Koeltas naaien

Medium
Koeltas genaaid uit outdoorstof en thermostof

Beschrijving

De zomer roept - het is tijd om een ​​mooie koeltas voor jezelf te naaien! Een koeltas is perfect voor je zomerse activiteiten, omdat het je eten en drinken langer koel kan houden dan andere tassen. In plaats van een gewone voering, naai je gewoon speciale thermische stof mee als voering zodat je koeltas mooi geïsoleerd is. In plaats van de klassieke koeltas hebben we een koelrugzak genaaid - hij ziet er stijlvol uit en is op het eerste gezicht niet herkenbaar als koeltas.

Als je de rugzak zonder koelvak wilt naaien, kun je een eenvoudige katoenen stof gebruiken voor de binnenvoering, zoals cretonne.

Stap voor stap met de video (in het Duits):

Naaitips voor de thermische stof : De thermische stof is heel gemakkelijk te naaien als je op een paar dingen let. Gebruik een lange steeklengte van 3,5 mm en wees extra voorzichtig bij het keren zodat de naden niet scheuren. Als de achterkant van de thermische stof niet soepel door je naaimachine getransporteerd wordt, plak je gewoon een beetje Washi Tape op de achterkant of leg je patroonpapier onder de stof.

Uitknippen koeltas patroondelen
1/16

Uitknippen

Je hebt de volgende patroondelen nodig:

- 35cm x 45cm voor de tas zelf: 2x elk uit buiten- en voeringstof

- 35cm x 25cm voor het toegevoegde vak: 1x uit buiten- en voeringstof

Tassluiting aan de voorkant bevestigen
2/16

Tassluiting aan de voorkant bevestigen

We beginnen met de voorkant. Knip een stuk band van 15 cm af en rijg er een D-ring om.

Tassluiting aan de voorkant bevestigen 2

Markeer het midden van je buitenstof met een vouw door de stof dubbel te vouwen (de lange zijden op elkaar). Maak nu een makering op de mooie kant van de stof, op 13 cm afstand van de bovenste, korte zijde op de vouw.

Tassluiting aan de voorkant bevestigen 3

Bevestig jouw band met de D-ring op de gemaakte markering. De D-ring wijst naar boven.

Tassluiting aan de voorkant bevestigen 4

Naai de band rondom op de voorkant vast. Gebruik een strakke zigzagsteek aan de korte open zijde om te voorkomen dat de band gaat rafelen.

Vak aannaaien koeltas
3/16

Vak aannaaien

Je hebt de twee kleine patroondelen nodig voor het zakje aan de voorkant. Leg deze met de goede kanten op elkaar en naai de bovenranden aan elkaar met een rechte steek.

Vak aannaaien 2

Vouw vervolgens de aan elkaar genaaide delen met de achterkant van de stof op elkaar en naai de bovenrand opnieuw, vlak langs de rand.

Vak aannaaien 3

Plaats het vakdeel op de voorkant van de rugzak. De open rand van het vak ligt tegen de onderrand van de voorkant en de voeringstof van het vak rust op de buitenstof van de voorkant. Bevestig het vakdeel met een naad binnen de naadtoegave.

Vak aannaaien 4

Als je wilt, kun je het opgestikte vak in het midden verdelen. Gebruik hiervoor een zigzagsteek in het bovenste gedeelte en naai naar onderen vast met een rechte steek.

Handvat naaien koeltas
4/16

Handvat naaien

Knip voor het handvat van de rugzak een stuk band in 20 cm en maak een markering op 5 cm rechts en links van de rand van de band. In het midden zou je dan een tussenruimte van 10cm moeten hebben.

Vouw de band dubbel binnen deze 10 cm en naai alleen deze 10 cm met een rechte steek aan elkaar.


Bevestig de karabijnsluiting
5/16

Bevestig de karabijnsluiting

Knip een stuk band van 10 cm af en rijg de karabijnhaak eraan. Vouw het uiteinde van de band om de D-ring van de karabijnhaak en naai het stevig vast zodat de karabijnhaak er niet af kan glijden.

Vouw het rugdeel weer dubbel en maak dan een markering in het midden op 8 cm van de bovenrand, zoals je ook bij de voorkant hebt gedaan. Plaats jouw band met de karabijnhaak op deze 8 cm markering zo dat de karabijnhaak naar boven wijst. Deze keer alleen de band aan de onderste open rand vastzetten met een strakke zigzagsteek.

Handvat aannaaien
6/16

Handvat aannaaien

Pak nu jouw handvat en plaats het ene uiteinde rechts en het andere links naast de riem met de karabijnhaak op dezelfde hoogte. Naai de twee open uiteinden weer vast met een strakke zigzagsteek.

