Hangmandjes maken

Eenvoudig
icon
Hangmandjes maken

Beschrijving

Of het nu gaat om bestek of om de pepermolen - deze praktische, hangende opbergmandjes zorgen voor orde in de keuken of je waar ook maar wilt. Ze zijn van dubbele stof genaaid zodat ze mooi stabiel zijn en je er meer in kunt bewaren. Wil je de mandjes eenvoudig kunnen schoonvegen aan de binnenkant? Gebruik dan waxdoek of een stof met coating. De variant van veganistisch leer (SnapPap lederpapier) heeft geen voering nodig en is in een mum van tijd genaaid.

Knippen

 • Knip het patroondeel `Hangmand bodem` 1x uit de buitenstof, 1x uit de voeringstof en 1x uit Vlieseline
 • Buitenstof voor de zijkanten: 38 cm x 20 cm
 • Voeringstof voor de zijkanten: 38 cm x 20 cm
 • Vlieseline: 38 cm x 20 cm


Handleiding

 1. Strijk de Vlieseline vast aan de achterkant van de buitenstof.
 2. Vouw de buitenstof voor de zijkanten in dwarsrichting met de goede kanten op elkaar dubbel, speld ze aan elkaar en naai ze aan de korte kant aan elkaar vast. Strijk de naadtoeslagen uit elkaar.
 3. De bodem uit de buitenstof rondom vastspelden en vastnaaien aan de zijkant met de goede kanten naar elkaar toe. Maak vervolgens voorzichtig knipjes in de naadtoeslag bij de rondingen. Herhaal deze stap en de vorige stap voor de voering.
 4. Plaats de twee kleine mandjes in elkaar met de goede kanten op elkaar. Je hebt dus de goede kant van de voeringstof naar buiten en de goede kant van de buitenstof naar binnen.
 5. Leg het band in een lus. Schuif deze tussen de lagen stof aan de open bovenrand en speld in het midden aan de achterkant vast zodat de lus naar binnen wijst.
 6. Speld de bovenranden van de stof aan elkaar en naai op voetjesbreedte samen. Laat hierbij ongeveer 4 cm open voor het omkeren van jouw mandje.
 7. Keer het mandje voorzichtig om en strijk deze mooi in vorm.
 8. Stik nog eenmaal rondom vlak langs de bovenrand en sluit hiermee ook de keeropening.
 9. Klaar is jouw hangmandje! Tijd voor nog een mandje?