Sinterklaas slinger

Eenvoudig
icon
Alles voor een Sinterklaas slinger om zelf te maken

Beschrijving

Een zelfgemaakte Sinterklaas slinger brengt je niet alleen alvast in de stemming voor het sinterklaasfeest. Ook het maken van de sintslinger, met of zonder kinderen, is een leuke bezigheid! Met ons sjabloon voor de slinger en de stap voor stap handleiding maak je de stoffen slinger eenvoudig zelf! Je kunt natuurlijk een geheel eigen draai aan de slinger geven door andere kleuren te kiezen, eigen figuren toe te voegen en andere accessoires te gebruiken. Ook kun je er een naaivrij project van maken door als basisstof voor de vlaggetjes vilt i.p.v. katoen te gebruiken en het band aan de vlaggetjes te nieten om een slinger te maken.

Dit heb je nodig:

Patroon
Patroon Sinterklaas Slinger
Vilt 1 mm dik
Vilt 1 mm dik in kleuren naar wens Vilt
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden
Patroon uitknippen
1/11

Patroon uitknippen

Print het patroon uit en knip vervolgens de delen naar wens uit. De eerste pagina kun je 3x uitprinten om alledrie de delen los van elkaar uit te knippen of je neemt de delen over op patroonpapier. Knip je de vlaggetjes uit katoen? Gebruik dan de buitenste lijn van het vlaggetje op de eerste pagina van het patroon. Wil je een naaivrije variant maken van de Sinterklaas slinger? Knip het vlaggetje van het patroon dan uit langs de binnenste lijn. Bij het patroondeel voor de jute zak vind je ook 2 lijnen aan de onderkant. De buitenste lijn kun je gebruiken wanneer je het deel maakt uit jute of een andere stof die rafelt. Maak je de zak uit vilt? Gebruik dan de binnenste lijn zodat de rand aansluit bij de rand van het vlaggetje.

Knip allereerst de gewenste hoeveelheid vlaggetjes uit jouw stof. Door de stof dubbel te vouwen, kun je twee vlaggetjes knippen in 1x.

Vlaggetjes uit stof knippen
2/11

Vlaggetjes uit stof knippen

Door het patroon om te draaien en gelijk naast het net uitgeknipte deel verder te werken, kun je precies 12 vlaggetjes knippen (=24 patroondelen) uit een stof met 148 cm breedte, zoals onze basic popeline stoffen.

Figuren uitknippen
3/11

Figuren uitknippen

Knip nu alle onderdelen uit voor op jouw vlaggetjes uit vilt of andere stoffen naar wens. Je kunt hier natuurlijk helemaal je eigen draai aan geven. Ik heb ervoor gekozen één zijde van de vlaggetjes te versieren, maar je kunt er ook voor kiezen beide kanten van figuren te voorzien. Wanneer je beide kanten wilt versieren heb je dus het dubbele aan figuren nodig uit vilt.

Vlaggetjes naaien
4/11

Vlaggetjes naaien


Für die Innentasche mit der Öffnung nimmst du dir jetzt die Schablone, die wir als Download für dich vorbereitet haben und zeichnest dir den Umriss auf die mit der Einlage verstärkten Seite. Achte hierbei darauf, dass du es mittig ansetzt und du 5 Zentimeter zur einen, 7 Zentimeter zur anderen Seite lässt.

Vlaggetje met jute zak
5/11

Vlaggetje met jute zak

Heb je een zak uit jute stof uitgeknipt? Naai deze dan gelijk mee tussen de twee vlaggetjesdelen. Simpelweg de jute zak tussen de stoflagen plaatsen, vastspelden en de drie lagen aan elkaar naaien. Indien gewenst, kun je ook nog de jute zak langs de bovenranden vaststikken op het vlaggetje met een zigzagsteek. Doe dit wel voordat je de vlaggetjes aan elkaar naait, zodat de naad niet ook op de achterkant is te zien.

Figuren opplakken
6/11

Figuren opplakken

Plak nu de delen uit vilt op de vlaggetjes. Laat even drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Vlaggetjes doorstikken
7/11

Vlaggetjes doorstikken

Om ervoor te zorgen dat de vlaggetjes mooi in vorm blijven, kun je ze nog even vlak langs de rand doorstikken. Zo stik je ook gelijk de vilten figuren deels mee zodat ze goed blijven zitten. Alleen de bovenrand houd je weer open.

Vlaggetjes versieren
8/11

Vlaggetjes versieren

Nu is het tijd voor het leukste onderdeel van dit project: de vlaggetjes verder versieren! Maak de pietenmutsen af met veren en/of boorden, de paarden met wiebeloogjes en de cadeauzakken met een lintje. Misschien heb jij nog wel andere leuke toevoegingen om de vlaggetjes helemaal af te maken?

Biaisband bevestigen
9/11

Biaisband bevestigen

Bevestig nu de eerste vlaggetjes aan het biaisband. Laat aan het begin wel ongeveer 20 cm vrij zodat je de slinger goed kunt ophangen en begin dan met het vastklemmen van het eerste vlaggetje. Het vlaggetje komt hierbij tussen het biaisband. Je vouwt het biaisband om de bovenrand van het vlaggetje en klemt de lagen met 2 stofklemmen aan elkaar vast.

Slinger naaien
10/11

Slinger naaien

Nu kun je beginnen met het naaien van de vlaggenlijn. Je begint aan het begin van het biaisband door de dubbelgevouwen band aan de open zijde vast te naaien. Doe dit met een rechte steek op ongeveer 0,5cm van de rand. Zo ga je door en stik je ook de vlaggetjes vast tussen het band.

Slinger naaien
11/11

Slinger naaien

Je kunt tussendoor steeds weer wat vlaggetjes vastklemmen op de juiste plek en vervolgens weer verder stikken. Ik heb tussen de vlaggetjes steeds 12 cm band vrijgelaten, maar dit kun je naar eigen wens aanpassen. Ga zo door tot je al jouw vlaggetjes hebt vastgenaaid en zorg ervoor dat je ook na het laatste vlaggetje nog ongeveer 20 cm band vrij hebt om ook deze kant van de slinger mooi op te kunnen hangen.