Patroon Buideltas

Medium
Buideltas

Beschrijving

Zoek jij naar een patroon voor een buideltas? Zoek niet verder! Deze buideltas maak jij met onze stap voor stap handleiding helemaal zelf. Het leuke is: je kunt hem geheel naar eigen wens maken door te kiezen voor bijv. een andere kleur stof of een heel ander motief. Deze unieke buideltas is deels gemaakt van kunstleer en deels van een katoenen decostof. De tas is een ideale handtas voor een daje uit en heeft ook een binnenvakje voor bijvoorbeeld een telefoon of portemonnee. De handleiding komt uit het boek "1 Frau - 16 Taschen" van Claudia Günter (EMF Uitgeverij). Vind jouw stoffen naar wens en ga snel aan de slag. Veel plezier bij het maken van jouw unieke tas!

Dit heb je nodig:

Naaigaren
Naaigaren kleurvergelijking Naaigarens
Karabijnhaken
Karabijnhaken 2 karabijnhaken (voor 2,5 cm breed tassenband) Ringen & musketonhaken
D-Ringen
D-Ringen 2 D-Ringen (voor 2,5 cm breed tassenband) Ringen & musketonhaken
Metalen rechthoek
Metalen rechthoek 1 metalen rechthoek (voor 2,5 cm breed tassenband) Ringen & musketonhaken
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden

Knip het volgende uit:

  • Uit de bovenstof: 2x buitenzijde bovenkant: 51 x 24 cm
  • Uit de voeringstof: 1x tasbodem: 27 x 22 cm, 2x tasvoering: 51 x 36 cm, optioneel 2x vakje: 25 x 25 cm
  • Uit kunstleer: 2x buitenzijde onderkant: 51 x 14 cm, 1x koordstopper: 10 x 6 cm, 1x tasbodem: 27 x 22 cm
  • Uit Vlieseline H630: 2x buitenzijde bovenkant: 51 x 24 cm
  • Uit Vlieseline H180: 2x tasvoering (bovenste rand): 51 x 5 cm

Voorbereiden van de patroondelen

Strijk de Vlieseline op de juiste patroondelen (op de achterkant van de patroonstukken). De Vlieseline H180 strijk je aan de bovenkant van de beide tasvoering-patroonstukken. Positioneer het patroondeel van het vakje met de rits 50 cm van de bovenkant van het tasvoering-patroonstuk.


Buitenzijde & tasvoering naaien
1/12

Buitenzijde & tasvoering naaien

Speld een "buitenzijde onderkant" patroondeel vast aan een "buitenzijde bovenkant", met de goede kanten op elkaar en naai aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag. Klap de naadtoeslagen uit elkaar. Stik nu vanaf de goede kant van de stof vlak links en rechts van de net genaaide naad. Herhaal dit voor de andere twee gelijke patroondelen.

Buitenzijde & voering naaien
2/12

Buitenzijde & voering naaien

Leg de beide delen voor de buitenkant met de goede kanten op elkaar en stik links en rechts aan elkaar vast.

Bodem markeren
3/12

Bodem markeren

Maak op de tassenbodem uit kunstleer in het midden van alle zijdes een markering en maak hier een knipje van bijna 1 cm (in de naadtoeslag). Maak ook een markering in het midden van beide onderkanten van de net genaaide buitentas.

Bodem markeren
4/12

Bodem markeren

Speld nu het bodem stuk gelijkmatig vast aan de buitentas. Doe dit met de goede kanten van de stof op elkaar. Begin bij de ingeknipte markeringen: De markeringen van de bodem treffen steeds op de markering of zijnaad van de boventas. Stik de delen rondom aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag. Het bodemstuk ligt hierbij aan de bovenkant. Het naaien bij de hoeken gaat misschien wat lastiger, naai daarom in een lichte ronding. De naadtoeslagen bij de hoeken kun je vervolgens tot kort voor de naad wegknippen. Pak nu dezelfde patroondelen uit de voeringstof en naai deze net zo aan elkaar als de buitentas.


