Patroon blouse

Medium
icon
Blouse van viscose stof

Beschrijving

Blouses naaien hoeft echt niet zo moeilijk te zijn. Met ons gratis patroon en de stap voor stap handleiding met foto's krijg je het vast en zeker ook voor elkaar om een unieke blouse voor jezelf te naaien. Kies voor deze blouse een luchtige, soepel vallende stof voor een mooi eindresultaat. Denk bijvoorbeeld aan een viscose stof, chambray, georgette of mousseline. Download hieronder het gratis naaipatroon en ga gelijk van start met het creëeren van je eigen unieke blouse!

Dit heb je nodig:

*Maat 34–36: 150 cm, maat 38–40: 160 cm, maat 42–46: 185 cm

Vlieseline opstrijken
1/15

Vlieseline opstrijken

Strijk eerst de patroondelen van Vlieseline voor extra versteviging vast op de onderkant van de halslijn, op een van de halsstroken van acherkant, de twee manchetten en de twee halsstroken voor de voorkant.

Randen afwerken
2/15

Randen afwerken & schoudernaden stikken

Werk eerst alle kanten af met een overlocksteek of zigzagsteek. Leg dan de voorkant en achterkant met de goede kanten van de stof op elkaar en stik de schoudernaden. Vervolgens strijk je de naadtoeslagen naar de achterkant.

Hasstroken vouwen
3/15

Hasstroken vouwen

Vouw de halsstroken voor de voorkant bij de vouwrand (met de goede kant van de stof naar buiten) en strijk de stroken.

Halsstroken achterkant
4/15

Halsstroken achterkant

Leg de halsstroken voor de achterkant met de goede kanten op elkaar en stik ze bij de korte ronde kant aan elkaar. Knip de naadtoeslag voorzichtig kort af tot vlak voor de naad en keer de halsstrook om met de goede kanten van de stof naar buiten. Strijk de vouw van de halsstrook zorgvuldig.

Schoudernaden stroken
5/15

Schoudernaden stroken

Klap de halsstrook van de achterkant opnieuw open en speld aan een schouderkant de halsstrook voor de voorkant vast. Stik de schoudernaad en doe vervolgens hetzelfde voor de tweede halsstrook voor de voorkant aan de andere zijde. Strijk de naadtoeslagen uit elkaar.

Halsstroken aan halsopening stikken
6/15

Halsstroken aan halsopening stikken

Speld de halsstrook met de open zijde naar boven vast aan de voor- en achterkant van de halslijn. Begin hierbij aan de achterkant in het midden. De naadtoeslagen van de halsstroken aan de voorkant komen nog onder de rand uit van het midden van halsopening. Stik de halstroken vast en let er hierbij op dat je aan de voorkant precies tot het einde naait, maar niet over de naadtoeslag stikt.

Stroken voorkant vastnaaien
7/15

Stroken voorkant vastnaaien

Maak aan de voorkant van de halslijn (op de plek met de Vlieseline) aan beide kanten knipjes exact tot aan de laatste steek van de aangenaaide halsstrook. Leg de uiteindes van de voorste halsstroken precies op elkaar en stik je de twee uiteindes aan met de goede kanten op elkaar, precies tussen de gemaakte knipjes, vast op de voorkant.

Rondom doorstikken
8/15

Rondom doorstikken

Strijk de naadtoeslagen van de halsstrook nar onderen en stik vanaf de goede kant van de stof nog een keer rondom langs de rand, net onder de halsstrook.

Manchetten aannaaien
9/15

Manchetten aannaaien

Vouw de manchetten in de lengte dubbel met de goede kant van de stof naar binnen en stik de korte zijden vast. De lange kant blijft open.

Mouwen aannaaien
10/15

Mouwen aannaaien

Speld nu de mouwen vast aan de armsgaten met de goede kanten van de stof op elkaar en stik de delen aan elkaar vast. Strijk vervolgens de naadtoeslagen in richting van de schouders.

Zijnaden stikken
11/15

Zijnaden stikken

Leg de voorkant en achterkant van de blouse met de goede kanten van de stof op elkaar en speld de zijkanten van de blouse en de onderkant van de mouwen vast. Vervolgens stik je de delen aan beide kanten aan elkaar vast.

Manchetten strijken
12/15

Manchetten strijken

Keer de manchetten om met de goede kant aan de buitenkant. Strijk de randen van de manchetten mooi recht.

Manchetten vastnaaien
13/15

Manchetten vastnaaien

Keer de blouse om met de goede kant van de stof naar buiten en speld de manchetten met de open kant naar onderen vast aan de mouwen. Hierbij liggen de goede kanten van de stof op elkaar. Aan de zijkanten liggen ze slechts een klein beetje over elkaar heen. Stik de manchetten vast aan de mouwen.

Manchetten doorstikken
14/15

Manchetten doorstikken

Stijk de naadtoeslagen naar boven in de mouwen en stik vanaf de goede kant nog een keer rondom vast.

Omzomen
15/15

Omzomen onderrand

Tenslotte sla je de zoomtoeslag aan de onderkant twee keer om naar binnen. Strijk de vouw en stik vlak langs de kant vast.

Boekomslag Oberteile nähen

Bovenstukken naaien

Nog veel meer handleidingen voor bovenstukken vind je in het boek "Oberteile nähen - Tops, Shirts, Blusen & Co.".

In samenwerking met EDITION MICHAEL FISCHER GMBH, IGLING, © EMF (ISBN: 978-3960932581)