Stokpaard maken

Eenvoudig
icon
Steckenpferd nähen

Beschrijving

Welk kind wil nu geen stokpaard? Dit enige stokpaard kun je eenvoudig zelf maken met ons gratis patroon en de stap voor stap handleiding. We hebben in ons voorbeeld een stokpaard gemaakt met twee verschillende kanten om jullie de mogelijkheden beter te kunnen laten zien, maar je kunt natuurlijk gewoon een stokpaard maken met twee gelijke zijdes als je dit mooier vindt! Het hoofd is gemaakt van vilt, maar je kunt er ook je eigen draai aan geven door bijvoorbeeld te kiezen voor fleece, badstof of pluche. Wees vooral creatief en ga gelijk van start door het patroon hieronder te downloaden.

Dit heb je nodig:

Naaipatroon
Naaipatroon downloaden
Vilt - 1 of 2 mm dik
Vilt - 1 of 2 mm dik ong. 60 cm bij een stofbreedte van 90 cm Vilt
4 gouden knopen
4 gouden knopen Diameter van ca. 22-25 mm Knopen
Restjes vilt van 1 mm dik
Restjes vilt van 1 mm dik in grijs, wit en zwart Vilt
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden

Uit te knippen patroondelen:

Uit vilt in beige of wolwit:

  • 2x hoofd
  • 2x oor buitenstuk

Uit vilt in grijs (of zwart)

  • 2x oor binnenstuk
  • 2x neusgat

Uit vilt in zwart:

  • 2x oog
  • 2x pupil
  • 2x mond
  • Optioneel: 1x knipoog (wanneer je hiervoor kiest, knip je het oog en de pupil 1x uit)
Stokpaard gezicht opnaaien
1/8

Gezicht opnaaien

Naai eerst de gezichtsdelen op de beide hoofd patroondelen. Gebruik hiervoor een rechte steek of kleine zigzagsteek. De juiste plaatseringen vind je terug op het patroon. Vóór het vastmaken van de oren naai je de oor binnenstukken eerst op de oor buitenstukken. Hierbij liggen de stukken aan de rechte onderkant op één lijn. Vervolgens klap je de oren aan de onderkant dubbel en stik je ze vast op de hoofddelen.

Satijnband bevestigen
2/8

Satijnband bevestigen

Knip twee stukken van ongeveer 21 cm en twee stukken van ongeveer 34 cm. Je kunt het band daarvoor het beste even op de juiste plek neerleggen, zodat je zeker weet dat je de goede lengte hebt. Houd aan de buitenkanten ongeveer 2 cm extra band over, zodat je de uiteinden straks naar binnen kunt vouwen tussen de hoofddelen.

Knopen vastmaken
3/8

Knopen vastmaken

Maak de gouden knopen met de hand vast op het satijnband. Weet je niet precies waar? Spiek dan even op het patroon voor de juiste plaatsering.

Optie 2: Ons voorbeeld heeft geen band als beugel achter het hoofd langs, waaraan het stokpaard eventueel vastgehouden kan worden. Mocht je dit ook graag willen toevoegen aan jouw stokpaard, dan laat je de knoopjes hier nog even weg. Naai de uiteinden van het band en de knoopjes met de hand op het hoofd bij stap 8, voordat je de stok toevoegd.

Manen maken van wol
4/8

Manen maken van wol

Knip de volgende stukken uit wol: 20x 12 cm, 40x 30 cm en 60x 25 cm. (Geen paniek, dit gaat sneller dan je denkt!) Leg één van hoofddelen met de goede kant naar onder en plaats de stukken wol langs de rand (tussen de aangegeven markeringen). Zorg ervoor dat het wol nog ongeveer 3-4 cm op het vilt ligt. Aan de bovenkant plaats je de korte stukjes wol, daarachter de stukken van 25 cm en daarachter de stukken van 30 cm. Om ervoor te zorgen dat het wol op zijn plek blijft, kun je de uiteinden vastlijmen met een beetje textiellijm of met de lijmpistool. Let op: Doe dit niet ter hoogte van waar je gaat naaien, dus echt alleen de uiteinden!

Hoofddelen aan elkaar spelden
5/8

Hoofddelen aan elkaar spelden

Leg het tweede hoofddeel met de goede kant naar boven op het andere deel met de manen. De goede kanten heb je dus nu aan de buitenkant. Gebruik stofklemmen of spelden om de delen op de juiste plek te houden. De banden vouw je aan de uiteinden om naar binnen, tussen het vilt, en speld of klem deze vast. (Schrik niet: in ons voorbeeld hebben we twee verschillende hoofddelen gemaakt en daarom zie je hier een paard met groen band)

Hoofddelen aan elkaar vast stikken
6/8

Hoofddelen aan elkaar vast stikken

Stik de delen rondom langs de rand aan elkaar vast met een naadtoeslag van ongeveer 3 mm en laat de rechte onderkant open. Naai niet over de banden heen, maar sla deze stukjes over en stik na de banden weer verder. Gebruik bij de mond kort zwart garen voor een mooi eindresultaat. Vervolgens kun je de opengelaten stukjes met de hand onder het band langs aan elkaar naaien. Zorg ervoor dat je ook de uiteindes van het band tussen het vilt meestikt. Het band aan de buitenkant stik je dus niet mee.

Hoofd stokpaard vullen
7/8

Hoofd vullen

Vul het hoofd met vulwatten tot aan de hals en naai vervolgens de onderkant dicht. Je houdt alleen in het midden een paar centimeter open voor de stok.

Stok plaatsen stokpaard
8/8

Stok plaatsen

Je kunt dit gat nog gebruiken om de hals verder te vullen met vulwatten. Is het paard naar wens gevuld? Dan is het tijd om de stok door het gat steken en deze tot bijna helemaal aan de bovenkant door te drukken. Indien gewenst kun je de stok aan het hoofd vastlijmen bij de opening met een lijmpistool zodat het hoofd goed blijft zitten.

Hihihihi!!