Hengsels bevestigen
7/16

Hengsels bevestigen

Knip 2 stukken band van elk 85 cm voor de hengsels. Plaats het ene uiteinde van een band rechts van het vastgenaaide handvat en een uiteinde van de tweede band links van het vasgenaaide handvat. De karabijnhaak, het handvat en de hengsels liggen nu allemaal op dezelfde hoogte. Naai ook de twee banden stevig aan de achterkant vast met een strakke zigzagsteek.

Bies opnaaien
8/16

Bies opnaaien

Knip een stuk band van 35 cm af en plaats dit over de vastgenaaide uiteinden van het handvat, de band met karabijnhaak en de hengses zodat de uiteinden niet meer zichtbaar zijn. Naai de band rondom vlak langs de rand vast met een rechte steek.

Hoek uitknippen
9/16

Hoek uitknippen

Vouw de achterkant dubbel en knip een vierkant van 5 cm x 5 cm uit de onderste open hoek. Open vervolgens de achterkant weer.

Hengseluiteinden vastnaaien
10/16

Hengseluiteinden vastnaaien

Knip 2x stukken band van 10cm en rijg er halverwege een D-ring op. Plaats de twee banden elk 2 cm boven de hoek die je zojuist hebt uitgeknipt aan de zijkant van de achterkant. Naai beide delen met een rechte steek binnen de naadtoeslag vast.

Hengsels doorhalen
11/16

Hengsels doorhalen

Houd de twee sluitingen klaar. Zorg er nu bij het doorhalen van de hengsels voor dat de band niet verdraait. Neem een ​​band en haal deze door beide openingen van de gespsluiting. Leid vervolgens de band van bovenaf door de D-ring en terug door beide openingen in de sluiting aan de achterkant.

Hengsels doorhalen

Vouw het uiteinde van de doorgehaalde band om en naai het stevig vast. Het hengsel kan dus niet meer losschieten. Voer de laatste twee stappen ook uit voor het andere hengsel.

Rits vastnaaien 1
12/16

Rits vastnaaien

Leg de rits op de achterkant met de goede kanten op elkaar en naai hem daar stevig vast. Hiervoor kunt u het beste de ritsvoet gebruiken. Als je wilt, kun je het voeringgedeelte direct meestikken of je kunt het in twee afzonderlijke stappen doen.

Rits vastnaaien 2

Leg het voeringdeel op de achterkant met de goede kanten op elkaar, zodat de rits in het midden ligt en naai de voering aan de rits met een iets grotere naadtoeslag dan bij de buitenkant.

Rits vastnaaien 3

Vouw alles open en herhaal dezelfde stappen met de voorkant van de rugzak voor de andere zijde van de rits. Neem dus de voorkant en plaats deze met de bovenrand op de rits met de goede kanten op elkaar. Naai de open rand dicht tegen de rand aan elkaar.

Rits vastnaaien 4

Leg vervolgens de voering tegen de achterkant van de rits zodat beide voeringdelen met de goede kanten op elkaar liggen. Naai de voering aan de rits, weer met een iets grotere naadtoeslag.

Rits vastnaaien 5

Sla alles weer open. Als je wilt, kun je de zijkanten rechts en links van de rits dicht bij de rand doorstikken.

Hoek uitknippen koeltas onderkant
13/16

Hoek uitknippen

Knip het vierkant van 5 cm x 5 cm uit alle resterende hoeken.

Koeltas samennaaien
14/16

Koeltas samennaaien

Open de rits en plaats de twee zijkanten uit de stof voor de buitenkant op elkaar en de zijkanten uit voeringstof op elkaar. Naai van beide delen de drie lange, rechte randen aan elkaar (laat de afgeknipte hoeken nog open). Laat een grote keeropening van ca. 20cm in de voering open. Zorg ervoor dat alle banden aan de binnenkant zitten en niet in de weg zitten bij het naaien.

Hoeken naaien van de koeltas
15/16

Hoeken naaien

Tot slot worden de hoeken van de koeltas genaaid. Trek hiervoor een hoek uit elkaar zodat de zijnaad en de ondernaad op elkaar liggen. Werk de open rand af met een rechte steek. Herhaal de stap voor alle vier de hoeken.

Koeltas omkeren
16/16

Koeltas omkeren

Draai de tas voorzichtig door keeropening. Ga voorzichtig te werk, zodat de isolatiestof niet scheurt. Als alles is omgekeerd, vouw je de naadtoeslag van de keeropening naar binnen en sluit je het gat met de naaimachine of met de hand. Steek dan de tas uit de voering in de tas uit de buitenstof en je koeltas of koelrugzak voor de zomer is klaar!

Top categorieën voor tassen