Naaipatroon Topje Dames

Eenvoudig
icon
Top uit linnen stof

Beschrijving

Naai een klassiek, zomers topje met of zonder ruches rand met ons gratis patroon voor een top. Voor het topje kun je lichte tot mediumzware geweven stof gebruiken. In het voorbeeld is gebruik gemaakt van een zuivere linnen sotf, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een katoenen stof of een mixweefsel. Download het gratis patroon en ga aan de slag! Hieronder vind je de stap voor stap instructies voor het maken van het linnen top.

Patroondelen uitknippen

  • 1 x voorzijde, op de stofvouw
  • 1 x achterzijde, op de stofvouw

Extra voor het ruche top:

  • 1 x ruches voorzijde, op de stofvouw
  • 1 x ruches achterzijde, op de stofvouw

Voeg bij alle patroondelen 1 cm naadtoegave toe. Alleen bij de hals en armsgaten voeg je 0,7 cm toe.

Twee variaties mogelijk

Twee variaties mogelijk

Dit patroon bevat twee modellen: een basic topje en een topje met ruches.

Alleen de laatste stappen verschillen. De verschillende afwerkingen worden vanaf stap 7/8 beschreven.

Figuurnaden en schoudernaden
1/10

Figuurnaden en schoudernaden

Naai de figuurnaden met de goede kanten op elkaar en strijk ze dan naar boven. Leg het voor- en achterpand met de goede kanten op elkaar en speld vast. Naai de schoudernaden en de zijnaden 0,5 cm vanaf de rand dicht.

Biaisband knippen
2/10

Biaisband knippen

Knip een strook van 12 mm breed langs elke gevouwen rand van de 24-40 mm brede biaisband. Wanneer de uitgeknipte strook is uitgevouwen, is deze 24 mm breed.


Je kunt ook een smalle biaisband (12-20 mm) gebruiken:


  1. Knip de biaisband aan één kant precies op de vouwlijn af.
  2. Bevestig vervolgens het biaisband aan de goeie kant van de stof op de halslijn met stofclips. De onafgewerkte rand van de biaisband en de onafgewerkte rand van de halslijn moeten elkaar raken.
  3. Daar waar de uiteinden van het biaisband in het midden samenkomen, knip je deze af met een naadtoeslag van 5 mm. Naai nu de uiteinden aan elkaar. Zorg ervoor dat de stof niet wordt meegenaaid.
  4. Naai de biaisband precies in het midden. Knip de naadtoeslagen tot helft van de lengte bij en maak een verticaal knipje in het midden van de halslijn.
  5. Vouw de biaisband in de richting van de naadtoeslagen en strijk. Vouw nu de biaisband naar de verkeerde kant en strijk, waarbij je de rand van de halslijn ca. 1 mm naar binnen schuift. Stik vervolgens de halslijn 5 mm breed door en strijk.
Biaisband halsopening
3/10

Biaisband halsopening

Plaats de biaisband aan de goede kant van de halslijn, beginnend middenvoor en eindigend middenachter. De onafgewerkte rand van de biaisband en de onafgewerkte rand van de halslijn moeten elkaar raken. Wanneer de uiteinden van het biaisband elkaar in het midden ontmoeten, kunnen ze worden afgeknipt met een naadtoeslag van 5 mm. Naai nu de uiteinden aan elkaar en zorg ervoor dat je het voor- of achterpand niet naait. Kort de naadtoeslagen in de hoeken in en strijk ze vervolgens open.

Biaisband in het midden vastnaaien
4/10

Biaisband in het midden vastnaaien

Naai de biaisband precies in het midden vast. Knip de naadtoeslagen bij tot de helft van de lengte en maak een verticaal knipje tot aan de naad.

Biaisband vouwen
5/10

Biaisband vouwen

Vouw de biaisband in de richting van de naadtoeslag en strijk.

Biaisband doorstikken
6/10

Biaisband doorstikken

Vouw nu de biaisband naar de verkeerde kant en strijk, waarbij je de rand van de halslijn ca. 1 mm naar binnen schuift. De biaisband mag vanaf de goeie kant niet meer zichtbaar zijn. De halslijn op 5 mm afstand doorstikken en vervolgens strijken. Naai de armsgaten op dezelfde manier.

Zoom basistopje
7/10

Zoom basistopje

Basistopje:

De zoom 1 cm naar binnen omslaan en strijken. Herhaal dit nog eens en vervolgens de rand op 1-2 mm afstand doorstikken. Alleen nog even de naad strijken het basistopje is klaar!

Zijnaden ruches
8/10

Zijnaden ruches

Ruche top:

De zijnaden van de ruches worden op dezelfde manier genaaid als de schouder en zijnaden. Aansluitend word de zoom 1 cm naar binnen omgeslagen en gestreken. Vervolgens sla je de zoom nog een keer 1 cm om naar binnen en strijk je deze weer. Tenslotte op 1-2 mm van de rand doorstikken.

Elastiek aannaaien
9/10

Elastiek aannaaien

Knip het elastiek op de juiste lengte. Dezelfde lengte als de onderkant van het tpp plus 0,5 cm aan elk uiteinde. Markeer het middenvoor en middenachter evenals de zijnaden op de elastische band. Overlap de uiteinden van het elastiek met 1 cm en naai vast. Speld nu het elastiek aan de verkeerde kant van de ruche, let op de markeringen. Naai de elastiek precies in het midden met een lange steek van de naaimachine. Terwijl je naait, rek je het elastiek tussen de markeringen voorzichtig uit tot dezelfde lengte als de ruche. Speld en naai de ruche vast op de top met de goeie kanten op elkaar. Werk de naadtoeslagen af.

Naadtoeslag strijken
10/10

Naadtoeslag strijken

Strijk de naadtoeslagen in de richting van het top en damp de geplooide rand lichtjes. Klaar is jouw ruche top!

Boekomslag Nähen mit Leinen

Naaien met linnen

Veel meer patronen met bijbehorende instructies vind je in het boek "Nähen mit Leinen"!