Patroon Rugzak

Zwaar
icon
Kurk Rugzak met wolkjes

Beschrijving

Ben je op zoek naar een originele rugzak? Dan is dit patroon voor een rugzak met kurk vast en zeker iets voor jou! Door het gebruik van kurk in combinatie met een stevige stof met motief, kun je geweldige stofcombinaties kiezen voor het naaien van deze rugzak. Let op: Voor het naaien van deze rugzak is wel enige naaiervaring vereist.

Dit heb je nodig:

Patroondelen uitknippen

Uit de zwarte popeline met motief: 4x tas (+ 1cm naadtoeslag); 2x Klep (+ 1cm naadtoeslag)

Uit kurk: 1 x versteviging tassenbodem (+ 1 cm naadtoeslag aan de zijkanten); 2 stukken van 2,5 cm x 5 cm als afwerking voor het tassenband

Uit opstrijkbare Vlieseline: 2x tas; 1x klep

Uit tassenband: 2x hengsel van 18o cm lang; 1x handvat en 2x lus van 8 cm lang.

Instructies

 1. Verstevig twee tasdelen en een klep door de Vlieseline op de achterkant van de stof te strijken.
 2. De twee tasdelen zonder Vlieseline (voor de voering) leg je met de goede kanten op elkaar en naait deze aan elkaar vast. Strijk de naadtoeslagen uit elkaar. Leg het karton in het midden over de naadtoeslagen en naai vast vlak langs de rand.
 3. De tasdelen met opgestreken Vlieseline ook aan elkaar stikken en de naadtoeslagen uit elkaar strijken. Op de goede kant leg je de versteviging van kurk met de goede kant naar boven. Speld rondom vast en stik rondom vlak langs de kant en voetjesbreedte vast.
 4. De hengsels speld je vast op de plek van de markeringen voor de tassenbanden. Meet bij beide hengsels 80 cm uit en maak hier een markering. Speld de hengels op de plek van de markering vast aan de tassenbodem (het kortere uiteinde wijst naar de voorkant). Aan de achterkant de hengsels tot 2 cm over het kurkbeleg en aan de voorkant tot aan het einde van de markering vlak langs de rand vaststikken. De uiteinden los laten hangen.
 5. Voor de rits de buitentassen met de goede kanten op elkaar leggen en de bovenste kant rechts en links 2,5 cm lang samennaaien. De naadtoeslagen uit elkaar strijken. De rits met de goede kanten op elkaar op de naadtoeslagen spelden en naaien. De voering met de goede kant van de stof op de achterkant van de rits naaien. Vervolgens aan de voorzijde van de rits aan beide kanten vlak langs de rand stikken.
 6. De tas omdraaien waardoor tas op tas en voering op voering met de goede kanten op elkaar komen te liggen. De zijkanten stikken en daarbij bij één kant van de voering een keeropening open laten.
 7. Speld en stik de zijkanten van de tassenbodem met de goede kanten op elkaar. De tas omkeren, de keeropening sluiten en de voering weer in de tas schuiven.
 8. De nog los hangende tassenbanden op de achterkant van de tas aanpassen aan de lichaamsgrootte, 2 cm toevoegen en afknippen. De uiteindes 2 cm omslaan en met twee schuine naden op de plek van de markering `Hengsel (Achterkant)` vastnaaien.
 9. Bij de tassenbanden aan de voorkant vanaf de naad 8 cm uitmeten en hier een markering maken. Bij beide banden een D-ring doorhalen, dan de banden in een lusvorm leggen en bij de markering, vlak naast de naad, aan de tas vastnaaien. De lussen op de losse uiteinden leggen en vlak onder de D-ring de drie lagen vastnaaien. De losse uiteinden inkorten tot een lengte van 25 cm. De stukken kurk voor het afwerken van het tassenband aan de smalle kant 1 cm omslaan en om de uiteinden van het band leggen. Vlak langs de rand vaststikken.
 10. Beide D-ringen voor de klep haal je door de lussen en legt deze dubbel. Met de open kanten vlak langs de buitenste rand op de markeringen vastspelden en vaststikken, op de goede kant van de klep.
 11. De kleppen met de goede kanten op elkaar rondom samennaaien. Houd een kleine keeropening open. De naadtoeslag in de hoeken bijknippen tot aan vlak aan de naad. De klep omkeren en rondom vlak langs de rand stikken. De klep aan de achterkant van de tas, 2 cm onder de ritskant, vastspelden en stikken met de verkeerde kant van de klep op de goede kant van de achterkant.
 12. Tenslotte de hengsels aan de uiteinden 1,5 cm omslaan en op de plek van de markeringen aan de achterkant van de tas vastspelden. Beide uiteinden door het naaien van een rechthoek van 1 cm x 2,5 cm vaststikken.

Top categorieën voor tassen