Steken opzetten

Steken opzetten

Steken opzetten

Voordat je kunt beginnen aan het breien van je eerste toer, moet je eerst het benodigde aantal steken opzetten. Het benodigde aantal steken wordt vrijwel altijd vermeld in het breipatroon. Je begint met het maken van een opzetlus. Hoe je deze maakt, leggen we je uit op onze pagina ´leren breien´. De opzetlus is tevens jouw eerste opzetsteek. Vervolgens ga je verder met het opzetten van de andere benodigde steken. Hoe je dat doet, leggen we je hieronder stap voor stap uit.

Steken opzetten - Stap voor stap

Er zijn meerdere manieren voor het opzetten van steken. We laten je hieronder een van de eenvoudigste manieren zien: de vingeropzet. Met de vingeropzet gebruik je jouw vingers en één breinaald. Tip: Wanneer je merkt dat je heel strak breit en het voor jou moeilijk is om de naald bij de volgende rij door de lussen op de naald te steken, kun je bij het opzetten ook 2 breinaalden gebruiken. Je houdt beide naalden in jouw rechterhand en doet hetzelfde als hieronder beschreven, maar maakt de lussen om beide naalden in plaats van door 1 naald.

Steken opzetten - Stap 1
1/6

Stap 1

Houd de naald in je rechterhand en span de draad in je linkerhand, zoals op de foto te zien is. Het draaduiteinde is het draad om je duim.

Steken opzetten stap 2
2/6

Stap 2

Steek de naald door de onderste draad bij de duim en..

Steken opzetten stap 3
3/6

Stap 3

..draai je hand met de duim naar voren, zoals op de foto en steek de punt van de naald door het draad bij de wijsvinger.

Steken opzetten stap 4
4/6

Stap 4

Maak een lus met je handen..

Steken opzetten stap 5
5/6

Stap 5

...en trek deze voorzichtig aan.

Steken opzetten stap 6
6/6

Stap 6

Haal door een breinaald en trek verder aan, zodat deze losjes om jouw breinaald valt.