Bikini Patroon

Medium
icon
Bikini

Beschrijving

Deze originele bikini is perfect voor elk figuur en kan genaaid worden met een bikinistof naar wens. Het bikinitopje wordt voor onder de borst vastgeknoopt en heeft door het wikkelmodel een lage rugopening. Het fijne aan de wikkelsluiting is dat je het zo strak kan maken als je zelf wilt. Het patroon is gratis te downloaden en beschikbaar gesteld door EMF Verlag. Het patroon kun je gratis downloaden en printen voor de maat 34-46. Let op: Het patroon is in het duits, daarom hieronder een vertaling van de belangrijkste begrippen om je het niet al te moeilijk te maken. Veel plezier bij het naaien van de bikini!

Dit heb je nodig:

Patroon - Bikini
Patroon - Bikini om te downloaden
Naaigaren
Naaigaren in bijpassende kleur Naaigarens
Spelden
Spelden of stofklemmetjes Spelden

Maatkeuze: Het bovenstuk kan gedragen worden tot en met cup D, maar bedenk wel dat het bovendeel uit deze handleiding geen verdere versteviging als voering bevat. De maat voor het bovenstuk en onderstuk zijn apart van elkaar te kiezen.


Patroondelen knippen

 • 2× Bovenstuk voorzijde op de stofvouw
 • 4× Bovenstuk achterzijde (haaks op elkaar wanneer je een stof met patroon gebruikt)
 • 1× Broekje voorzijde op stofvouw
 • 1× Broekje achterzijde op stofvouw
 • 1× Kruis (Let op de twee kleine knipjes die je als markering ziet op het patroon)

Let op: Het patroon is zonder naadtoeslag! Teken de naadtoeslag extra op de plaatsen waar de randen gezoomd moeten worden (armsgaten, halsopening, etc.)


Belangrijke begrippen op het patroon voor jou vertaald:

 • Kontrollquadrad = Controlevakje
 • Hier schneiden = Hier knippen
 • Fadenlauf = Draadrichting
 • Vorderhose = Voorkant broekje
 • Im Bruch = Op de stofvouw
 • Bruch = Stofvouw
 • Oberteil = Bovenstuk
 • Vorderteil = Voorkant
 • Hinterhose = Achterkant broekje
 • Zwickel = Kruisdeel


Bovenstuk naaien
1/8

Bovenstuk naaien

Voor een optimaal draagcomfort wordt het bovenstuk tweelagig genaaid.

Leg een voorstuk en twee rugstukken met de goede kanten van de stof op elkaar. Speld de delen bij de schouders en aan de zijkanten aan elkaar vast en stik de randen vast met een stretchsteek. Herhaal dit voor het andere voorstuk en de overige twee rugdelen..

Bovenstuk naaien
2/8

Bovenstuk naaien

Leg de bovenstukken op elkaar met de goede kant van de stof naar elkaar toe. Stik de bovenstukken aan elkaar vast en laat hierbij alleen de armgaten open.

Bovenstuk strijken
3/8

Bovenstuk strijken

Keer het bovenstuk om met behulp van een armgat en strijk vervolgens de randen (niet te heet).

Boordband aannaaien
4/8

Boordband aannaaien

Speld de stoflagen bij de armgaten aan elkaar en voeg het boordband toe om de randen mooi af te werken. Stik eerst aan de binnenkant van de de armgaten langs de rand de stoflagen samen met het band. Vervolgens klap je het band over de rand naar buiten en stik je vanaf de buitenkant vlak langs de rand rondom.

Broekje naaien
5/8

Broekje naaien

Het broekje kan prima eenlagig worden gemaakt. Heb je een hele lichte kleur stof of licht doorschijnende stof wanneer je deze uitrekt? Maak het broekje dan tweelagig. In dit geval naai je eerst de voor en achterkant van de broekjes aan elkaar, om ze vervolgens in elkaar te kunnen leggen met de goede zijden van de stof aan de buitenkant, zodat je de randen kunt naaien met boordband.

Eerst speld je de voor- en achterzijde aan elkaar aan de zijkanten en onderkant, zoals te zien is op de foto.

Broekje naaien
6/8

Broekje naaien

Draai het broekje om, zodat je de achterzijde aan de bovenkant hebt liggen. Speld het kruisdeel met de kant van de knipjes samen met de rand van de voorkant en achterkant. Hierbij leg je het kruisdeel met de goede kant van de stof tegen het broekje aan. Vervolgens kun je de zijkanten en de stoflagen bij het kruis aan elkaar vast stikken.

Kruisje afwerken
7/8

Kruisje afwerken

Nu kun je het kruisdeel aan de open, rechte kant afwerken met een zigzagsteek of overlocksteek. Vervolgens klap je het kruisje richting de voorzijde, zodat de naad tussen de twee stoflagen komt te liggen.

Broekje afwerken
8/8

Broekje afwerken

Tot slot werk je de beengaten en de taillerand af met boordband, net als bij de armgaten van het bovenstuk. Klaar is jouw bikini!

Boek Cover Alles Active

Meer patronen voor functionele kleding

Nog veel meer handleidingen en patronen voor badmode en functionele kleding vind je in het boek "Alles Active - Funktionskleidung selber nähen" van Katja Schubert.

In coöperatie met EDITION MICHAEL FISCHER GMBH, IGLING, © EMF/Katja Schubert (ISBN: 978-3-86355-972-4)