Stoffen bloem maken

Eenvoudig
icon
Viltbloemen maken

Beschrijving

Deze mooie stoffen bloem is een ware blikbanger! Niet alleen als wanddecoratie, maar ook ter versiering van een kussenhoes. Je maakt deze stoffen bloem heel eenvoudig met vilt. Download en print het gratis patroon, knip de benodigde delen uit vilt naar wens en ga aan de slag met het naaien van jouw stoffen bloem! Het grote voordeel van vilt is dat de randen van de stof niet afgewerkt hoeven te worden en je daarom de bloem snel kunt verwezelijken. We wensen je veel plezier bij het maken van de viltbloem.

Patroondelen klaarmaken
1/7

Patroondelen klaarmaken

Knip de patroondelen uit de stof in de aangegeven hoeveelheden.

De stof mag tijdens het knippen niet dubbelgevouwen worden, omdat dikke stof de neiging heeft om weg te glijden en de patroondelen zo niet netjes uitgeknipt of gesneden kunnen worden.

Bij vilt hoef je niet op de ndraadrichting te letten. Kopieer ook markeringen voor de knipjes op de patroondelen. De bloem is genaaid met een zigzagsteek met een steekbreedte van 0,6 cm.

Naaien
2/7

Naaien

  • Leg het eerste bloemblad ongeveer 0,5 cm op elkaar aan de onderrand en plaats het op de cirkel zodat het breedste deel van het gevouwen vel aan de buitenrand van de cirkel ligt. Speld het bloemblad op zijn plaats met een speld om te voorkomen dat het wegglijdt.
  • De naden zijn niet genaaid. Laat een paar centimeter naaigaren op elk bloemblad achter voor de eerste en na de laatste stok. Gebruik een handnaainaald om de draad van voren naar achteren te trekken en knoop de boven- en onderdraad aan elkaar.
  • De achterkant is later niet meer zichtbaar en de bloem ziet er vanaf de voorkant over het algemeen mooier en netter uit. Het eerste bloemblad (maat 1) wordt aan elkaar genaaid met een zigzagsteek. Tegelijkertijd wordt het op de cirkel gestikt
Naaien
3/7

Naaien

Leg het tweede bloemblad naast het reeds opgenaaide blad en naai het zoals beschreven in de vorige stap. Let er bij het pinnen op dat de bloembladen niet parallel aan elkaar staan, maar het verloop van een cirkel volgen.

Herhaal deze stap tot het buitenrand van de cirkel met bloemblaadjes is bedekt.

Naaien
4/7

Naaien

Voor de binnenste cirkel worden de bloembladen (Maat 2) licht verschoven aan de daaronder liggende bladeren vastgespeld. Zorg ervoor dat het breedste deel van het blad verbergt de onderliggende naad.

Naaien
5/7

Naaien

Na het naaien van 2 bloembladcirkels met bladeren in Maat 2, volgt een cirkel met bloemblaadjes in maat 3.

Naaien
6/7

Naaien

Vervolgens worden de twee kleine cirkels voor de kroonbladeren gemaakt. Snijd ongeveer 1 cm diep bij de markeringen en plaats op elkaar.

Bijna klaar
7/7

Bijna klaar

Drapeer ze samen in het midden zodat de ingesneden franjes regelmatig zijn verdeeld. Naai de twee stukken eerst aan elkaar zodat de twee cirkels niet weer uit elkaar vallen. Stik ze met de hand vast bij het midden van de bloem.

Nu kun je de bloem naar wens vastmaken op bijvoorbeeld een kussenhoes of een canvas voor aan de muur. Klaar!