Patroon regenjas

Zwaar
icon
Zelfgenaaide gele regenjas

Beschrijving

Deze regenjas is een absolute favoriet op regenachtige dagen. De jas maakt een sombere, grauwe dag gelijk stukken vrolijker! De kleurrijke, waterdichte stof, comfortabele capuchon en meerdere koorden om de jas mooi aan te laten sluiten, maken de jas tot een onmisbaar kledingstuk. Door de elastische armboorden oogt de jas modern en sportief. Heb je liever een wat minder opvallende variant? Dan kun je natuurlijk ook kiezen voor een stof in bijvoorbeeld marineblauw. We wensen je veel plezier bij het naaien en hopen dat je je nu kunt verheugen op de volgende regenbui!

Patroondelen uitknippen

Print eerst het patroon uit op A4 formaat en plak de pagina's op de plek van de markeringen aan elkaar. De markeringspijltjes moeten elkaar raken.

Knippen uit regenjasstof:

 • Voorkant middenstuk: 2x
 • Zijkant voorkant: 2x
 • Zijkant achterkant: 2x
 • Midden achterkant: 2x
 • Mouwen in volle lengte: 2x
 • Capuchon middenstuk: 1x op stofvouw
 • Capuchon zijkant: 2x
 • Armboord: 2x
 • Zoombeleg: 2x
 • Beleg voorkant: 2x
 • Halsbeleg achterkant: 1x op stofvouw
 • Zak: 2x stuk van 18 x 22 cm + naadtoeslag
 • Zakklep: 2x stuk van 18 x 6 cm + naadtoeslag

Knippen uit popeline katoen (voering):

 • Capuchon middenstuk: 1x op stofvouw
 • Capuchon zijstuk: 2x
 • Zak: 2x stuk van 18 x 22 cm + naadtoeslag
 • Zakklepje: 2x stuk van 18 x 6 cm + naadtoeslag
 • Koordtunnel taille: 1x stuk van 85,4 x 2,6 cm + naadtoeslag
Deelnaden
1/16

Deelnaden

Sluit de voor- en achternaden. Naai vanaf het zijgedeelte en leg de knipjes op elkaar. Meer breedte aan de rondingen toevoegen. Sluit de middelste naad aan de achterkant op 11,5 cm vanaf de onderkant. Leg de naadtoeslagen van de deelnaden naar de zijnaad en stik op voetjesbreedte. Schouder- en zijnaden sluiten, voorzichtig uit elkaar strijken.

Zakken stikken
2/16

Zakken stikken

Naai het zakdeel van de buitenstof vast aan het deel van de voering en laat hierbij ongeveer 8 cm open. Knip de naadtoeslag bij en keer de zak om. Strijk voorzichtig de hoeken en stik de zakken op voetjesbreedte aan de jas (hierbij wirdt de opening ook gesloten). Voor een wat makkelijkere insteek moet de zak aan de bovenkant een beetje uitsteken.

Zakkleppen klaarmaken
3/16

Zakkleppen klaarmaken

Zakklepdelen tot aan de bovenrand stikken. Knip de naadtoeslag bij en keer de klep om. Strijk de randen voorzichtig en stik de klep langs de naad op voetjesbreedte.Naai de klep vervolgens met 1,5 cm toeslag op de bovenkant van de zak met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Naadtoeslag bijknippen.

Zakkleppen stikken
4/16

Zakkleppen stikken

Vouw de zakkleppen naar beneden en stik ze op de jas op voetjesbreedte, zodat je naadtoeslag is inbegrepen.

Mouwnaden
5/16

Mouwnaden

Sluit de mouwnaden en de korte kanten van de boorden. Vouw de boorden dubbel over de lange zijde en naai ze vast aan de onderkant van de mouwen. Laat daarbij ongeveer 4 cm open aan het begin van de naad.

Elastiekband doorhalen en vastmaken
6/16

Elastiekband doorhalen en vastmaken

Gebruik nu een veiligheidsspeld om het elastiek door de opening in de boord te trekken. Controleer de breedte en naai de uiteinden van het elastiek plat op elkaar.

