Pietenmuts maken

Eenvoudig
Zelfgemaakte Pietenmuts uit velours de panne

Beschrijving

Een pietenmuts kan natuurlijk niet ontbreken in de tijd dat Sinterklaas weer in het land is. Wat voor pietenmuts je ook wilt maken; met onze stap voor stap handleiding kun je eenvoudig zelf een pietenmuts maken voor een volwassene of kind. Voor de klassieke pietenmuts hebben we gebruik gemaakt van velours de panne. De regenboogpietenmuts is gemaakt van een katoen tricot. Combineer deze met een zilveren brokaatband en een veer en je hebt een hippe pietenmuts! Natuurlijk kun je alle kanten op door een stof te gebruiken naar eigen wens en dit met andere fournituren en accessoires te combineren.

Benodigdheden voor de Regenboogpietenmuts

Vervang voor de regenboogpietenmuts alleen de stof, het boord en de veren. De andere benodigdheden blijven hetzelfde. Alleen naaigaren kan je natuurlijk aanpassen naar een gewenste kleur.

Omtrek pietenmuts markeren
1/7

Omtrek pietenmuts markeren

Leg een bord of ander rond voorwerp op de achterkant van de stof. Voor een volwassene neem je een rond voorwerp met een diameter van ongeveer 28 cm. Voor een kind een rond voorwerp van ongeveer 20 cm. Maak met stofkrijt rondom markeringen op 15 cm afstand van de rand van het bord. Maak met behulp van deze markeringen een grote cirkel. Knip de gemaakte cirkel uit.

Rand voor brokaatboord maken
2/7

Rand voor brokaatboord maken

Draai de stof om zodat deze met de goede kant naar boven ligt en leg het ronde voorwerp in het midden. Teken een cirkel door met stofkrijt rondom langs de rand van het voorwerp gaan.

Brokaatboord vastspelden
3/7

Brokaatboord vastspelden

Speld het brokaatboord vast op de net getekende lijn en knip het boord af op de juiste plek.

Brokaatboord stikken
4/7

Brokaatboord stikken

Stik het borkaatboord vast aan de stof. Hiervoor kan je transparant garen gebruiken of garen in de kleur van het brokaatband. Sla aan de voorkant van de muts, op de plek waar je veren moeten komen, ongeveer 3 cm over. Deze 3 cm houd je open zodat je de veren straks tussen het boord en de stof kunt plaatsen.

Tunnel voor het elastiek maken
5/7

Tunnel voor het elastiek maken

Leg de stof met de juiste zijde naar onderen en maak rondom markeringen op 5 cm afstand van de buitenste rand. Maak met behulp van deze markeringen weer een cirkel. Vouw de rand naar binnen tot aan de gemarkeerde rand. Speld de rand, met korte afstand tussen de spelden, vast. Het klopt dat hierbij vouwtjes ontstaan, hier kun je gewoon overheen naaien. Stik de rand vast met ongeveer 0,5 cm naadtoeslag en laat ongeveer 3 cm open zodat je het elastiek kunt doorhalen.

Elastiek doorhalen
6/7

Elastiek doorhalen

Meet eerst hoeveel elastiek je precies nodig hebt. Je kunt het hoofd opmeten om helemaal zeker te zijn dat je de juiste afmeting hebt. Voor een volwassene heb je ongeveer 50 cm elastiek nodig en voor een kind ong. 40 cm. De lengte van het elastiek is circa 8-10 cm korter dan de omtrek van het hoofd.

Bevestig een veiligheidsspeld aan een uiteinde van het elastiek en haal het elastiek door de net gemaakte tunnel. Het andere uiteinde kun je met een veiligheidsspeld vastspelden aan de stof op de plek van de opening. Breng de uiteinden van het elastiek bij elkaar en naai deze met enkele steken goed vast. Stik vervolgens ook de stofopening met de naaimachine of met de hand.

Veren vastlijmen
7/7

Veren vastlijmen

Kijk eerst hoe je de veren precies wilt hebben en doe vervolgens wat lijm op de uiteinden van de veren. Plaats de veren tussen het boord en de stof en druk dit een halve minuut goed aan. Laat nog even een tijdje met rust zodat het goed kan drogen en de veren goed vastzitten. Klaar is jouw pietenmuts!

Top stofcategorieën omtrend het thema Sinterklaas