Servetten Naaien

Eenvoudig
Servetten naaien

Beschrijving

Met servetten krijgt jouw kersttafel net even meer flair en dat al helemaal als het gaat om zelfgemaakte servetten! Deze servetten worden met een eenvoudige omslagzoom genaaid, maar krijgen wel mooi afgewerkte hoeken. Wanneer je zo'n zes servetten hebt genaaid ben je vast en zeker expert in het naaien van prachtige hoeken! Je kunt de servetten ook, zoals hier in het voorbeeld, versieren met een kerstboom of gebruik je eigen fantasie voor een andere versiering. Je kunt de servetten natuurlijk ook naaien voor een andere gelegenheid door andere stoffen en versieringen te gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld servetten maken voor pasen of voor een themadiner.

Knippen
1/7

Knippen

Snijdt of knip 6 vierkanten met een grootte van 45x45 cm uit een stof of stoffen naar wens. Strijk de raden 1 cm om naar de achterkant van de stof. Vervolgens sla je de randen nog een keer 1 cm dubbel en strijkt over de vouw. Voor een perfect resultaat kun je het beste een handmaat of lineaal gebruiken.

Hoeken markeren
2/7

Hoeken markeren

Klap nu de hoeken om tot aan de binnenste vouw. Strijk deze diagonale lijn en markeer de randen van de hoeken met kleermakerskrijt of een stofmarker.

Hoeken vastspelden
3/7

Hoeken vastspelden

Leg de gemaakte markeringen van de hoeken op elkaar. De naad waarop je nu moet naaien, is gelijkertijd de strijklijn. Speld vast en markeer de lijn met krijt.

Hoeken stikken
4/7

Hoeken stikken

Stik nu de vastgespelde en gemarkeerde randen.

Hoeken afknippen
5/7

Hoeken afknippen

Knip de hoeken tot op ongeveer 1 cm van de rand.

Naadtoeslag uit elkaar strijken
6/7

Naadtoeslag uit elkaar strijken

Strijk de naadtoeslagen uit elkaar en klap de zoom om. Strijk de gehele zoom van de servet.

Zoomrand stikken
7/7

Zoomrand stikken

Stik nu de zoomrand vast vanaf de achterkant. Voor een speciaal effect kun je hier ook gebruik maken van contrasterende naaigarens.

Klaar!

Klaar!

Klaar!

Meer gratis patronen voor jou