Rugzakcover naaien

Eenvoudig
icon
Rugzakcover naaien

Beschrijving

Om schoolboeken en schriften ook op regenachtige dagen droog te houden in de rugzak hebben we dit naaipatroon voor jullie gecreëerd. Een rugzakcover naaien is heel eenvoudig en je kunt hem helemaal naar eigen wens maken door een eigen stof en applicaties of reflectoren te kiezen. De cover neemt weinig plaats in en kan zo mee in de rugtas zodat je hem altijd bij de hand hebt. Ontdek hieronder het sjabloon voor de rugzakcover en je kunt gelijk aan de slag. Veel plezier bij het naaien!

Opmeten
1/6

Opmeten

Op het sjabloon voor het patroon zie je welke afmetingen je nodig hebt. Meet bij een gevulde rugzak de maten op van de breedte en lengte aan de voorzijde en de diepte aan de boven- en onderkant van de rugzak. Voer de afmetingen in op het sjabloon en neem deze als basis voor het tekenen van jouw patroon.

Patroon overdragen
2/6

Patroon overdragen

Draag jouw gemaakte patroon over op de stof en maak vervolgens ook jouw versieringen klaar voor op de cover als je deze graag wilt toevoegen. Door in Google te zoeken op afbeeldingen van bijvoorbeeld geometrische motieven of diersjablonen kun je leuke dingen tevoorschijn toveren om over te nemen op stof. De cijfers en letters hebben wij van een Word lettertype (Berlin Sans FB Demi) overgenomen.

Stof versieren
3/6

Stof versieren

Leg de versieringen op de stof op de plek waar je ze graag hebben wilt en pin eventueel voorzichtig vast (zonder zichtbare beschadigingen te veroorzaken). Stik de versieringen vast met een zigzagsteek. Hierbij ligt het midden van de steek precies op de rand van de applicatie waardoor je links en rechts langs de rand zigzagt.

Kanten naaien
4/6

Kanten naaien

Naai nu op voetjesbreedte de korte zijden met lichte ronding bij de 4 hoeken aan elkaar. Zo ontstaat de vorm van de hoes. Tip: Gebruik een teflon naaivoetje wanneer jouw stof over een coating beschikt. Zo voorkom je het dat je naaivoetje aan de coating blijft plakken.

Tunnel naaien
5/6

Tunnel naaien

Sla de randen van de hoes tweemaal 2cm om naar achteren, zodat een tunnel ontstaat. Let er hierbij op dat de naadtoeslagen bij alle naden in dezelfde richting worden omgeslagen. Dat maakt het doorhalen van het elastiek in de volgende stap een stuk eenvoudiger. Stik de tunnel vlak langs de rand en laat ongeveer 1,5 cm open in de naad voor het doorhalen van het elastiek.

Elastiek doorhalen
6/6

Elastiek doorhalen

Haal nu het elastiek door de tunnel. Dit gaat het makkelijkste met behulp van een veiligheidsspeld. De uiteinden van het elastiek stik je vervolgens met een zigzagsteek aan elkaar vast. Nu alleen nog de opening dichtnaaien en klaar is de rugzakhoes!

Klaar!