Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken op kleren zijn erg hardnekkig en moeten zo snel mogelijk worden behandeld. We laten je hier zien hoe je verschillende soorten vetvlekken zo goed mogelijk kunt verwijderen. In principe geldt dat je het best snel kunt voorbehandelen, voordat de vetvlekken indrogen. Op die manier heb je langer plezier van je kleren.

Botervlekken verwijderen

Bij botervlekken bestaat het gevaar dat de substantie snel door de stof wordt opgezogen en de vlek opdroogd. Vooral katoenen stoffen, zijde en leer zijn daarvoor erg gevoelig. Om de botervlek te verwijderen kun je de vlek het beste zo snel mogelijk aanstippen met een vloeibaar fijnwasmiddel en vervolgens met warm (niet heet!) water uitspoelen. Het kan ook helpen om vooraf een beetje meel op de vlek te strooien om de vlek uit te drogen en het vervolgens voorzichtig van de stof te krabben. De vlekrestjes kan je dan met een ontvettend oplosmiddel verwijderen (bijvoorbeeld met spiritus of ammoniak).

Chocoladevlekken verwijderen

Wie van chocolade houd, ontdekt vast en zeker met regelmaat een chocoladevlek. De dikste laag kun je verwijderen met een schoon mesje. Daarna eerst met koud water afspoelen en vervolgens met warm water en zeep. Is de chocolade nog steeds zichtbaar? Strooi een beetje aardappelzetmeel op de vlek en laat het inweken met galzeep. Aansluitend kun je het kledingstuk wassen in de wasmachine met fijnwasmiddel.

Jusvlekken verwijderen

Jusvlekken zijn hardnekkige vlekken! Dat ligt vooral aan de combinatie van eiwit, kleur- en smaakversterkers. Gebruik een speciaal vlekverwijderend wasmiddel om de vlek te verwijderen, maar houd wel rekening met de juiste wastemperatuur voor jouw kledingstuk. Voor het verwijderen van jusvlekken uit gevoelidge stoffen kun je de vlek het beste zo snel mogelijk bedekken met een vloeibaar fijnwasmiddel. Laat dit enkele minuten inwerken en spoel uit met lauwwarm water. Mocht de vlek nog niet verdwenen zijn, dan kun je het vervolgens nog behandelen met een speciale voorwasspray.

Ketchupvlekken verwijderen

Laat een ketchupvlek vooral niet opdrogen, want dan is de vlek erg moeilijk te verwijderen. Je kunt een ketchupvlek het beste zo snel mogelijk behandelen met een lauwwarm zeepsopje. Zie je de vlek toch te laat? Laat de vlek dan even inweken in een vloeibaar fijnwasmiddel voordat je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Kan de stof niet in de wasmachine? Probeer het dan eens met een oplossing uit water en glycerine (te verkrijgen bij de drogist).

Mayonaisevlekken verwijderen

Een mayonaisevlek is een mix van eiwitten en vet en daarmee ook niet eenvoudig te verwijderen. Toch zijn er eenvoudige mogelijkheden om een mayovlek te verwijderen. Heb je te maken met een frisse vlek? Dan kun je de vlek met koud water spoelen en vervolgens in een beetje wasmiddel laten inweken. Daarna kun je de vlek eruit wassen, maar laat de temperatuur niet boven de 40 graden uitstijgen. Is de vlek al opgedroogd? Verwijder dan de dikste laag met een schoon mesje en doop de vlek in een beetje fijnwasmiddel. Vervolgens kun je de vlek uitspoelen met lauwwarm water.

Mosterdvlekken verwijderen

Mosterdvlekken zijn vrij eenvoudig te verwijderen. Denk er wel om dat je het kledingstuk met een mosterdvlek niet gelijk met andere kledingstukken wast. Dan heb je namelijk gelijk meerdere kledingstukken met mosterdvlekken. Verwijder de overtollige mosterd met een keukenpapiertje en was de vlek vervolgens met een zeepsopje. Bij resistente vlekken kun je de vlek nog nabehandelen met een beetje spiritus of glycerine. Heb je dat niet in huis? Probeer het eens met wat citroensap.

Olievlekken verwijderen

Er zijn veel verschillende soorten olie en dan ook veel verschillende manieren om olie te verwijderen. Wat vaak gebruikt wordt is het bestrooien van de vlek met talk, zout of meel. Laat één van deze middeltjes inwerken op de stof en vervolgens kun je de vlek er voorzichtig uitborstelen. Aansluitend kun je de stof wassen in de wasmachine. Is de vlek na het wassen nog steeds zichtbaar? Probeer het eens met haarlak door dit op de vlek te spuiten en te laten intrekken. Online zijn meerdere succesverhalen te vinden!

Vetvlekken verwijderen

Vetvlekken drogen snel op, dus het is van belang om de vlek zo snel mogelijk met een vloeibaar fijnwasmiddel te bedekken, het even in te laten werken en vervolgens te wassen. Is de vetvlek al ingetrokken? Gebruik dan een beetje meel of zout om de vlek uit te drogen. Daarna kan je de vlek voorzichtig van de stof krabben. De vlekresten kun je behandelen met een beetje spiritus of alcohol. Vervolgens de stof zoals gebruikelijk wassen.