Gordijnstof berekenen

Gordijnstof berekenen

Bereken de benodigde hoeveelheid stof

Laat je niet gek maken door alle berekeningen die je online tegenkomt om tot de juiste hoeveelheid stof te komen voor jouw gordijnen. Wij laten jou per gordijnsoort en plooimogelijkheid zien hoe je tot de juiste hoeveelheid stof komt die je nodig hebt voor jouw gordijn naar wens.

Welke informatie heb je nodig voor het berekenen van de juiste hoeveelheid stof?

Leg allereerst vast hoe jouw gordijn er precies uit moet komen te zien. Je hebt niet alleen diverse gordijnsoorten (van rolgordijn tot vouwgordijn), maar ook verschillende manieren van plooien met elk een andere manier van berekenen. Beslis daarom eerst wat voor gordijn je wilt, of het gordijn plooien moet hebben en zo ja, wat voor plooi.

Meet het raam op waar het gordijn moet komen te hangen. Doe dit wel op de juiste manier zodat je er zeker van bent dat je goed uitkomt en niet net te weinig stof hebt waardoor je gordijn net hoog hangt of niet breed genoeg is.

De gegevens van de stof kunnen ook van belang zijn op de benodigde hoeveelheid stof. Wat je altijd moet weten, is de breedte van de stof, zodat je kunt berekenen hoeveel banen je nodig hebt. Ga je voor een stof met motief? Dan is het van belang om het formaat van het motief, ook wel het rapport genoemd, te weten.

Bepaal hoeveel extra stof je nodig hebt voor de naadtoeslagen en zoomtoeslagen. Misschien volg je bij het naaien van jouw gordijn een handleiding of tutorial? Hier worden vaak toeslagen gegeven. Neem deze toeslagen mee in het berekenen van de juiste hoeveelheid stof. Weet je niet precies hoeveel je nodig hebt? We geven bij elk gordijnsoort een standaard hoeveelheid aan die je mee kunt nemen in je berekening.


Kies een gordijnsoort voor de juiste berekening

Stofberekening gordijn met enkele plooi

Gordijn met enkele plooi

Zo bereken je de juiste hoeveelheid stof voor een gordijn met enkele plooi:

Gemeten breedte x 1,9 + 25 cm per gordijn

Gemeten hoogte + 35 cm

Heb jij voor een stof gekozen met motief en kom je uit op meerdere banen per gordijn? Reken dan altijd een rapporthoogte extra aan lengte per benodigde baan, zodat je bij het aan elkaar naaien van de banen altijd de motieven mooi op elkaar kunt laten aansluiten. Vrijwel alle gordijnstoffen met motief zijn in de breedte zo gemaakt dat qua motief goed uitkomt bij het aan elkaar naaien van meerdere banen en vrijwel geen stof verliest.

Stofberekening gordijn met dubbele plooi

Gordijn met dubbele plooi

Zo bereken je de juiste hoeveelheid stof voor een gordijn met dubbele plooi:

Gemeten breedte x 2,3 + 25 cm per gordijn

Gemeten hoogte + 35 cm

Heb jij een stof met motief en kom je uit op meerdere banen per gordijn? Reken dan altijd een rapporthoogte extra aan lengte per benodigde baan, zodat je bij het aan elkaar naaien van de banen altijd de motieven mooi op elkaar kunt laten aansluiten. Vrijwel alle gordijnstoffen met motief zijn in de breedte zo gemaakt dat qua motief goed uitkomt bij het aan elkaar naaien van meerdere banen en vrijwel geen stof verliest.

Stofberekening gordijn met driedubbele plooi

Gordijn met driedubbele plooi

Zo bereken je de juiste hoeveelheid stof voor een gordijn met driedubbele plooi:

Gemeten breedte x 2,8 + 25 cm per gordijn

Gemeten hoogte + 35 cm

Wanneer je een gordijnstof hebt met motief en meerdere banen nodig hebt, reken je altijd een rapporthoogte extra aan lengte per benodigde baan, zodat je bij het aan elkaar naaien van de banen de motieven mooi op elkaar kunt laten aansluiten. Vrijwel alle gordijnstoffen met motief zijn in de breedte zo gemaakt dat qua motief goed uitkomt bij het aan elkaar naaien van meerdere banen en vrijwel geen stof verliest.

Tip: Voor deze variant heb je veel stof nodig in de breedte. Wist je dat we ook extrabrede gordijnstoffen in het assortiment hebben?

Stofberekening gordijn met wave plooi

Gordijn met wave plooi

Zo bereken je de juiste hoeveelheid stof voor een gordijn met wave plooi:

Gemeten breedte x 2,5 + 25 cm per gordijn

Gemeten hoogte + 35 cm

Reken voor een stof met motief altijd een rapporthoogte extra aan lengte per benodigde baan wanneer je meerdere banen nodig hebt voor één gordijn, zodat je bij het aan elkaar naaien van de banen de motieven mooi op elkaar kunt laten aansluiten. Vrijwel alle gordijnstoffen met motief zijn in de breedte zo gemaakt dat qua motief goed uitkomt bij het aan elkaar naaien van meerdere banen en vrijwel geen stof verliest.

Tip: Geen zin om meerdere banen aan elkaar te naaien? We hebben ook extrabrede gordijnstoffen in het assortiment!

Stofberekening gordijn met ringenband

Gordijn met ringenband

Zo bereken je de juiste hoeveelheid stof voor een gordijn met ringenband:

Gemeten breedte x 1,9 + 25 cm per gordijn

Gemeten hoogte + 35 cm

Heeft jouw stof een motief met rapport? Reken dan altijd een rapporthoogte extra aan lengte per benodigde baan als je wilt dat jouw motief steeds op de gelijke hoogte begint bij elke baan en hierdoor mooi aansluit.

Stofberekening vouwgordijn

Vouwgordijn

Zo bereken je de juiste hoeveelheid stof voor een vouwgordijn:

Gemeten breedte + 30 cm voor de zomen aan de zijkanten

Gemeten hoogte x 1,3 voor de zomen & tunnels

Weet je niet hoe je een vouwgordijn moet maken? We hebben een handige stap voor stap handleiding voor je waarmee je eenvoudig zelf unieke vouwgordijnen naait.

Stofberekening Rolgordijn

Rolgordijn

Een rolgordijn koop je vrijwel altijd al met stof. Wanneer je de stof wilt vernieuwen, kun je het beste de huidige stof loshalen en deze opmeten. Vervolgens voeg je aan de breedte enkele centimeters toe voor de zomen. In de hoogte voeg je meerdere centimeters toe voor het bevestigen aan de basis (de rol aan de bovenkant) en voor het toevoegen van een verzwaring (lat) aan de onderkant.

Stofberekening No-Sew Gordijn

No-Sew Gordijn

Juiste stofhoeveelheid berekenen voor een no sew gordijn:

Voor een stof die niet uitrafelt en niet afgewerkt hoeft te worden:

Gemeten breedte x 1,9

Gemeten hoogte + breedte zoomband aan de onderrand

Bij een uitrafelende stof moeten alle randen afgewerkt worden met een opstrijkbare zoomband en bereken je aan alle kanten extra de breedte van de zoomband.