Lampenkap maken

Eenvoudig
icon
Zelfgemaakte lampenkap

Beschrijving

Heb je een lampje met een lampenkap en ben je de kleur helemaal zat of past de kap niet meer bij de rest van jouw interieur? Geef de lamp een opfrisser en maak een nieuwe lampenkap van een stof naar wens! We hebben oneindig veel stoffen waar je uit kunt kiezen waarmee je een nieuwe hoes kunt naaien voor jouw lampenkap en de lamp weer een nieuw leven in te blazen! Van bedlampje tot leeslamp, alle lampen kunnen wel eens een make-over gebruiken. Met onze handleiding maak je in mum van tijd een nieuwe lampenkap. Het patroon is voor de meest gangbare maat voor de kleinere tafellampen. Wil je een kap vernieuwen voor een stalamp of andere grotere lamp? Meet de kap vantevoren en pas indien nodig het patroon een beetje aan. Veel succes met het maken van jouw nieuwe lampenkapje!

*Geschikt voor een lampenkap met de volgende afmetingen:

  • Diameter bovenkant: 16cm
  • Diameter onderkant: 29cm
  • Hoogte: 17cm
Stof voor de kap uitknippen
1/5

Stof voor de kap uitknippen

Print het PDF-document met het patroon uit en plak het samen op de plakranden. Knip vervolgens het patroon uit. Leg het patroon op de stof en knip het patroon uit de stof met een naadtoeslag van 3 cm.

Stof tot een ring vormen
2/5

Stof tot een ring vormen

Leg de korte uiteinden van de stof op elkaar met goede kanten van de stof naar elkaar toe en stik de lagen aan elkaar vast. Werk de randen van de naadtoeslag af met een zigzagsteek of overlocksteek zodat de stof niet gaat rafelen.

Stofranden omvouwen
3/5

Stofranden omvouwen

Vouw nu de boven- en onderrand twee keer elk 1 cm in en naai de randen vlak langs de kant rondom vast. Laat bij beide naden een kleine opening vrij (ong. 3 cm) ter hoogte van de naad uit de vorige stap.

Elastiek doorhalen
4/5

Elastiek doorhalen

Knip het elastiekband in de voor jou juiste lengtes. Voor de bovenkant heb je een elastiek nodig met ongeveer 2/3 de lengte van de bovenrand van de stof. Ook voor de onderkant moet je elastiek ongeveer 2/3 de lengde bedragen van de onderrand uit de stof. Bevestig een veiligheidsspeld aan het uiteinde van de elastiek om de elastieken eenvoudiger door de gemaakte tunnels te halen.

Elastiek vastnaaien
5/5

Elastiek vastnaaien

Stik de uiteinden van het elastiekband met een kleine zigzagsteek aan elkaar vast. De opening kun je eventueel nog met een paar steken dichtnaaien, maar je kunt de opening ook open laten. Tijd om de hoes over jouw lampenkap te spannen!


Veel plezier met jouw nieuwe lampenkap!

Top categorieën voor lampenkappen