Patroon Yogatas

Eenvoudig
Patroon - Maak je eigen yogatas

Beschrijving

Houd jij van yoga en zit je ook nog eens graag achter de naaimachine? Dan hebben we hier het ideale naaipatroon voor jou: een tas voor jouw yogamat. De yogatas maak je eenvoudig in enkele stappen zelf met stoffen naar wens. Een perfecte manier om twee hobby's te combineren, toch? En zo ruil je nooit meer per ongeluk van tas na de yogales, want niemand heeft dezelfde tas! Je kunt de gehele handleiding voor de yogatas ook downloaden en printen, zodat je de naaihandleiding er makkelijk naast kunt houden tijdens het naaien.

In deze tas past een opgerolde yogamat van 12,5 cm x 65 cm. Wij raden je aan de afzonderlijke stappen van de instructies aandachtig te lezen voordat je van start gaat.

Patroon knippen
1/13

Patroon knippen

Binnenstof:

2x cirkel met een doorsnede van 16-17 cm

2x een rechthoek van 24x76 cm

Buitenstof Canvas:

1x cirkel met een doorsnede van 16-17 cm

2x een rechthoek van 24x40 cm

2x een rechthoek van 3x8 cm

Buitenstof Kunstleer:

1x cirkel met een doorsnede van 16-17 cm

2x een rechthoek van 24x40 cm

Buitenstof voorbereiden
2/13

Buitenstof voorbereiden

Leg het imitatieleer op de katoenen rechthoek met de goede kanten op elkaar en stik met 1cm naadtoeslag aan elkaar vast. Draai nu de achterkant van de stof naar je toe en stik nog een keer vlak langs de kant. Herhaal deze stap voor het andere buitenstuk.

Rits voorbereiden
3/13

Rits voorbereiden

Knip of snijd twee kleine rechthoeken (3x8cm) uit de buitenstof. Meet uit hoeveel rits je voor jouw tas nodig hebt (liever iets te lang als te kort ;) ). Vouw de kleine rechthoekjes in de lange kant en naai de 3x4cm grote stukken aan beide uiteinden van de rits. Wees voorzichtig bij het naaien over de rits om te voorkomen dat je naald breekt.

Rits aannaaien
4/13

Rits aannaaien

Leg de binnenstof voor je neer met de goede kant naar boven, plaats de rits met de zipper naar boven aan de onderste lengtezijde en leg dan de buitenstof met de goede kant naar onder erbovenop. Speld de drie lagen aan elkaar vast en naai de rits met een ritsvoetje aan de stoffen vast. Laat aan beide uiteinden ongeveer 1 cm open.

Rits aannaaien
5/13

Rits aannaaien

Om de andere kant aan de rits vast te naaien, leg je eerst de buitenstof met de goede kant naar boven voor je neer. De genaaide kant van de rits leg je met de mooie kant naar onder erbovenop. Nu heb je twee lagen met de goede kanten op elkaar voor je liggen. De binnenstof leg je ook met de mooie kant naar onder op de andere lagen. Herhaal nu de voortgang van het naaien uit de vorige stap. 

Rits vaststikken
6/13

Rits vaststikken

Klap nu beide stofzijdes om, trek deze glad (of strijk deze als dit mogelijk is bij het gebruikte materiaal) en stik vlak langs de randen van de rits.

Keeropening
7/13

Keeropening

Je bent nu klaar met de rits, dus het naaimachinevoetje kan weer gewisseld worden. Naai nu de buitenstoffen met de goede kanten op elkaar vast aan de lange zijdes. Herhaal dit voor de binnenstof. Laat hierbij een keeropening van circa 18-20 cm vrij. Aansluitend open je de rits minstens voor de helft, zodat je de tas ook kunt omkeren.

Bodem vastnaaien
8/13

Bodem vastnaaien - variant voor gevorderden

Let op: deze stap is een vrij lastig. Hieronder vind je dit op een iets andere en makkelijkere manier voor beginners uitgelegd.

Naai de bodemdelen (cirkels) aan de binnenstof. De mooie kant van de stof komt in de halfklare tas. Let op: Deze stap is een beetje tricky. Speld de stoffen eerst goed aan elkaar vast en naai langzamer wanneer je bij de rondingen nog wat onzeker bent. Controleer tussendoor of je goed uitkomt met de stoffen en je bodem groot genoeg is. Herhaal deze stap voor de buitenstof. Echter naai je hier ter hoogte van de rits nog het tassenband vast. Daarvoor leg je de mooie kant van het band tegen de goede kant van de buitenstof, tussen de buitenstof en de bodem. Het band bevindt zich in de tas. Herhaal de voortgang voor de andere kant. Let er daarbij op dat het band niet verdraaid. Naai vervolgens aan beide kanten, ter hoogte van het tassenband, de drie lagen nogmaals aan elkaar vast voor extra versteviging.

Sla de volgende stappen over en ga verder naar stap 13.

Bodem aannaaien - voor beginners 1/5
8/13

Bodem aannaaien - voor beginners 1/5

Ben je een beginner en durf je de bovenstaande stap nog niet aan? Dan hebben we hier een alternatieve, eenvoudigere methode voor je voorbereid. Voor deze stap hoef je de cirkels van de binnenstof niet uit te knippen!

Keer de tas alvast om en naai of rijg de voering en buitenstof aan elkaar bij de ronde openingen met een hulpnaad in je naadtoeslag.

Bodem aannaaien - voor beginners 2/5
9/13

Bodem aannaaien - voor beginners 2/5

Bevestig nu het tassenband met een hulpnaad binnen de naadtoeslag. Naai de goede kanten op elkaar en zorg ervoor dat je band niet gedraaid zit.

Bodem aannaaien - voor beginners 3/5
10/13

Bodem aannaaien - voor beginners 3/5

Nu leg je je cirkels van buitenstof met de goede kanten op elkaar in de openingen, dit kan een beetje lastig zijn. neem de tijd en gebruik veel spelden om het goed vast te spelden. Naai vervolgens de cirkels vast met 1 cm naadtoeslag.

Bodem aannaaien - voor beginners 4/5
11/13

Bodem aannaaien - voor beginners 4/5

Top, de cirkels zijn nu vastgenaaid! Je kunt deze naad nu afwerken met de lockmachine of een zigzagsteek op de naaimachine.

Bodem aannaaien - voor beginners 5/5
12/13

Bodem aannaaien - voor beginners 5/5

Als alternatief kun je voor een nog mooier resultaat je naad ook omlijnen met biaisband. Gebruik hiervoor kant-en-klaar biaisband of maak je eigen biaisband van je voeringstof. Sluit nu je naad tussen de biaisband en stik hem stevig vast. Zorg ervoor dat je beide kanten van de biaisband vastpakt.

Tas omkeren
13/13

Tas omkeren

Tenslotte keer je jouw tas om en sluit de keeropening met de hand of de naaimachine. Klaar is jouw originele yogatas!