Patroon Culotte

Zwaar
icon
Donkerbruine culotte om zelf na te naaien

Beschrijving

Jouw eigen culotte naaien met een stof geheel naar eigen wens? Dat kan met onze gratis naaihandleiding inclusief patroon. Met zijn hoge taille en plooien accentueert hij vrouwlijke lichaamsvormen bij de heupen en taille. De broek is geschikt voor dagelijks en zakelijk gebruik.

  • Overlockmachine: Steeklengte 2,5-3, Steekbreedte 6, Differntieel 1,3
  • Naaimachine: rechte steek, steeklengte 2,5

Heb je geen overlockmachine? Werk dan de randen af met een zigzaksteek, wanneer wordt aangegeven dat een rand afgewerkt moet worden.

Uitknippen/Snijden
1/17

Uitknippen/Snijden

Print het patroon uit en knip het uit op de juiste maat.

Uit de stof voor de buitenkant:

  • Voorkant: 2 x in tegenovergestelde richting
  • Achterkant 2 x in tegenovergestelde richting
  • Achterste zak 2 x in tegenovergestelde richting
  • Zakbeleg 2 x in tegenovergestelde richting
  • Voorkant beleg 1 x op de stofvouw
  • Achterkant beleg 2 x in tegenovergestelde richting
  • Riem 1 x op de stofvouw
  • Riemlus 1 x

Uit de voeringstof:

  • Voorvak 2 in tegenovergestelde richting

Uit versteviging:

  • Voorkant beleg 1 x in de stofbreuk
  • Achterkant beleg 2 x in tegenovergestelde richting

De naad- en zoomtoeslagen zijn allemaal inbegrepen in het patroon. Leg de stof dubbelgevouwen neer voor het uitknippen van de stof.

Figuurnaden naaien
2/17

Figuurnaden naaien

De eerste stap na het knippen is het naaien van de figuurnaden in het patroondeel voor de achterkant. Naai vervolgens ook de plooien in het patroondeel voor de voorkant. Gebruik hiervoor de markeringen van het patroon. Bij beide delen worden de vouwen naar het midden gestreken. Ben je niet zeker welke naden hier worden bedoeld? De foto bij deze stap, maar ook de foto uit de volgende stap kunnen je verder helpen.

Vlieseline opstrijken
3/17

Vlieseline opstrijken

Strijk vervolgens Vlieseline op de belegdelen. Je naait de riemlus tot een tunnel, keert de stof om en snijdt of knipt de tunnel in 8 cm lange stroken. Naai vervolgens ook het deel voor de riem tot een tunnel en keer deze net als de riemlussen om. Het opengehouden stukje vor het omkeren, kan met de hand worden dichtgenaaid. Vervolgens verstevig je de broekzak versteviging patroondelen met Vlieseline, werk je de lange zijde af en naai de je de delen aan de zakken van de achterkant uit voeringstof.

Broekzakken aannaaien
4/17

Broekzakken aannaaien

Nu worden de zakken aan de achter- en voorkant over de hele lengte in het gemarkeerde gebied genaaid en vervolgens wordt de volledige zijnaad dichtgenaaid. Daarna wordt de naadtoeslag vanaf de goede kant vlak langs de rand aan de zak doorgestikt.

Zijnaden sluiten
5/17

Zijnaden sluiten

Zodra beide zakzakken zijn vastgenaaid en de zijnaden zijn afgewerkt, kan de zijnaad worden gesloten. Om de bovenrand van de zakken netjes te sluiten, speld je de naden precies op elkaar vast en naai je tot 1,5 cm voorbij de insteekpunten van de zak. Controleer aan de goede kant van jouw werk of alles goed zit. Vervolgens verstevig je de uiteinden van de naden bij de zakken extra door hier heen en weer te naaien (op de plek van de spelden). Dit verstevigt de delen die extra belast kunnen worden bij het vullen van de zakken. Knip nu de naadtoeslagen aan de uiteinden van de zakken aan de achterzijde bij zodat je de zijnaden goed uit elkaar kunt strijken en de broekzak in de richting van de voorkant kan worden gelegd.

Vouwen leggen
6/17

Vouwen leggen

In de volgende stap wordt de voorste vouwnaden afzonderlijk van elkaar afgewerkt, vervolgens vastgenaaid en uit elkaar gestreken in het bovenste gedeelte. Nu kun je de plooien aan de voorkant maken door eerst de 6 cm bij de taille naar binnen om te slaan en vervolgens de plooien vanaf de achterkant van de stof op dezelfde diepte als voorheen als het onderste deel met de machine aan elkaar te naaien en ze richtinghet midden van de voorkant te leggen. Dit betekent dat de lagen stof in elkaar liggen.

