Zonnehoed maken

Medium
Sonnenhut für Kinder

Beschrijving

Het is zomer - tijd om een ​​ zonnehoed te naaien! Het patroon in deze tutorial bevat veel verschillende maten, zodat je de zonnehoed niet alleen voor kinderen, maar ook voor baby's en volwassenen kunt naaien. Maak de zonnenhoed nog unieker door met verschillende stoffen te werken voor de buiten- en binnenkant van je zonnehoed. Probeer het nu en laat de zon maar komen!

Zonnehoed uitknippen
1/10

Zonnehoed uitknippen

Knip het hoeddeel 6x uit het hoofdmateriaal en 6x uit het voeringmateriaal.

Je hebt de rand 1x nodig uit het hoofdmateriaal en 1x uit het voeringmateriaal. Voeg 1 cm naadtoegave toe aan alle patroondelen uit de stof voor de buitenkant en de voering. Knip vervolgens de rand 1x uit Vlieseline, dit keer zonder naadtoegave.

Vlieseline opstrijken
2/10

Vlieseline opstrijken

Strijk de Vlieseline op de achterkant van de rand uit voeringstof.

Randen sluiten
3/10

Randen sluiten

Leg de korte kanten van beide randdelen elk met de goede kanten op elkaar en sluit deze korte kant met een rechte steek.

Naadtoegave inkorten
4/10

Naadtoegave inkorten

Nadat je de korte kanten aan elkaar hebt genaaid, knip je de naadtoegave aan beide randen af tot vlak aan de naad.

Randen aan elkaar naaien
5/10

Randen aan elkaar naaien

Leg het randdeel met Vlieseline zo voor je neer zodat de mooie kant naar binnen wijst. De rand van buitenstof wordt dan in het voeringmateriaal geplaatst. Hierbij liggen de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Leg de naden precies op elkaar. Speld de delen aan elkaar vast en naai ze langs de buitenrand (de langere kant) aan elkaar.

Rand omkeren
6/10

Rand omkeren

Draai de rand om zodat de goede kanten van de stof aan de buitekant liggen en strijk de net genaaide naad mooi plat.

Rand doorstikken
7/10

Rand doorstikken

De gestreken naad dicht bij de rand rondom doorstikken. Optioneel kun kan je vervolgens extra naden toevoegen, steeds op naaivoetbreedte vanaf de gestikte naad. We hebben gekozen voor in totaal vijf naden.

Hoed samennaaien
8/10

Hoed samennaaien

Leg twee patroondelen voor de hoed uit de stof voor de buitenkant met de goede kanten op elkaar en sluit alleen de linker, lange kant met een rechte steek. Vouw wat aan elkaar is genaaid open en plaats een derde patroondeel op het linkerdeel van de hoed met de goede kanten op elkaar. Naai opnieuw alleen de linker lange kant weer aan elkaar. Doe hetzelfde voor de andere drie hoedstukken uit de stof voor de buitekant.

Hoed samennaaien

Als je 2x drie hoeddelen aan elkaar hebt genaaid, leg je beide delen met de goede kanten op elkaar en sluit je de hele bovenste ronding met een rechte steek.

Herhaal stap 8 voor de hoeddelen uit de voeringstof.

Buitenstof aan rand bevestigen
9/10

Buitenstof aan rand bevestigen

Leg de rand zo voor je neer dat de voering naar buiten wijst. Vervolgens plaats je het hoedstuk uit de buitenstof in het midden. Hierbij wijst de goede kant van de stof naar onder, maar let op: je speld de stof rondom vast aan de rand met de goede kanten van de stof naar elkaar toe. Sluit de randen met een rechte steek.

Zonnehoed samennaaien
10/10

Zonnehoed samennaaien

Nu wordt de voering aan de rest van de zonnehoed vastgenaaid. Leg het hoedgedeelte uit de voeringstof voor je neer met de mooie kant naar binnen wijzend. Het andere deel van de zonnehoed (rand en hoeddeel van buitenstof) wordt nu zo in het voeringdeel geplaatst dat de rand en hoeddeel van voeringstof met de goede kanten op elkaar liggen. Speld de open rand rondom vast en sluit deze met een rechte steek. Laat een keeropening open.

Keer tenslotte de hele hoed om en sluit de opening door de naad tussen de rand en de hoed dicht bij de rand door te stikken.


Stap voor stap met de video (in het Duits)