Patroon Jasje

Medium
icon
Kort jasje uit velours stof

Beschrijving

Dit fluwelen jasje in mint en petrol is net even korter als een normaal jasje en komt tot de taille. Het model in combinatie met de stof, geeft het jasje een casual en toch glamoureuze uitstraling. Je kunt het jasje combineren met een avondjurk, maar ook met een simpele jeans en t-shirt. Heb je liever een andere stof? Wat dacht ja van jacquard of imitatieleer? Laat je inspireren en ga aan de slag! Download het gratis patroon en je kunt gelijk van start gaan.

Patroondelen knippen

Knippen uit jassenstof in donkerblauw:

 • Voorkant: 2x
 • Achterkant in korte lengte variant: 1x op de stofvouw
 • Bovenkant mouwen in 3/4 lengte: 2x
 • Onderkant mouwen in 3/4 lengte: 2x
 • Halsbeleg voor: 2x
 • Halsbeleg achter: 1x in de stofvouw
 • Mouwboord: 2x
 • Zoomboord voor: 2x
 • Zoomboord achter: 1x op de stofvouw

Knippen uit jassenstof in mintgroen:

 • Mouwboord: 2x
 • Zoomboord voor: 2x
 • Zoomboord achter: 1x op de stofvouw

Knippen uit de tussenvoering:

 • Halsbeleg voor: 2x
 • Halsbeleg achter: 1x in de stofvouw

Strijk de versteviging volgens de instructies van de producent op de halsbelegdelen voor de voorkant en op het halsbeleg voor de achterkant.

Figuurnaden naaien
1/13

Figuurnaden naaien

Naai de figuurnaden in het patroondeel voor de voorkant. Vervolgens stik je de schoudernaden en de zijnaden. Werk de naadtoeslagen samen of apart af met biaisband (afhankelijk van de stofdikte) en strijk de toeslagen uit elkaar of naar achteren.

Zijnaden boordstukken
2/13

Zijnaden boordstukken

Sluit de zijnaden van de boordstukken en strijk de naadtoeslagen uit elkaar. Naai de boordstukken uit de andere kleur vast aan de voorkant. Begin bij de hals en naai langs de voorkant tot aan de hoek, die bij de boorden en jas 1,5 cm bij de rand vandaan ligt. Let erop dat de hoekpunten precies op elkaar treffen.

Hoek naaien
3/13

Hoek naaien

Ben je bij de hoek aangekomen, dan haal je de naald met het handwiel helemaal naar onderen, heft het naaivoetje en knipt met een scherpe schaar een knipje in de boord tot kort voor de hoek. De hoek zal zich alleen mooi vormen, wanneer je hier tot vlak voor de naad een knipje maakt.

Boorden vastnaaien
4/13

Boorden vastnaaien

Laat de naald in de stof en draai het deel voorzichtig zodat je de onderrand kunt stikken. De zijnaden van de jas en boord moeten precies op elkaar liggen. Voetje laten zakken en de boord tot 1,5 cm voor de hoek van de voorkant vastnaaien.

Naai de tweede helft van de boord precies zo vast als het eerste deel.

Omvouwen
5/13

Omvouwen

De toeslagen omvouwen en strijken in richting van de boorden. (Ga voorzichtig te werk om de stof niet helemaal plat te drukken.)

De boorden voor de binnenzijde op de andere boorden leggen, met de goede kanten op elkaar. Langs de buitenkanten vastspelden en stikken. Knip vervolgens de hoeken en naadtoeslagen bij en keer de boorden om.


Druk de hoeken voorzichtig aan met een speld en strijk over de randen vanaf de achterkant (eventueel met vochtige doek tussen de stof en het strijkijzer)

Schoudernaden
6/13

Schoudernaden

Sluit de schoudernaden van de halsbelegstukken van de voor- en achterkant. Werk de toeslagen mooi af met biaisband en strijk de toeslagen met band naar de achterkant. Werk vervolgens ook de buitenste rand (onderrand) af met biaisband. Bevestig de bovenkant van het halsbeleg aan de binnenzijde van de boord. Strijk de naad naar binnen.

Stik het beleg vast aan de halsrand met de goede kanten van de stof op elkaar. Knip de naadtoeslagen bij.

Beleg keren
7/13

Beleg keren

Keer het beleg om naar binnen en strijk voorzichtig de halsrand. Strijk vervolgens de open kant van de zoomboord 1,5 cm naar binnen om. Knip de hoeken bij zodat je ook hier de randen kunt omvouwen. Naai de randen met een paar handsteken vast aan de boordnaad.

Halsbeleg fixeren
8/13

Halsbeleg fixeren

Fixeer het halsbeleg aan de schoudernaad, door vanaf de goede kant exact in de naadschaduw van de schouder te naaien en het beleg aan de onderkant mee te naaien.

Mouwnaden
9/13

Mouwnaden

Sluit de mouwnaden door delen voor de boven- en onderkant met elkaar te verbinden. Werk de randen van de bovenarmnaden samen af met biaisband en strijk de randen naar achteren.

Mouwboorden
10/13

Mouwboorden

Naai de armboorden aan de korte zijden aan elkaar vast en strijk de naadtoeslagen uit elkaar. Stik vervolgens steeds een boord voor de buitenkant aan een boord voor de binnenkant langd de onderrand aan elkaar vast. Knip de naadtoeslagen bij en keer de boorden om. Strijk de randen.

Boorden aan mouwen naaien
11/13

Boorden aan mouwen naaien

Klap de boorden nog een keer open en naai de boord voor de buitenzijde vast aan de onderrand van de mouw. Hierbij heb je de goede kanten op elkaar liggen.

Strijk de open rand van het boord voor de binnenzijde 1,5 cm om, vouw het terug naar binnen en naai het daar met een paar handsteken vast op de schoudernaad.

Mouwen aannaaien
12/13

Mouwen aannaaien

Naai de mouwen aan het jasje. Verdeel daarbij de stof gelijkmatig over het armsgat door het tijdens het naaien lichtjes aan te drukken en de onderste laag strak te houden. De knipjes van de armsgaten liggen hierbij precies op de knipjes van de mouwen. Werk de naadtoeslagen af met een biaisband.

Knoopsgaten
13/13

Knoopsgaten

Naai de randen voor de knoopsgaten en oriënteer je hierbij aan de markeringen op de jas. De bovenste vier knoopsgaten worden langs de rand verwerkt. De onderste zit in de boord. Naai als laatste de knopen vast.

© EMF/Maik Hertel / Stepfotos © EMF/Laura Hertel

Nog veel meer handleidingen vind je in het boek "1 Schnitt, 10 Jacken" van Laura Hertel. (ISBN: 386 355 744 1)