Opening sluiten
7/16

Opening sluiten

Sluit de opening in de boord met de naaimachine en houd hierbij het elastiek strak. Werk de tweede mouw op dezelfde manier af.

Mouwen aannaaien
8/16

Mouwen aannaaien

Naai vervolgens de mouwen vast aan de jas en zorg ervoor dat hierbij geen vouwen ontstaan. Verdeel de naadtoeslagen en druk deze lichtjes aan tijdens het naaien. Houd de onderste laag strak. De knipjes van het armgat en de mouwen moeten precies op elkaar komen te liggen.

Capuchon
9/16

Capuchon

Naai de zijkanten van de capuchon aan het middenstuk. Vouw de naadtoeslagen naar binnen en stik de naad op voetjesbreedte. Doe hetzelfde voor de capuchondelen uit de voeringstof, maar strijk hier de naadtoeslagen uit elkaar. Naai de capuchons aan elkaar en plaats een ringetje.

Koordtunnel
10/16

Koordtunnel

Strijk de randen van de capuchon voorzichtig vanaf de achterkant. Stik de capuchon dan 2,6 cm vanaf de genaaide rand op halve voetjesbreedte, zodat een tunnel ontstaat waar je het koord doorheen kunt trekken.

Capuchon aannaaien
11/16

Capuchon aannaaien

Naai de capuchon op voetjesbreedte vast aan het halsgat, met de goede kanten van stof op elkaar. Let er hierbij op dat de delen aan de achterkant in het midden precies op elkaar liggen en de capuchon 1,5 cm afstand heeft tot de randen aan de voorkant. Naai dan de rits aan met een half naaivoetje.

Koordtunnel taille
12/16

Koordtunnel taille

Plaats de ringetjes in de taille. Strijk alle toeslagen van de voeringstroken voor de koordtunnel naar binnen. Stik de stroken met een smal voetje vanaf de achterkant van de stof. Naadbegin niet verstevigen, maar precies bij het naadbegin eindigen. Draaduiteindes naar binnen trekken en vastknopen. Knip de uiteindes kort af.

Halsbeleg
13/16

Halsbeleg

Sluit de schoudernaden van de halsbelegdelen. Naai de delen voor het zoombeleg aan elkaar vast. Plaats een ringetje aan de voorkant van de zoombelegdelen. Maak het zoombeleg vast aan de belegdelen van de voorkant. Nu heb je het beleg aan één stuk, dat alleen aan het midden van de achterkant open is.

Beleg aannaaien
14/16

Beleg aannaaien

Stik het beleg nu rondom vast aan de jas, met de goede kanten van de stof op elkaar. Naai op voetjesbreedte + 1,5 cm naadtoeslag vast. Daarbij achteraan in het midden beginnen en rondom de zoom, voorkanten en het halsgat aan elkaar naaien.

Toeslagen stikken
15/16

Toeslagen stikken

Toeslagen van het beleg en de jas achter bij de split 1,5 cm naar binnen klappen en op voetjesbreedte stikken. De andere belegtoeslagen bijknippen. Beleg naar binnen klappen en aan de zoomkant 3,5 cm breed stikken. Tunnel aan de achterkant open laten. De voorkanten en halslijn op voetjesbreedte stikken.

Koorden doorhalen
16/16

Koorden doorhalen

De schoudernaden vanaf de goede kant in de toeslag vaststikken, daarbij de schoudernaad aan het halsbeleg meenemen. Tenslotte de koorden in de kapuchon, taille en de zoomtoeslag doorhalen. De koordstoppers en koordeinden plaatsten. Koord aan de voorkant bij de zoom zekeren met een dubbele knoop.

© EMF/Maik Hertel / Stepfotos © EMF/Laura Hertel

Nog veel meer handleidingen vind je in het boek "1 Schnitt, 10 Jacken" van Laura Hertel. (ISBN: 386 355 744 1)