Plooidiepte vastspelden
7/17

Plooidiepte vastspelden

Speld nu de diepte van de plooien met spelden vast aan de onderkant van de tailleband.

Plooien dichtnaaien
8/17

Plooien dichtnaaien

Vervolgens kun je de tailleband weer openslaan en de plooien 2,5 cm in de lengte naar beneden naaien op de met spelden gemarkeerde punten.

Riemlussen aanbrengen
9/17

Riemlussen aanbrengen

Voordat de tailleband verder wordt verwerkt, worden de riemlussen aangebracht. In de voorkant zit er één naast de eerste vouw en in de achterkant één aan de zijnaad en één iets opzij naast het midden van de achterkant. Allemaal op een afstand van 4 cm vanaf de bovenrand van de taille en in de afgewerkte lengte van 6 cm. Zorg ervoor dat het beleg weer omhoog is gelegd bij het aannaaien van de riemlussen, zoals op de vorige foto!

Vouw inknippen
10/17

Vouw inknippen

Nadat de riemlussen zijn vastgenaaid, wordt de vouw langs de naadlijn om de genaaide 2,5 cm ingeknipt. Dit wordt gedaan zodat het beleg later rondom kan worden aangebracht.

Zakken dichtnaaien en afwerken
11/17

Zakken dichtnaaien en afwerken

Zoals je op de linkervouw kunt zien, wordt de inhoud van de vouw boven de incisielijn op de vouw vastgenaaid zodat de vouwen op hun plaats blijven. Dat doe je bij alle vier de plooien. De zak wordt aan de bovenrand dichtgenaaid en afgewwerkt voordat je hem bij de aangrenzende vouw kunt blokkeren. Zo kunnen de 2,5 cm van het beleg kan nu vrij worden opgetild zonder dat de vouwen bewegen.

Binnenbeennaden stikken
12/17

Binnenbeennaden stikken

Nu wordt de onderrand van het losse belegstuk afgewerkt met het satijnen biaisband en dan met het eerder bewerkte belegdeel samengevoegd en vervolgens wordt de naadtoeslag gesplitst. Vervolgens worden het midden van de achterkant en de binnenbeennaad afzonderlijk van elkaar genaaid en afgewerkt. Het midden van de achterkant wordt alleen genaaid tot aan het inzetpunt van de rits. Verstevig dit punt met een klein stukje Vlieseline ter versteviging, aangezien er een zware belasting wordt uitgeoefend op het sluitpunt wanneer de broek wordt geopend.

Zakken dichtnaaien en afwerken
13/17

Zakken dichtnaaien en afwerken

Nu naai je met de overlock de perfecte zoom aan de onderkant van de zoom. De perfecte zoom zit aan de verkeerde kant van de stof, maar de goede kant van de stof ligt naar boven bij het naaien zodat het juiste naadpatroon later zichtbaar is. Je hoeft de zoom dus niet met de hand vast te maken, maar kan hem dan gewoon rond de gewenste 4 cm strijken en hij zit automatisch losjes vast dankzij het geweldige beleg. De zoom houdt dus ook een losse en lichte val, wat goed past bij de rest van de broek.

Reißverschluss einsetzen
14/17

Reißverschluss einsetzen

De rits wordt aangenaaid aan het midden van de achterkant met de bijbehorende voet, van de vouwrand tot het beginpunt (21 cm onder de vouwrand in de tailleband). Controleer of alles goed is gegaan door de ritssluiting volledig te sluiten. Als alles goed is gegaan, kun je nu de belgestukken aan het midden van de achterkant omklappen.

Belegdelen afwerken
15/17

Belegdelen afwerken

Hiervoor leg je de belegdelen netjes op de bovenrand van het achterkant midden en naai je ze dicht langs de naad met een normale naaivoetje. Dus niet direct op de zijkant van de rits. Het bovenste deel van de ritssluiting wordt daarbij naar buiten gelegd en vervolgens afgeknipt.

Anpassingen voornemen
16/17

Anpassingen voornemen

In gesloten toestand moet het resultaat er zo uitzien dat de naden en satijnen randen op gelijke hoogte liggen, de bovenste hoeken netjes op elkaar aansluiten en de belegdelen losjes op de ritssluiting liggen.

Plooien vastnaaien met de hand
17/17

Plooien vastnaaien met de hand

Ten slotte worden de plooien vastgenaaid met een handsteek op een afstand van 3,5 cm van de bovenrand aan de binnenzijde op de naadtoeslag. Zo blijven ze beter in model en voorkom je dat ze verschuiven. Zorg ervoor dat de handsteek aan de buitenkant van de broek niet zichtbaar is!