Verschoonmatje naaien

Eenvoudig
icon
Verschoonmatje uit wasdoek

Beschrijving

Dit verschoonmatje maakt het onderweg verschonen van een matje een stukje eenvoudiger. Ook zijn de zelfgenaaide matjes natuurlijk een stuk milieubewuster dan de wegwerpmatjes die na één keer gebruiken bij het afval belanden. Gebruik een vrolijke of schattige stof en je maakt het verschonen van de luier ook nét even leuker voor jezelf en voor de kleine. Tip: De handige verschoonmat is ook superleuk om cadeau te doen aan kersverse ouders of ouders in wording.

  1. Print de schematische tekening en de sjablonen voor de hoeken.
  2. Knip uit beide katoenen stoffen en uit de Volumevlieseline (Deel A, B & C) een rechthoek van 70 x 50 cm. Knip vervolgens nog een rechthoek uit van 50 x21 cm voor de vakken (Deel D).
  3. Werk de bovenkant van deel D af met een biaisband.
  4. Leg de lagen als volgt op elkaar: B met de verkeerde kant van de stof naar boven, daarop C en daarop A met de goede kant naar boven. Maak de lagen aan elkaar vast met behulp van stofklemmetjes.
  5. Leg nu deel D met de goede kant naar boven op de andere lagen en naai op 21 cm afstand van de rechter rand een rechte naad van de onderkant tot de bovenkant van deel D. Wanneer je het handiger vindt, kun je eerst een lijn tekenen met stofkrijt, zodat je daar overheen kunt naaien. Naai aan de bovenkant, op de plek van het biaisband, extra voor- en achteruit zodat een stevige naad onstaat als tussennaad voor de twee vakken.
  6. Maak de vier hoeken mooi rond met behulp van het sjabloon en werk de rand rondom af met biaisband. Let er ook hier op dat je ter hoogte van de bovenkant van de vakken nog even extra voor- en achteruit naait om de vakken te verstevigen.
  7. Je kunt het weefband nog in een lus naaien als je dit mooier vind. Hiervoor sla je de kanten om naar binnen en stik je de kanten. De lus wordt vervolgens op ongeveer 10 cm van de bovenkant toegevoegd aan de kant zonder vakken. Zo kun je de mat eenvoudig opvouwen en meenemen.
  8. Klaar is de verschoonmat.