Stappenplan voor het maken van een vouwgordijn

 1. Neem de juiste maten op
 2. Kies de juiste stof en accessoires
 3. Vouwgordijn naaien en bevestigen

Of ga gelijk verder naar onze gratis tutorial voor het naaien van een vouwgordijn


Neem de juiste maten op

Meten = weten

Meet het stuk waarover het gordijn moet hangen. Dit kan alleen het raam zijn, maar wll je bijvoorbeeld dat het gordijn ook over de vensterbank heen valt of dat het vouwgordijn aan de zijkanten van het raam ook nog enkele centimeter bedekt, meet deze centimeters dan ook mee en niet alleen het raam! Kortom, je meet precies de lengte en de breedte uit van het stuk waarover jouw gordijn moet komen te hangen.

Vervolgens voeg je aan de zijkanten en aan de boven- en onderkant van het gordijn meerdere centimeters toe voor de zomen. De zoomtoeslagen kun je geheel naar eigen wens toevoegen. Weet je niet hoe je te werk moet gaan? Volg dan onze stap voor stap handleiding voor het maken van een vouwgordijn. Hier worden ook de exacte toeslagen gegeven die je nodig hebt bij het naaien van het gordijn.

Altijd de juiste maat

Kies de juiste stof en accessoires

Voor het maken van een vouwgordijn kun je kiezen uit vele stoffen. Je kunt kiezen voor een verduisterende stof als jouw gordijn verduisterend moet zijn. Wanneer je graag lichtdoorlatende vouwordijnen wilt maken, heb je vele mogelijkheden! We hebben enorm veel leuke decoratiestoffen die je kunt gebruiken voor een lichtdoorlatend vouwgordijn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste stof?

Om geen te korte gordijnen klaar te stomen, is het van belang dat je de maten correct opmeet.

 • Het moet een stof zijn zonder stretch. Je kunt geen rekbare stof gebruiken voor een gordijn.
 • Ga voor een wat stevigere, niet te zware stof van ongeveer 150-250 g/m2
 • Wil je een kleurrijke stof? Ga dan voor een stof met coating of een stof met een hoog aandeel polyester. Katoenen stoffen kunnen sneller verkleuren/verbleken bij blootstelling aan zonlicht.
 • Ga je voor een stof met motief? Besef je dan wel dat deze aan de achterzijde niet (duidelijk) te zien is. Wanneer de stof niet te dik is, kun je ervoor kiezen een dubbellagig rolgordijn te naaien en een dunne, opstrijkbare Vlieseline als tussenvoering te gebruiken.
 • Tijd en moeite besparen? Ga voor een stof die niet uitrafelt, zodat je de bovenrand en zijkanten niet om hoeft te zomen. Neem bijvoorbeeld een stof met coating!

Verdere benodigdheden voor een vouwgordijn:

 • Gordijnkoord - (Benodigde lengte= 3x Raamhoogte + 1x Raambreedte en extra centimeters voor het vastknopen)
 • Vouwgordijnband - (Benodigde lengte = 2x Raamhoogte)
 • 2 ringen (van diameter passend bij de dikte van het gordijnkoord)
 • Naaigaren in een bijpassende kleur. We adviseren je Gütermann allesnaaigaren van polyester.
 • 2 oogbouten (van de bouwmarkt)
 • 2 houten latten in bijpassende dikte (van de bouwmarkt)
 • Optioneel: muurhaakjes voor naast het raam om het gordijnkoord aan vast te maken.

Vouwgordijn naaien

Het naaien van een vouwgordijn is heel eenvoudig. Je hebt in een paar stappen jouw eigen, unieke vouwgordijn genaaid. Heb je de artikelen hierboven allemaal in huis? Pak dan onze stap voor stap handleiding voor het naaien van een vouwgordijn erbij en ga gelijk van start!