Rolgordijn maken

Rolgordijn maken

Steek jouw rolgordijnen in een nieuw jasje

Ben jij jouw rolgordijnen helemaal zat of zijn deze wel toe aan een opfrisser? Zelf een rolgordijn maken hoeft echt niet moeilijk te zijn. Op deze pagina laten we je zien hoe je stap voor stap een rolgordijn kunt vernieuwen. Ook wanneer je alleen de basis hebt voor een rolgordijn, zonder de stof, kun je hieronder lezen hoe je de rolgordijn helemaal compleet maakt met een stof naar eigen wens.

Stappenplan voor het zelf maken van een rolgordijn

 1. Neem de juiste maten op
 2. Kies de juiste stof
 3. De stof naaien en bevestigen


Neem de juiste maten op

Optie 1: De huidige stof opmeten

De eenvoudigste manier om tot de juiste stofafmeting te komen, is door de huidige stof op te meten van het rolgordijn. Meet de hoogte en de breedte op van de stof en reken enkele centimeters extra (naar wens aan te passen) voor de zomen. Je kunt ook proberen de naden van de stof los te halen met een tornmesje. Wanneer dit mogelijk is, kun je dezelfde afmetingen aanhouden voor de stof en het rolgordijn exact namaken.

Optie 2: Basis rolgordijn + raam opmeten

Heb jij alleen de basis voor een rolgordijn in huis liggen zonder een stof? Meet dan allereerst de breedte van de basis. Dus de breedte van de buis waar de stof omheen wordt gedraaid, zonder de bevestigingen aan de zijkanten. Vervolgens meet je de hoogte van het raam (precies de hoogte waarover het rolgordijn moet komen) en voeg je meerdere centimeters toe voor het bevestigen aan de buis (de rol aan de bovenkant) en voor het toevoegen van een verzwaring (lat) aan de onderkant. Het aantal toe te voegen centimeters hangt af van de breedte van jouw lat en de gewenste zoombreedtes.

Ga je voor een stof met coating of andere stof die niet uitrafelt? Dan hoef je de stof aan de zijkanten en bovenkant niet eens om te zomen en dus ook geen extra centimeters te rekenen. Heb je een kunststof pees voor de onderkant van jouw rolgordijn? Dan kun je de stof hier tussen klemmen en hoef je ook de onderkant niet te naaien.

Handige tools voor het opmeten

Kies de juiste stof

Voor het maken van een rolgordijn heb je de keuze uit meerdere stofsoorten. Rolgordijnen worden veelal gemaakt van verduisterende stoffen, maar wanneer je graag lichtdoorlatende rolgordijnen wilt maken, heb je vele mogelijkheden. Let wel op: Wanneer je de stof voor jouw rolgordijn vastplakt aan de buis, kun je de stof niet wassen. Ga dan dus voor een eenvoudig te reinigen stof, bijvoorbeeld een outdoorstof met vuilafstotende coating.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste stof?

Om geen te korte gordijnen klaar te stomen, is het van belang dat je de maten correct opmeet.

 • Let er op dat de stof geen stretch bevat. Je kunt geen rekbare stof gebruiken voor een rolgordijn.
 • Ga voor een wat stevigere, zwaardere stof. Liefst een stof van meer dan 200 g/m2.
 • Wil je een kleurrijke stof? Ga dan voor een stof met coating of een stof met een hoog aandeel polyester. Katoenen stoffen kunnen sneller verkleuren/verbleken bij blootstelling aan zonlicht.
 • Ga je voor een stof met motief? Besef je dan wel dat deze aan de achterzijde niet (duidelijk) te zien is. Wanneer de stof niet te dik is, kun je ervoor kiezen een dubbellagig rolgordijn te naaien en een dunne, opstrijkbare Vlieseline als tussenvoering te gebruiken.
 • Tijd en moeite besparen? Ga voor een stof die niet uitrafelt, zodat je de bovenrand en zijkanten niet om hoeft te zomen. Neem bijvoorbeeld een stof met coating!

De stof naaien en bevestigen

Het naaien van een rolgordijn kan op verschillende manieren. De volgende stappen kun je als leidraad gebruiken voor het naaien van jouw rolgordijn.

Zo ga je te werk bij het naaien van jouw rolgordijn

 1. Kijk allereerst of de randen van jouw stof afgewerkt moeten worden. Indien ja, bepaal dan hoeveel extra toeslag je aan alle zijdes wilt hebben voor het naaien van de zomen. Dit is vooral afhankelijk van hoe jij te werk gaat.
 2. De randen moeten dubbel omgeslagen worden voor een mooie afwerking en om uitrafelen te voorkomen. Houd er bij de onderkant rekening mee dat je nog je de stof ook nog dubbel moet vouwen om de verzwaring (als je niet met een pees werkt).
 3. Begin met het omzomen van de zijnaden en check vervolgens of de breedte precies past op de buis van jouw rolgordijn.
 4. Vervolgens werk je op dezelfde manier de bovenrand af. Hiervoor kun je een bredere zoomafstand nemen, ook om een ´hobbel´ aan de bovenkant van jouw rolgordijn te voorkomen.
 5. Nu kun je de onderkant omzomen. Gebruik je een verzwarende loodveter of smalle lat? Dan kun je deze gelijk meenaaien in de zoom. Heb je een bredere lat ter verzwaring? Zoom dan eerst de onderrand en vouw vervolgens de stof aan de onderkant dubbel voor het maken van een tunnel voor de verzwaring.
 6. Bevestig nu je de stof aan de buis met bijvoorbeeld dubbelzijdig tape.
 7. Ten slotte bevestig je de zijkanten weer aan de buis met het treksysteem en hangt het rolgordijn op.