Stoffen tas

Eenvoudig
Stoffbeutel

Beschrijving

Op de een of andere manier koopt u altijd meer dan u kunt dragen! Om te voorkomen dat u plastic zakken moet kopen, kunt u stoffen tassen maken en deze in uw handtas, in de auto of bij de voordeur leggen zodat u er altijd eentje bij de hand heeft. Een stoffen tas is met weinig stof heel snel genaaid. Wij laten u zien hoe!

Naaipatroon

Snijden

Knip daar de volgende delen uit:

  • - Tas: 72x45 cm (incl. naad van 1 cm)
  • - Hengsel: 2x7x52 cm (incl. naad van 1 cm)

Zo gaat het:

  1. Vouw het uitgeknipte deel voor de tas in het midden (de goede kant op de goede kant), zodat de korte zijden van de rechthoek op elkaar liggen. Stik met een rechte steek eenmaal langs de zijkant en de onderkant (met een naad van 1 cm). Werk de naden met een zigzag- of overlocksteek af om later rafelen te voorkomen.
  2. Strijk voor een nette afwerking de open kant van de zak 1 cm om (achterkant op achterkant). Meet nu 3 cm vanaf de nieuwe rand en sla deze opnieuw om; zo krijgt u een nette omslag en hebt u later een mooie sluiting van de tas. Strijk de randen zorgvuldig zodat u later gemakkelijker kunt stikken.
  3. De twee overgebleven stroken worden de hengsels. Vouw een strook (de goede kant op de goede kant) zodat de lange zijden op elkaar liggen en stik met een rechte steek over de lange zijde (met een naad van 1 cm). Nu moet u de omgenaaide strook omdraaien (hiervoor kunt u een grote veiligheidsspeld gebruiken). Strijk het omgedraaide hengsel, zodat de naadlijn één van de hoeken vormt en stik er smal overheen. Herhaal het proces voor het tweede hengsel.
  4. De volgende stap is het bevestigen van de hengsels aan de tas. Hiervoor laat u 8 cm afstand van de zijkanten van de tas. Markeer de plaats van het hengsel met een speld voordat u het hengsel vastnaait. Schuif nu het uiteinde van het hengsel (op de gemarkeerde plaatsen) tot aan de omslag in de omgevouwen rand van uw tas en zet deze vast; het hengsel moet naar beneden wijzen. Stik met een smalle steek over de omgevouwen rand van de tas (de hengsels worden hierdoor vastgezet).


stoffen tas

Naai op het Hengsel


Nu is het eindelijk tijd om uw tas om te draaien. Leg uw tas, deze keer met de hengsels naar boven gericht, voor u en zet de hengsels nogmaals met spelden vast aan de rand van uw tas. Stik de rand van uw tas nogmaals om (zoals op de foto) en klaar is uw persoonlijke boodschappentas.


Klaar alweer! Veel plezier met jouw nieuwe tas.

Alles voor jouw tassenproject