Vloerdoekjes naaien

Eenvoudig
Vloerdoekje uit fleece

Beschrijving

Waarom zou je nog wegwerpdoekjes gebruiken voor het reinigen van de vloer als je zo eenvoudig herbruikbare doekjes uit stof kunt naaien? De doekjes voor het welbekende, groene dweilmerk of voor één van de andere dweilen met hetzelfde systeem waarbij je het doekje bij de 4 hoeken vastdrukt zijn super makkelijk zelf te naaien. Met fleece maak je heel eenvoudig zelf doekjes die je droog kunt gebruiken om stof mee te verwijderen of vochtig maakt om vlekken mee weg te wissen. Ook kun je ervoor kiezen twee verschillende lagen te gebruiken, bijvoorbeeld een laag fleece om stof mee te verwijderen en een laag badstof om vlekken mee weg te boenen. En je kunt de doekjes natuurlijk ook gewoon los gebruiken om mee schoon te maken ;) . Met de eenvoudige tutorial voor het naaien van doekjes laten we je zien hoe jij ook in no-time zelf de doekjes klaarstoomt.

Meten
1/6

Meten

Meet eerst (met behulp van jouw dweil-onderstuk of een doekje dat je nog hebt liggen) wat de afmeting moet zijn van jouw vloerdoekje. Ik heb de maat van het vloerdoekje genomen, met aan alle zijdes een centimeter naadtoeslag.

Stof knippen voor vloerdoek
2/6

Stof knippen

Leg de stof dubbelgevouwen neer en knip twee rechthoeken in de voor jou juiste afmetingen. Speld de stoflagen vervolgens met een paar spelden netjes op elkaar vast. Hierbij houd je de goede kanten van de stof op elkaar.

Vloerdoekje naaien
3/6

Lagen stikken

Stik de lagen vervolgens aan elkaar vast met 1 cm naadtoeslag. Laat aan één zijde een paar centimeter open, zodat je het project zometeen nog kunt omkeren.

Hoeken bijknippen & omkeren
4/6

Hoeken bijknippen & omkeren

Knip de 4 hoeken schuin weg tot aan de naad. Let er hierbij op dat je de naad niet raakt. Door de hoeken af te knippen, komt de vorm van de hoeken zometeen beter tevoorschijn. Vervolgens keer je jouw project omkeren en met behulp van bijvoorbeeld de achterkant van een pen de hoeken licht aandrukken, zodat de vorm er mooier uit komt.

Doorstikken
5/6

Doorstikken

Indien gewenst kun je de lagen nog mooi (niet te heet) plat strijken. Vouw (en strijk) hierbij ook de naadtoeslagen bij de keeropening om naar binnen en speld dit vast. Vervolgens stik je nog een keer vlak langs de rand rondom en hierbij naai je ook gelijk de keeropening dicht. Zijn de lagen te dik voor jouw naaimachine? Als je het niet helemaal vertrouwd, kun je ook met de hand aan het wiel draaien en zo rustig verder naaien. Dit duurt even langer, maar bespaart je misschien wel een naald en een hoop ergernissen ;) .

Vloerdoek genaaid
6/6

Bevestigen maar!

Klaar is jouw eerste (vloer)doekje alweer! Je kunt deze droog gebruiken, maar ook met een (natuurlijk) schoonmaakmiddel.

Naaitip

Tip van onze expert Betty

"Wil je in weinig tijd veel (vloer)doekjes maken? Ga dan voor antipilling fleece. Deze stof rafelt niet en hoeft dan ook niet afgewerkt te worden. Zo hoef je dus alleen maar de stof in het juiste formaat te knippen of te snijden en kun je al beginnen met schoonmaken."