Buitentas & voeringtas samenvoegen
5/12

Buitentas & voeringtas samenvoegen

Keer de voeringtas om en speld de tassen langs de bovenrand aan elkaar met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Let erop dat de zijnaden precies op elkaar komen te liggen. Stik de stoflagen rondom aan elkaar vast en houd een keeropening van ongeveer 25 cm open. Knip de naadtoelslag bij de keeropening af tot kort aan de naad.

Buitentas & voeringtas samenvoegen
6/12

Buitentas & voeringtas samenvoegen

Keer de tas om met behulp van de keeropening. Steek de voeringtas in de buitentas en klap de naadtoeslag van de keeropening naar binnen. Strijk langs de bovenkant rodom de stoflagen mooi plat opelkaar. Stik vanaf de buitenkant nog een keer rondom vlak langs de kant. Zo is ook de keeropening dichtgenaaid.

Bandlussen maken
7/12

Bandlussen maken

Haal beide stukken tassenband van 10 cm door een D-ring en klap het tassenband dubbel. Zorg ervoor dat een uiteinde circa 2 cm langer is. Klap dit langere uiteinde naar binnen en klem of speld vast. Stik een naad vlak naast de D-ring en een naad over de gevouwen rand. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van het ritsvoetje.

Bandlussen aanbrengen
8/12

Bandlussen aanbrengen

Fixeer de bandlussen in het midden van de tas op de zijnaden. Dit kun je het beste doen met dubbelzijdig plakband. De onderkant van de lus zou nu op 12 cm afstand van de onderkant moeten zitten. Naai nu een vierkantje en vervolgens een kruis om de lus extra stevig te bevestigen. Je kunt hiervoor het beste het ritsvoetje gebruiken.

Ringen aanbrengen
9/12

Ringen aanbrengen

Markeer met een speldnaald de middenkant van de bovenste buitenrand. Maak vervolgens links en rechts een markering links en rechts van de naald op 3,5 cm afstand van de naald en 3,5 cm afstand van de bovenrand. Vanaf deze markeringen meet je steeds 7 cm voor een nieuwe ringmarkering tot je over de hele bovenkant markeringen hebt voor de ringen.

Ringen aanbrengen
10/12

Ringen aanbrengen

Bevestig de oogjes op de plek van de markeringen (in totaal 14 oogjes).

Koord toevoegen
11/12

Koord toevoegen

Haal het koord door het oogje rechts van het midden aan de voorkant van de tas van buiten naar binnen. En haal deze steeds weer van binnen naar buiten en vervolgens van buiten naar binnen door de volgende ringen. Hiervoor ga je rechtsom, tot je bij het oogje links van het midden bent uitgekomen. Knip vervolgens de uiteinden van het koord op een lengte waar je het graag wilt hebben.

Koordstopper bevestigen
12/12

Koordstopper bevestigen

Naai nu een koordstopper uit kunstleer.Hiervoor vouw je de lange zijdes een centimeter naar binnen en stikt de randen. Vervolgens vouw je het stuk dubbel met de goede kant van de stof naar binnen en stikt de uiteinden aan elkaar vast. Klap het stukje om zodat de juiste zijde aan de buitenkant ligt. Naai vervolgens 2 rechte lijnen zodat er links en rechts een tunnel uostaat voor de koorden. Maak een knoop in de uiteinden van de koorden of versier deze met een rest kunstleer of kies twee mooie koordeinden uit. Vervolgens maak je een draagband van het tassenband of bevestig je een kant en klaar tassenhengsel met karabijnhaken aan de D-ringen.

Klaar alweer! Veel plezier met jouw nieuwe tas.

Uit het boek "1 Frau - 16 Taschen" van Claudia Günther, in coöperatie met EDITION MICHAEL FISCHER GMBH, IGLING, © EMF (ISBN: 978-3-86355-683-9)