Adventskalender naaien

Eenvoudig
Adventskalender naaien

Beschrijving

Nog even en dan is het alweer Kerst! Voor alle creatievelingen de perfecte gelegenheid om zich te buigen over de leukste DIY projecten en naai-ideeën. Wilt u nog iemand verrassen met een creatief cadeau? Dan is deze Adventskalender wellicht HET cadeau! Met onderstaande handleiding heeft u in slechts 7 stappen een fantastisch cadeau die niet alleen geschikt is voor kinderen, maar zeker ook voor volwassenen. Wie wil nou niet zo'n Adventskalender cadeau krijgen?

Veel plezier gewenst bij het maken van deze Adventskalender!

Stof knippen en kanten afwerken
1/7

Stof knippen en kanten afwerken

Knip de Jacquardstof (of stevig katoen) in twee stukken van 70 cm x 90 cm groot. Knip één van deze stukken in zes stroken van 15 cm x 70 cm. Snij of knip van de cretonne stof zes smalle stroken van 2 cm x 70 cm. Deze smalle stroken gebruikt u als biaisband om de bovenkant van de zes stroken van 15 cm x 70 cm mooi af te werken zoals op de foto hiernaast te zien is. U kunt als alternatief natuurlijk ook een biaisband naar wens gebruiken.

Figuren en getallen uitknippen
2/7

Figuren en getallen uitknippen

Knip vervolgens 24 figuren uit de restjes stof. Let er op dat de figuren maximaal 9 cm x 11 cm groot zijn. De cirkels voor de kerstballen hebben een radius van 4,5 cm. De kerstbomen zijn 9 cm hoog en zijn op het breedste stuk 11 cm breed. De rechthoeken voor de cadeautjes zijn 8 cm x 11 cm groot. Vervolgens heeft u alleen noch 24 stukjes fluweel- of satijnband nodig van 3 cm lang. Verdeel de figuren over de zes stroken (4 figuren per strook), met de afgewerkte randen aan de bovenkant. Voordat u de figuren met een zigzagsteek vast naait, legt u steeds een stukje band onder de bovenkant van het figuur die tot aan de rand komt.

Getallen uitknippen en opplakken
3/7

Getallen uitknippen en opplakken

Knip de getallen 1 tot en met 24 uit de cretonne stof. Maak de cijfers niet groter dan 5 cm x 3 cm zodat ze goed passen op de figuren. Plak de cijfers met een beetje textiellijm in het midden van de figuren.

Stroken vastnaaien
4/7

Stroken vastnaaien

Leg de stroken, die u zojuist met figuren en getallen heeft verrijkt, op het grote stuk stof van 70 cm x 90 cm. De rand van onderste strook moet precies aansluiten bij de onderkant van het grote stuk. Vervolgens legt u de andere stroken zo op elkaar dat deze een klein stukje over elkaar vallen, zodat de mooi afgewerkte randen over de stofranden van de strook erboven vallen. Aan de bovenkant houdt u nog een stuk stof vrij. Naai de onderkanten van de stroken vast aan het grotere stuk. Vervolgens naait u de zijkanten vast. Hiervoor naait u 3 naden van boven naar onder en houdt u per vakje een breedte aan van 17 cm.

Kanten afwerken
5/7

Kanten afwerken

Snij of knip nogmaals stroken uit de cretonne. Deze moeten 3 cm breed zijn. Hiermee werkt u de randen van de kalender af.

Houten lat verwerken en band aanbrengen
6/7

Houten lat verwerken en band aanbrengen

Om de Adventskalender meer stabiliteit te geven, moet de houten lat nog aan de bovenkant verwerkt worden. Sla de bovenkant van de stof, het stuk zonder opgenaaide vakken, eenmaal om naar achteren en naai de lange kant vast zodat een vak ontstaat waar u de lat in kunt schuiven. Maak met een tornmesje twee kleine horizontale openingen onder de ingeschoven lat, aan de linkerkant en rechterkant vlakbij de rand. Die openingen kunt u gebruiken om de satijnband doorheen te trekken. Aan de uiteinden maakt u een knoopje zodat deze niet meer door de opening past.

Versieringen opnaaien
7/7

Versieringen opnaaien

Als laatste kunt u nog met parels en stukjes band de kalender versieren. Deze versieringen kunt u op de kalender naaien of plakken.

Klaar is uw zelfgemaakte Adventskalender!