Opbergmand maken

Eenvoudig
icon
Opbergmand maken

Beschrijving

Voor het opbergen van verschillende kleine dingen die wel met regelmaat worden gebruikt, zijn stoffen opbergmandjes ideaal! Met stoffen mandjes houd je structuur in huis en zijn jouw spullen toch mooi opgeruimt. Onze naaihandleiding met naaipatroon voor een stoffen opbergmand is eenvoudig te volgen en daarom goed geschikt voor beginners. Het grote voordeel aan het naaien van je eigen deco-accessoires is dat je zelf een stof kunt kiezen uit onze vele stoffen waardoor je accessoires creëert geheel naar jouw eigen wensen.

Patroon klaarmaken
1/12

Patroon klaarmaken

Met behulp van de schematische tekening kun je berekenen hoe groot jouw mandje moet zijn. Je kunt ook gewoon één van de kant en klare patroondelen gebruiken, zodat je helemaal niets hoeft te berekenen. Je kunt kiezen uit een grote opbergmand voor bijvoorbeeld speelgoed en een kleinere opbergmand om bijvoorbeeld in de badkamer te gebruiken. De grote mand heeft de afmetingen 40 x 30 x20 cm. De kleine mand is 20 x 15 x 10 cm. Je kunt het patroon eenvoudig afdrukken en vervolgens het gewenste patroondeel uitknippen en bij de markeringen aan elkaar plakken.

Uitknippen
2/12

Uitknippen

Knip het gekozen patroondeel 2x uit de buitenstof, 2x uit de voeringsstof en 2x uit de Vlieseline. Je kunt het patroon knippen op de stofvouw, zodat je twee lagen tegelijk kunt knippen. Ook de Decovil Vlieseline kun je vouwen en vervolgens knippen om tegelijkertijd meerdere lagen uit te kunnen knippen.

Vlieseline opstrijken
3/12

Vlieseline opstrijken

Voor het versterken van de buitenstof wordt de Decovil aan de verkeerde kant van de stofop de stof gestreken. Leg de Vlieseline met de kleeflaag naar onderen op de achterkant van de stof en houdt het strijkijzer overal ongeveer 5 seconden stil om de stoffen goed aan elkaar te laten hechten. Laat de stoffen vervolgens even afkoelen voordat je verder gaat met naaien.

Naaien
4/12

Naaien

Leg een deel van buitenstof en een deel van voeringstof met de goede kanten van de stof op elkaar en naai de lange, bovenkanten aan elkaar vast met 1 cm naaitoeslag.

Tip: Hierbij kun je een paspelband toevoegen en meenaaien. Herhaal dit voor de andere twee delen.

Strijken
5/12

Strijken

Strijk de naadtoeslagen open, zoals ook te zien is op de foto.

Naaien
6/12

Naaien

Leg de twee onstane delen nu met de goede kanten van de stof op elkaar (buitenstof op buitenstof) en naai de zijkanten en onderkanten aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag. De 4 kleine hoeken worden opengelaten.

Naaien
7/12

Naaien

Laat aan een lange zijde van de voeringstof een opening vrij zodat je het mandje kunt omdraaien.

Hoeken naaien
8/12

Hoeken naaien

Klap een hoek open en leg de twee lagen op elkaar waardoor een lange lijn ontstaat en de naadtoeslagen in het midden komen te liggen. Stik vast met 1 cm naadtoeslag. Om de stoffen goed op hun plek te houden voordat je gaat naaien, kun je stofklemmen gebruiken. Stofklemmen zijn bij stoffen als Decovil net even handiger dan speldnaalden.

Hoeken naaien
9/12

Hoeken naaien

Naai ook de andere 3 hoeken dicht (dus ook de twee hoeken van de voeringstof).

Omkeren en opening dichtnaaien
10/12

Omkeren en opening dichtnaaien

Keer je mandje om met behulp van de keeropening. Naai de opengelaten keeropening dicht met de hand of met de naaimachine. Vervolgens vouw je de voering in de buitenkant van de mand.

Strijken en afwerken
11/12

Strijken en afwerken

Strijk vervolgens langs de bovenrand van de mand om de rand mooi recht te krijgen. Je kunt eventueel nog met een rechte steek langs de bovenrand stikken zodat de stoffen mooi op hun plek blijven.

Tip: Je kunt hier ook een siersteek gebruiken of een mooie band, voor een originele mand!

Klaar is jouw opbergmand
12/12

Klaar is jouw opbergmand

Jouw opbergmand is klaar voor gebruik! Je kan het mandje gebruiken in de naaikamer voor het opbergen van je garen of banden. Je kunt ook meerdere naaien voor een perfect gesorteerde en opgeruimde naaikamer. Een mandje is ook ideaal voor het opbergen van jouw brei- of haakwerkje. Natuurlijk is de het mandje ook te gebruiken voor het opbergen van andere dingen in huis!