Waszakje naaien

Eenvoudig
Waszakje

Beschrijving

Ben je beginnende naai(st)er en heb je nog niet veel ervaring achter de naaimachine? Dan is dit een ideaal naaiproject voor jou! De rechthoekige waszak heb je in korte tijd genaaid en kan naar wens worden gedecoreerd. Neem voor het naaien van het waszakje een katoenen stof, bijvoorbeeld cretonne. Dit is eenvoudig te naaien en is ook nog vrij stevig. Met dit waszakje heb je een uniek zakje om vuile was in te bewaren of al je ondergoed tijdens de vakantie of weekend weg. De tas neemt vrijwel geen plek in en ziet er ook nog eens leuk uit want je kunt hem maken uit jouw favoriete stof! Maak het tasje helemaal af door een gekleurd koord te gebruiken en vrolijke koorduiteindes toe te voegen met misschien wel een vrolijk hangertje (wat dacht je van een zeester of zeepaardje?). Vind jouw producten en ga gelijk aan de slag!

Stof uitknippen
1/9

Stof uitknippen

Leg jouw stof dubbel voor je neer zodat je twee stoflagen over elkaar hebt met de goede kanten naar elkaar toe. Teken met een potlood of krijt een rechthoek van 45 cm x 35 cm. Knip of snijd het rechthoek uit de beide stoflagen. Zo krijg je twee exact gelijke stukken stof voor het vormen van jouw waszak.

Kanten van de rechthoek afwerken
2/9

Kanten van de rechthoek afwerken

Werk alle randen van de beide stukken stof af met een overlocksteek zodat de randen niet gaan rafelen.

Naaimachine instellen
3/9

Naaimachine instellen

Heb je geen overlocksteek? Dan kan je ook een brede zigzagsteek gebruiken. Voor de meeste naaimachines geldt dat je hier het standaard voetje kunt gebruiken. Vergeet niet om het begin en einde van de naad extra verstevigen door nog een keer achteruit te naaien en weer vooruit. We hebben hier, om het duidelijk te kunnen laten zien, gebruik gemaakt van garen in een contrasterende kleur, maar jij kan natuurlijk garen gebruiken in een kleur die bij de stof past.

Rechthoeken aan 3 kanten sluiten
4/9

Rechthoeken aan 3 kanten sluiten

Stik nu de beide rechthoeken aan drie zijden aan elkaar vast. Leg de beide stukken met de goede kant van de stof op elkaar en houd de stoffen goed op elkaar door de randen op een paar plekken aan elkaar te spelden. Vervolgens stik je de randen met een rechte steek en 1,5 cm naadtoeslag. Alleen één korte zijde van de rechthoek (de bovenkant) houd je open. Knip de twee onderste hoekjes weg tot aan de zojoust gestikte naad, zodat de vorm van de onderkant straks beter tot zijn recht komt.

Bovenrand omslaan
5/9

Bovenrand omslaan

Klap de bovenrand 1,5 cm om naar binnen en strijk de vouw.

Bovenrand nogmaals omvouwen
6/9

Bovenrand nogmaals omvouwen

Klap dezelfde bovenrand nog een keer naar binnen om, dit keer 3 cm. Strijk de vouw en speld met een paar spelden vast. Vervolgens stik je rondom vlak langs de onderrand van de omslag om zo een tunnel te creëren voor het koord..

Tunnelopening maken
7/9

Tunnelopening maken

Maak aan één van de zijkanten van de zak de bovenste 2 cm van de zijnaad met een tornmesje los. Dit wordt de opening voor jouw koord.

Tunnel openen en koord doorhalen
8/9

Tunnel openen en koord doorhalen

Om het koord eenvoudig door de tunnel te halen, bevestig je een veiligheidspeld aan een uiteinde en haalt deze kant door de tunnel, tot de speld er aan de andere kant weer uit komt zodat je beide uiteinden weer kunt zien.


Waszakje afronden
9/9

Waszakje afronden

Tip: Het katoenen koord kan aan de uiteinden wat uitrafelen. Gebruik je creativiteit om dit tregen te gaan! Je kunt koordeinden gebruiken, de uiteinden met een beetje lijm voorzichtig wat verstevigen of wat je maar wilt. Misschien wil je nog extra hangertjes toevoegen of een stofrest als uiteinde toevoegen? Gebruik je een koord van polyester i.p.v. katoen? Dan kun je de uiteinden van het koord voorzichtig met een aansteker verhitten om de draden aan elkaar te smelten.


Jouw waszakje is klaar om mee te gaan op reis!