Patroon Strandtas

Eenvoudig
icon
Strandtas

Beschrijving

De vakantie staat voor de deur en je hebt nog geen grote tas voor een handdoek, badspullen en speelgoed van de kinderen? Zonder veel moeite kun je een ruime strandtas zelf naaien en dat met een stof naar wens! Laat je creativiteit dan ook de vrije loop en maak een tas die helemaal bij jou past. Met onze naaihandleiding voor een strandtas laten wij zien hoe jij een strandtas in verschillende varianten kunt naaien.

Dit heb je nodig:

Knippen
1/16

Knippen

Teken het juiste formaat uit op de stoffen. Gebruik voor het juiste formaat het te downloaden sjabloon. Vervolgens knip je de rechthoeken uit met een stofschaar of snijd het met een rolmes.

alt
2/16

Knipjes markeren

Markeer met kleine knipjes de markeringen voor de riemband uit het sjabloon. Vouw daarvoor de stof op zo‘n manier dat je de markeringen aan beide zijden in één keer kunt inknippen (hiervoor de stof eerst in de stofvouw leggen en dan een keer dwars vouwen, de stofvouw is nu het midden van de tas).

steek het handvat in
3/16

steek het handvat in

Knip van de tassenriemband twee stukken die even lang zijn als de hoogte van de stof plus 60 cm. Neem nu een tassenband en steek deze op de stof vast op de plek van de gemaakte knipjes.

Hengsel vaststikken
4/16

Hengsel vaststikken

Stik de riemband nu vlak langs de rand vast aan de bovenstof. Vlak langs de kant stikken betekent dat je de naald vlak langs de rand van het band insteekt. Aan de zijkant waar het hengsel is, stop je ca. 5 cm van de rand van het tassenband met vaststikken.

Seitennähte nähen
5/16

Zijnaden naaien

Naai nu aan drie zijden (twee korte zijden en een lange zijde) de stofdelen aan elkaar. Daarbij het begin en einde van de naad met heen- en terug naaien extra verstevigen.

Naairichting wijzigen
6/16

Naairichting wijzigen

Na de korte zijkant veranderen we van richting. Daarvoor laat je de naald in de stof zitten, haal je de naaivoet omhoog en draai je de stof. Vervolgens laat je de naaivoet weer zakken en kun je de lange, onderste zijde van de strandtas naaien. Bij de volgende hoek doe je precies hetzelfde. Daarna de randen met een zigzagsteek of een overlockmachine omzomen.

Hoeken wegknippen
7/16

Hoeken wegknippen

Knip bij de onderste hoeken de naadtoeslag schuin af zodat je daarna de hoeken mooi kunt vormen.

Bodem vormen
8/16

Bodem vormen

Om de bodem te vormen en jouw tas wat diepte te geven, moet je op de naad tegenover de opening van de tas een figuurnaad naaien. Daarvoor trek je de stof zo uit elkaar dat er een driehoek ontstaat en in het midden daarvan de naden van de zijnaad en de bodem de hoogte markeren.

Bodem naaien
9/16

Bodem naaien

Nu stik je de onderzijde van de driehoek af. Hoe langer de naad, hoe dieper de tas wordt. Let erop dat de zijnaden precies tegenover elkaar liggen en dat er geen lelijke restnaden ontstaan. Je kunt dit voorkomen door een steeknaald in de lengte in de zijnaad te steken en zo beide naden op elkaar vast te zetten.

Voering naaien
10/16

Voering naaien

Voor de voeringtas doe je hetzelfde als bij het naaien van de bovenstof. De hoogte van de voeringstof wordt 5 cm korter geknipt. Vervolgens de voeringtas aan drie zijden aan elkaar naaien (en aan een zijnaad een ca. 10 cm lange keeropening open laten), omzomen en de bodem vormen (dezelfde lengte van de onderzijde van de driehoek bij de bovenstof)

Bodem vormen van de voering
11/16

Bodem vormen van de voering

Bij de voeringtas moet je de bodem precies zo vormen zoals je bij de buitenstof hebt gedaan. Meet dus op de tas uit de buitenstof de maat met het meetlint en oriënteer je daarop.

Voeringtas en buitentas aan elkaar naaien
12/16

Voeringtas en buitentas aan elkaar naaien

Voeringtas en buitentas met de goede kanten van de stof op elkaar leggen en daarbij de bovenste randen aan elkaar vast spelden.

Vaststikken
13/16

Vaststikken

Dan langs de bovenrand met 1,5 cm naadtoeslag de beide stofzijden aan elkaar stikken. Let erop dat de tassenbandhengsels niet worden meegepakt. Deze liggen nu tussen de beide stoflagen.

Tas omkeren
14/16

Tas omkeren

Door de opening in de voeringstof kun je nu de tas omkeren, zodat de buitentas met de hengsels weer aan de buitenkant verschijnt.

Keeropening sluiten
15/16

Keeropening sluiten

De open keeropening in de voering moet je nu nog vlak langs de rand stikken om de tas helemaal te sluiten.

Bovenrand afstikken
16/16

Bovenrand afstikken

Aan de bovenrand trekt de stof een beetje in de strandtas naar binnen omdat de voeringtas iets korter is. Stik de lagen langs de bovenzijde van de strandtas een keer rondom af zodat de stoffen aan de bovenkant goed op elkaar blijven liggen. Klaar is jouw strandtas!

Klaar!

Klaar!

Veel plezier met je nieuwe strandtas!