binnenkant van de nog licht vochtige stof of gebruik een stoomstrijkijzer.

microvezelstoffen
Tip

Tips voor het onderhouden van microvezelstoffen

Wanneer je de stoffen thuis wilt reinigen, kies dan voor een fijnwas programma op matige temperatuur (30°). Laat de stof hangend drogen om kreukels tegen te gaan. Strijk alleen op lage temperaturen aan de verkeerde kant van de stof. Voorzie de stoffen met regelmaat van een nieuwe impregneerlaag om de kwaliteit te behouden.

Nylon
Tip

Tips voor het onderhouden van nylon

Was nylon stoffen alleen op matige temperaturen om de stof langer mooi te houden. Nylon kan bij blootstelling aan hete temperaturen gaan krimpen en kreuken. Strijk de stof daarom ook niet op hoge temperaturen en droog de stof niet in de droogtrommel.

Polyacryl
Tip

Tips voor het onderhouden van polyacryl

In de regel kunnen stoffen van polyacryl prima in de wasmachine gewassen worden, echter kan het zijn dat de stof niet op hoge tempraturen gewassen kan worden om te voorkomen dat de stof krimpt of kreukt. Let daarom bij het aanschaffen van een polyacryl stof goed op de behandelvoorschriften.

polyamyde
Tip

Tips voor het onderhouden van polyamyde

Hiervoor gelden dezelfde regels als bij polyacryl. Was de stof niet bij hoge temperaturen en stop de stof niet in de droogtrommel om te voorkomen dat de stof krimpt of kreukt.

Polyester
Tip

Tips voor het onderhouden van polyester

Polyester stoffen zijn prima te wassen in de wasmachine. Bij de meeste stoffen wordt een wastemperatuur van maximaal 30° aanbevolen om de stof langer mooi te houden. Polyester stoffen zijn in de regel kleurvast en vervagen dan ook niet snel van kleur bij regelmatig wassen. Er zijn veel verschillende stofsoorten te krijgen van polyester, let daarom altijd goed op de behandelvoorschriften bij het kopen van een polyesterstof.

polyethyleen / polypropyleen
Tip

Tips voor het onderhouden van polyethyleen / polypropyleen

Deze stoffen kunnen niet behandeld worden op hoge temperaturen. Strijk de stoffen niet en laat de stof drogen in de buitenlucht.

scheerwol
Tip

Tips voor het onderhouden van scheerwol

Stoffen met een aandeel scheerwol kunnen alleen met de hand gewassen worden of in de wasmachine met een handwasprogramma. Gebruik bij het wassen van wol een speciaal, mild wolwasmiddel! Je kunt de stof het beste liggend laten drogen, om uitrekken van de stof te voorkomen. Om het meeste vocht uit de stof te verwijderen na het wassen, kun je de stof in een badstof wikkelen en vervolgens voorzichtig uitdrukken (niet wringen!). Strijk de stoffen alleen bij matige temperatuur, liefst met een lichtvochtige doek tussen de stof en het strijkijzer. Zo voorkom je beschadigingen en een ongewenste glans.

zijde
Tip

Tips voor het onderhouden van zijde

Let bij het reinigen en onderhouden van zijde op de volgende punten:

 • Gebruik geen bleekmiddel
 • Vermijd lange blootstelling aan zonlicht
 • Gebruik bij het strijken geen water of damp
 • Spray geen deodorant of parfum op zijde
 • Gebruik geen water bij het verwijderen van vlekken
 • Wring de stof niet uit
 • Strijk de stof altijd aan de achterkant

Je kunt zijde chemisch laten reinigen, maar de stof is ook met handwas te reinigen:

 1. Gebruik speciale zijdeshampoo of een milde zeep
 2. Laat zijde ongeveer 3-5 minuten in lauwwarm water inweken. (Donkere of bedrukt zijde alleen kort in koud water wassen en niet laten inweken!)
 3. In deze tijd de stof licht heen en weer bewegen en vooral niet uitwringen. Ga altijd voorzichtig te werk wanneer de stof nat is, omdat zijde dan veel gevoeliger is voor beschadigingen.
 4. Na maximaal 5 minuten de zijde uit het water halen en de stof uitspelen met koud water, aangevuld met een theelepel wijnazijn, zodat de zeepresten volledig verdwijnen
 5. Vervolgens de zijde in een droge handdoek rollen om het meeste vocht uit de stof weg te nemen
 6. Leg de stof vervolgens plat neer en trek de hoeken recht
 7. Strijk de stof aan de achterkant als de stof nog lichtvochtig is en strijk op lage tot middelhoge temperatuur
Viscose
Tip

Tips voor het onderhouden van viscose

Vermijd hoge temperaturen bij het wassen, strijken en drogen. Viscose kan over het algemeen gewassen worden op 30°. Zo houd je de stof zacht en aangenaam. Let bij het kopen van een viscose stof altijd op de behandelvoorschriften.